Sjíždění řek v komiksech 1

Sjíždění řek v komiksech 1

V časopisech Sluníčko, Mateřídouška, Květy, Čtyřlístek a Ohníček. Dravé řeky plné peřejí a vodopádů, balvany a ostré skály uprostřed proudů, vyvrácené stromy v zátočinách i napříč toků, divoké pralesy nebo kamenité pouště okolo, ale hlavně neohrožení cestovatelé na člunech, vorech nebo jiných plavidlech v centru všeho dění. Takto většinou vykreslují komiksy, splouvání řek. Vodácké komiksy – typické i avantgardní kresby či malby s bublinami, rozhodně nejsou určeny jenom dětem nebo vodácké omladině. Světoví i naši autoři vytvářejí díla i pro drsné odrostlejší (mnohdy i nejvyšší umělecké kvality). Populárním komiksům a jejich kouzlu tak podléhají mladí i letití.

V tomto prvním povídání bude řeč o vodáckých komiksech pro nejmenší, z časopisů Sluníčko, Mateřídouška, Květy, Čtyřlístek a Ohníček. Hlavními hrdiny budou například Cour a Courek, kocour Vavřinec a jeho přátelé, ježek František, Martin a kocour Kolumbus, Fifinka, Pinďa, Bobík a Myšpulín, Polda a Olda, Ivo a Iva, Káťa a Škubánek, lovec Ani Muk, robot Miki, malý Vinnetou a Kid Lomihnát, Bivoj a Kazi, Sek a Zula, Mořští vlci a sedm trpaslíků, pavouk nephila, kouzelná Lucka nebo Barbánek…

P. S. Vodáckých komiksů je obrovské množství. Tento článek je jen malou ochutnávkou. Dobrou chuť!

SLUNÍČKO. Foto: Martin Lavay

Cour a Courek (Sluníčko, 1970 – 1985, Hrnčíř, Born)
Coura a Courka trápí přemnožené myši. Uspořádají proto karneval na řece. V okamžiku, kdy jsou všechny myši na prámu ověšeném lampióny a hrají na kytary, zpívají a veselí se, odvazují kočičí hrdinové prám a pouštějí ho, i s překvapenou myší posádkou, dolů po proudu.
Odkaz

Kocour Vavřinec a jeho přátelé (Mateřídouška, 1966 – 1976, Lhotová, Slabý, Faltová…)
V příběhu Jak Vavřinec s Mojmírem uletěli zlým rybám, potápí loď hlavních hrdinů nenažraní oploutvenci. Naštěstí se objevují divoké husy…
V příběhu Kdo se směje naposled, si pohodář krtek nic nedělá z vody napumpované do nory… V příběhu Na oplátku splouvají Vavřinec s Mojmírem divokou řeku a hrozí jim, že se zřítí z vysokého vodopádu. Vykukuje na ně ale dobrosrdečný bobr…
Odkaz
Odkaz
Odkaz
Odkaz
Odkaz
Odkaz
Odkaz

SE ČTYŘLÍSTKEM OKOLO BLAŤÁKU. Naučná stezka Čtyřlístku okolo Máchova jezera. Foto: Zákupák, Ilustrátor: Jaroslav Němeček. Zdroj: Wikipedie (free licence)

O ježkovi, který hledal déšť (Mateřídouška, 1976 – 1977, Lhotová, Faltová)
Holčička Květa pouští přespříliš sprchu a ježek František zažívá v koupelně potopu. Velká voda ho vyplavuje do bytu a dál po schodech. Ježek ale stíhá naskočit do klobouku…
Odkaz

Martin a kocour Kolumbus (Květy, 1970 – 1980, Andréasson)
Martin a kocour Kolumbus se toulají po horách, na břehu divoké řeky usedají do člunu a vplouvají do černého tunelu. Řeka je vyplavuje v tajuplné říši obrů…
Odkaz
Odkaz
Odkaz

RUNE ANDRÉASSON. Autor komiksu Martin a kocour Kolumbus. Foto: Wikipedie (free licence)

Čtyřlístek (Čtyřlístek, 1969 – současnost, Němeček, Štíplová, Koutná, Lamka, Lamková…)
Fifinka, Pinďa, Bobík a Myšpulín se vydávají po proudu dravé řeky už například v sešitu č. 25, Za tygří kůží. Okrádají je opice a oni pak nasedají do auta, které parkuje na hřbetě plovoucího hrocha.

V sešitu č. 44, Vládci peřejí, se členové Čtyřlístku přihlašují do závodu kajakářů. Myšpulín vymýšlí originální „vlnožehličku“.

V sešitu č. 89, Zaváté stopy (z doby Divokého západu), Čtyřlístek dramaticky ztroskotává s kolesovým parníkem.

V sešitu č. 91, Mistři volantu, usedají Fifi, Pinďa, Bobík a Myšpulín do svého starého automobilu a přihlašují se do závodu. Jejich auto je obojživelné, což jim pomáhá při překonávání řeky.

Dlouhotrvající hustý déšť způsobuje v sešitu č. 113, Nezkrotná řeka, že se Čtyřlístek sice probouzí ve své chatě, ale ta plave uprostřed rozvodněného veletoku. Bobík zachraňuje psa a tři zbývající členové Čtyřlístku zachraňují Bobíka. Chata přistává na neobvyklém místě…

V sešitu č. 127, Zelené peklo, cestují hlavní hrdinové ve člunu po řece v tropickém pralese a natáčejí dokumentární film. Pinďa krmí dravé piraně buřty, Fifinka odhání anakondu pánvičkou a Bobík prchá před kajmanem.

Zelení v obličejích, rozdvojení i chlupatí jsou členové Čtyřlístku v sešitu č. 140, Antianopheles. S pramičkou totiž zakotví na palouku, který je plný komárů a Myšpulín testuje na sobě a kamarádech doposud nevyzkoušené repelenty.

V sešitu č. 217, Růžová lavina, splouvají hlavní hrdinové řeku z cukrové vaty (což je důsledek jednoho z Myšpulínových nepodařených pokusů).

Po hladině podzemní řeky Punkvy do neznáma se vydávají členové Čtyřlístku, v sešitu č. 248 Zrádné jeskyně. Kličkují mezi krápníky, překvapují je přívaly vody, potkávají dvacet tisíc let starého medvěda i vesmírné blechy…
Odkaz
Odkaz
Odkaz

JAROSLAV NĚMEČEK KRESLÍ PINĎU. Český ilustrátor a autor Čtyřlístku Jaroslav Němeček během autogramiády v Písku. Foto: Chmee2, licence CC 3.0

Polda a Olda (Čtyřlístek, 1974 – 1994, Chvojka, Malák)
V příběhu Na klouzačce, se v zimě utrhne s Oldou led a unáší ho dolů po řece. Trpaslík Polda se proměňuje v černou vránu a ledního medvěda a shání pomoc. V příběhu Na řece, splouvají Olda s Poldou na kánoi jez a zažívají příhody se zákeřným rakem i otravným rybářem.
Odkaz
Odkaz

Ivo a Iva (Čtyřlístek, 1977 – 1979, Havelka, Faltová)
Ivo a Iva pouštějí u potoka papírové lodičky, ale roztahují i deštník, usedají do něj…
Odkaz

Káťa a Škubánek (Čtyřlístek, 1984 – 1992, Koutná, Lamka, Lamková, Marešová…)
V příběhu Potopa praská Kátě a Škubánkovi vodovodní trubka a oni doma plují na skříni, křesle i v deštníku. Navíc je obtěžují drzé žáby…

Lovec Ani Muk (Ohníček, 1956 – 1957, Sekora)
V příběhu Lovec Ani Muk se s hrochy přepočítal, se kulaťoučký hlavní hrdina vydává v Africe na lov hrochů. Než ale stačí na tlustokožce vystřelit z pušky, vyhazují ho elegantně z loďky a na břehu si s ním pinkají přes síť, jako s volejbalovým míčem.
Odkaz
Odkaz

Robot Miki (Ohníček, 1965 – 1970, Miler)
Africké dobrodružství malého robota Mikiho a jeho klučičího kamaráda, málem končí tragicky: ocitají se na plovoucím kmeni stromu, těsně nad vodopádem. Naštěstí se objevuje stádo žiraf, které natahují krky a…
Odkaz
Odkaz

HROŠÍ RODINKA. Foto: Hans Stieglitz, licence CC 3.0

Malý Vinnetou (Ohníček, 1965 – 1972, Franta)
Bandité přivazují malého Vinnetoua k mučednickému kůlu (příběh č. 20). Jeho věrný pes ale kůl podhrabává, ten padá do vln řeky a malý Vinnetou přistává u svých indiánských bratří (příběh č. 21).

V příběhu č. 28 se Kid Lomihnát – kytarista, samouk, vydává na řeku, kde chce mít klid na hru a zpěv. Při slovech: „Já mám žízeň jako trám, udělám si z ní prám…“ se ale jeho loď překlápí do vodopádu a zmáčený Kid Lomihnát má co dělat, aby vylezl na břeh.

V příběhu č. 43 – Bouře nad jezerem, malý Vinnetou s kamarádkou Nelly vtipně využívají jednu ze dvou kánoí, jako deštník.
Odkaz
Odkaz
Odkaz
Odkaz
Odkaz

Bivojova rytířská dobrodružství (Ohníček, 1965 – 1975, Průšková)
„Bivoj… coby převozník“, pozve Kazi – dívku svého srdce, na prám, ale s bidlem manipuluje tak nešikovně, že skončí ve vodě.

„Bivoj… coby vzducholapka“, si s Kazi nabere do člunu vodu. Bivoj pak suší své i přítelčiny šaty na vztyčeném pádle.

V sérii „Nečekaná překážka“, „V zajetí“ a „Cesta do neznáma“ a „Do vodních hlubin“, potkává Bivoj, při sjíždění říčky v hradním podzemí, psa Bohouše a proměňuje své plavidlo – necky, v ponorku.

V příběhu „Úlovek“, vyjíždí Bivoj s přítelkyní Kazi na romantickou projížďku lodí, opět zápasí s bidlem, padá do vody, ale tentokrát chytá alespoň velkého kapra pro svou milovanou.
Odkaz
Odkaz
Odkaz
Odkaz
Odkaz
Odkaz
Odkaz
Odkaz

OHNÍČEK. Foto: Martin Lavay

Sek a Zula (Ohníček, 1968 – 1971, Neprakta)
Pravěké děti Sek a Zula, plují při povodni se svojí rodinou na voru. Po hladině se projíždějí i na hřbetě hrocha Fráni. Ten chce ale za jízdu zaplatit a požaduje deset litrů mléka od krávy Filomény.
Odkaz

Mořští vlci a sedm trpaslíků (Ohníček, 1969 – 1974, Růžek, Faltová)
Po řece míří k hradu bojová flotila parníků a útočí na maxipsa Emílka. Ten ale atak odvrací a zahajuje protiakci…
Odkaz
Odkaz
Odkaz

Pavouk Nephila (Ohníček, 1975 – 1977, Pechar, Pištěk)
Letadlo s hlavními hrdiny se zřítilo do džungle. Většina posádky přežila, útočí na ni ale opice. Mergeleho skupina uniká po řece a míří do civilizace na voru. Doplouvá až ke stěně z ostnatého drátu…
Odkaz
Odkaz
Odkaz

Kouzelná Lucka (Ohníček, 1975 – 1983, Průšková)
21. příběh: Pramička Albatros s Luckou a jejími kamarády se ocitá na suchu. S pomocí kouzelného klobouku a přičarovaných křídel se ale vznáší a přistává na dalším úseku řeky, kde už voda je.

110. příběh: Lucka opět kouzlí a dámské boty – lodičky, proměňuje v kajaky – lodičky. Potíž nastává, když kamarádi jednu z lodí proděraví o kámen. Bude díra i na zpátky proměněné botě?

135. příběh: Lucka pluje s kamarádem a robotem Luciánem na táboře pro dříví, Lucián padá do vody a zpět se dostává tak, že zespodu prořezává dno lodi pilkou…
Odkaz
Odkaz
Odkaz
Odkaz

VESNICE VE VZDUCHU. Původní titulní strana Verneovy knihy z roku 1901. Autor: George Roux (free licence)

Barbánek (Ohníček, 1976 – 1990, Havel, Faltová)
V příběhu Trosečníci míří Honza s Barbánkem na ostrůvek. Mezitím, co si hrají na Robinsona a Pátka, jim silný vítr odnáší loďku…
Odkaz

Vesnice ve vzduchu (Ohníček, 1986, Verne, Havlíček)
Tříčlenná expedice putuje na voru po proudu řeky Dr. Johansena v povodí afrického Konga a objevuje mluvící opice a podivnou vesnici, „vznášející se v povětří“…
Odkaz
Odkaz

Zlaté štěně (Ohníček, 1987 – 1988, London, Havel, Schönberg)
Zlatokopové plují po aljašské řece Yukon k Dawson City a dál a rýžují zlato v potoce zvaném Štěně. Podaří se jim zázračně zbohatnout?
Odkaz
Odkaz

Pokračování příště…

Sjíždění řek v komiksech v sérii Tintin a v časopisech Veselé obrázky, Pionýr, Sedmička, Pionýrská stezka a ABC.

Sjíždění řek v komiksech v časopisech Malý čtenář, Mladý hlasatel, Junák, Vpřed a v komiksech na motivy povídek a knih Jaroslava Foglara.

Sjíždění řek v komiksech v časopisu Zápisník, Svobodném slovu i v samostatných knihách a sci-fi sériích.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: