Nejnovější články

Rozhovory
Petr Panenka: Se ženou jsme celoživotní vodáci a trampové

Petr Panenka: Se ženou jsme celoživotní vodáci a trampové

Rozhovor s Petrem jsem plánoval už dlouho, ale nikdy jsem to nedotáhnul do konce. Když mi ale vloni začátkem sezony při jednom telefonátu z ničeho nic nabídl ke koupi jeho firmu (nekoupil jsem ji), bylo jasné, že teď už to dotáhnout musím. Počkal jsem, až bude prodej dokončen, a potom jsem se s Petrem domluvil na setkání u něj doma. Přísedícími nám byli Petrova manželka Alenka a taky nový majitel firmy Panenka Paddles Jirka Lula.

Zajímavosti
Prznění Dívčího Kamene

Prznění Dívčího Kamene

Stejně jako jsem toho hodně zažil na jezu „u Papouščí skály“, jsem toho hodně zažil taky v okolí Dívčího kamene. To první místo už má svůj osud zpečetěný a nad tím druhým se před pár měsíci začaly stahovat černé mraky. Snad to s Dívčákem dopadne lépe než s Papouškem.

Pozvánky na akce
Tradiční Odemykání Jizery znovu slibuje nabitý program

Tradiční Odemykání Jizery znovu slibuje nabitý program

Oblíbená vodácká akce, která se každoročně koná v areálu Žluté plovárny na Malé Skále, letos spojí vodácké i otužilecké tradice, závodní atmosféru i bohatý doprovodný program pro všechny – od přihlížejících návštěvníků až po zkušené milovníky vodních sportů. Tradiční rituál proběhne v sobotu 13. dubna 2024.

Turistika
Polské řeky po dvojicích: Piława + Dobrzyca a Wel + Drwęca

Polské řeky po dvojicích: Piława + Dobrzyca a Wel + Drwęca

Piława a její přítok Dobrzyca jsou řeky v severozápadním Polsku, v oblasti Drawského pojezeří. Obě tečou téměř paralelně v neveliké vzdálenosti od sebe, takže je možné jejich splutí při jedné akci, protože přejezdy jsou krátké. Podobné spojení lze použít pro řeky Wel a Drwęca, které najdeme v severním Polsku, přičemž Wel je přítokem Drwęcy u osady Bratian. Mezi městy Lidzbark na Welu a Brodnica na Drwęce je to po silnici nějakých 30 km, ale po velkém oblouku obou řek je to 90 říčních kilometrů.

Rozhovory
František Košina: Jsem statistik, mám 318 sjetých řek

František Košina: Jsem statistik, mám 318 sjetých řek

Franta Košina zvaný Frkoš měl loňský rok velmi úspěšný. Oslavil devadesáté narozeniny a získal od Českého svazu kanoistů ocenění Osobnost vodní turistiky. Tohle všechno ale nepřišlo samo od sebe. Franta je celoživotním vodákem a činovníkem ve vodáckém klubu v Karlových Varech a zároveň vedl přes padesát ročníků závodů na řece Teplá. S lodí i bez lodě procestoval pěknou řádku zemí a kromě vody se taky věnoval vysokohorské turistice a běžeckému lyžování. Pojďte ho se mnou poznat trochu blíž.

Zajímavosti
Jak se (už přes 70 let) vyrábí lodě GUMOTEX?

Jak se (už přes 70 let) vyrábí lodě GUMOTEX?

Z ulice Mládežnická v Břeclavi vstupuji do recepce veliké továrny s názvem GUMOTEX, a.s. a prosím recepční, zda by mi mohla zavolat Martina Komendu, produktového manažera, který mě má dnes na povel a bude mi ukazovat všechna tajemství, která stojí za výrobou unikátních nafukovacích lodí. Na tohle jsem se těšil opravdu dlouho a jsem rád, že se mi návštěvu podařilo domluvit. Nejprve ale musím vyfasovat svítivě zelenou vestu s nápisem návštěva a taky podepsat zásady bezpečnosti v areálu, které na mě působí, že se můžu akorát tak otočit a jet domů… Pak už je tu Martin a vyrážíme.

Diskuze