Sázavský Samba maraton ztížil nedostatek vody

Sázavský Samba maraton ztížil nedostatek vody

První podzimní sobotu, 23. září, se na řece Sázavě uskutečnil již 7. ročník tradičního Sázavského Samba Maratonu, pod organizátorským dohledem Půjčovny lodí Samba a CK Povoda.

Na trati z kempu U Bořka, Outdoorového centra v Poddubí do Pikovic pod Medníkem mezi sebou soupeřilo 47 posádek, které neodradil ani dlouhodobě nízký vodní stav mezi Týncem nad Sázavou a Pikovicemi. Aby se trať rovnala oněm maratonským 42 km, bylo do závodu vloženo i vyběhnutí na zříceninu hradu Zbořený Kostelec a jedna otočka na řece, kdy závodníci museli chvíli pádlovat proti proudu.

Prohlédněte si všechny fotografie k článku…

Výsledky

Startovalo se v 9 hodin ráno a všichni závodníci během chvíle po startu zmizeli ještě v ranních mlhách na řekou. Nízký stav vody v řece závodníkům připravil různé záludnosti a závod tak byl nejen o rychlosti, ale také o umění kličkovat mezi kameny ve vyschlých peřejích. Do cíle tak dorazila v čase 5h 2m 34s první posádka s Janem Pazourkem a Romanem Mornštejnem, kteří se tak stali vítězi v kategorii C2 muži a také nejrychlejší posádkou závodu.

Sázavský Samba maraton: start

Druhé místo této kategorie si vybojovali Michal Honzárek s Liborem Váchou a na 3. místě stanuli Marek a Jakub Kovaříkovi. V kategorii C2 Ženy se na 1. místě umístily Zuzana Fialová a Lucie Chovancová, na 2. místě byla Jana a Markéta Fenclovy, a na 3. místě stanuly Lucie Koukalová a Dora Čapková. Za C2 mix se na 1. místo dostali Jiří a Tereza Melhubovi, na 2. místo Jaroslav Tomeš s Alenou Marouškovou a na 3. místě byli Václav Opava s Michaelou Stahlovou.

Sázavský Samba maraton: stupně vítězů

Časový limit pro dokončení závodu byl 8 hodin. Kdo doplul do cíle v limitu, byl zařazen do slosování o plastovou kanoi Samba od firmy Železný. Šťastnou posádku s číslem 497 vylosoval nejmladší závodník 6letý Mikuláš Stránský, a dvojici tvořili Tomáš Běloch a Ladislav Ouhrabka.

Sázavský Samba maraton: budoucí vítězové

Speciální ocenění dostal Igor Kešnerov, který doplul do cíle jako 8., což by nebylo tak zajímavé. Ovšem Igor vystartoval tzv. „na singla“ a celý závod si odpádloval sám v kánoi a do cíle se dostal v čase 5h 40m 20s. Další ocenění dostali i Marek a Jakub Kovaříkovi a Petr Vaněk, kteří se zúčastnili všech dosavadních ročníků Sázavského Samba Maratonu.

Sázavský Samba maraton: nejrychlejší smíšená posádka

Změna termínu na jaro

Během posledních ročníků maratonu se organizátoři neustále potýkali nedostatkem vody a s volbou vhodného úseku pro závod. Po absolvování závodu v suchém korytě se proto pořadatelé účastníků zeptali, zda by upřednostnili jarní termín, kdy je v Sázavě vody více, a odpovědí jim bylo téměř jednoznačné ano. Proto byl pro příští ročník určen termín 28.4.2018 a pokud se osvědčí, konal by se závod vždy poslední sobotu v měsíci.

Výsledky a další informace o závodě jsou k nalezení na www.sambamaraton.cz.

Děkujeme sponzorům závodu: firmy Hiko, Profiplast, WaterElement, časopisu Pádler, Isostar, pivovaru Kácov a Madegroup – dodavatel občerstvení.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: