Plavba rájem: s kajakem na Palawanu

Plavba rájem: s kajakem na Palawanu

Tropické moře, pláže a ostrůvky na Filipínách patří mezi nejnádhernější na světě. Ostrovů je ale více než 7000 … které z nich jsou nejkrásnější? Podle mnohých je to skupina malých ostrůvků u městečka El Nido na ostrově Palawan. Vyrazili jsme tam na kajaku.

K návštěvě ostrůvků kolem El Nida cestovatelé většinou využívají nabídky některé z mnoha místních kanceláří, které vypravují větší či menší lodě na jednodenní okružní plavbu po několika plážích, lagunách a ostrovech.

Pokud si dáte trochu práci, můžete ale souostroví prozkoumat i jinak a s daleko silnějšími zážitky. V El Nidu si totiž můžete vypůjčit mořský kajak, vybavit se základními zásobami a vyrazit s použitím vlastních paží na pláže a ostrovy dle vlastní volby. Navíc se můžete dohodnout s majiteli rybářských lodí, že vám ušetří trochu pádlování a na vybraný ostrov vás zavezou, případně odvezou nebo vám po dvou dnech přivezou nové zásoby jídla a pití.

Kajak je ideální pro poznávání ostrůvků bez lidí
Kajak je ideální pro poznávání ostrůvků bez lidí

V El Nidu jsme našli jediný mořský kajak, který opravdu stál za to, ale ten nám majitel odmítl půjčit na více než jeden den. Všechny ostatní byly plastové, duté lodě, které se postupně plnily vodou a na kterých někam dojet dalo docela zabrat, nemluvě o pochybné stabilitě na větších vlnách. Kdo by si chtěl opravdu pořádně okolí projet a prohlédnout, může si sebou vzít třeba některý z nafukovacích kajaků vhodných na moře z flotily od Gumotexu.

Pozor na vlny: ačkoliv je v El Nidu moře hladké jako zrcadlo, jakmile jsme vyjeli ze závětří okolních ostrůvků, dosahovaly vlny dvoumetrové výšky. Byli jsme v tu chvíli opravdu rádi, že jsme se sem nevydali na pofidérním kajaku, ale nechali jsme se tento úsek převézt rybářskou lodí.

Vyplouváme na moře
Dohodli jsme tedy nájem lodi, nakoupili ovoce a rýži, dohodli s rybáři, kdy a kam mají přivézt zásobu vody a jídla a odkud nás mají zase odvézt zpátky, sbalili plavky, stan a věci na šnorchlování a vyrazili na moře.

Skalní útesy jsou velmi ostré
Skalní útesy jsou velmi ostré

Přímo z El Nida jsme se asi za hodinku dostali na dokonalou tropickou pláž s kokosovými palmami, ohraničenou zezadu ostrými vápencovými útesy a zepředu fantastickým mořem plným korálů, ryb a dalšího mořského života. Vystoupili jsme, zašnorchlovali si a pokračovali zase dále. Hned na prvním ostrově Cadlao jsme takových pláží minuli několik. Na většině z nich jsme byli sami.

Pokračovali jsme na Helicopter Island s ještě bělejším pískem a krásným útesem. Přespat nás tu strážce ostrova nenechal (ostrov je soukromý) a tak jsme si stopli loď, která nás vyložila na jiné prázdné pláži.

Další dny následovalo stále dokola pádlování, šnorchlování a popojíždění. Fantastické skalní útesy, pláže a korály by samy o sobě stačily, ale okolí El Nida má připraveno mnohá další překvapení. Na několika místech zde najdete úžasné kruhové laguny uvnitř ostrovů. Na ostrově Maniloc můžete vplout do laguny, na jejímž konci najdete úzký průliv do další laguny a na jejím konci jeskyni, do které můžete vplout. Na ostrově Matinloc je zase vyhlášená tajná pláž, do které vede úzké skalní okno, za přílivu zpola zaplavené vodou. Uvnitř pak je laguna s písečnou pláží. Úzký a dlouhý průliv mezi ostrovy Mantiloc a Tapiutan, jejichž břehy tvoří vysoké skalní stěny a jedna malá úzká pláž, nejde ani slovy popsat.

Tajná pláž
Tajná pláž

Výhodou putování na mořském kajaku je, že tato místa můžete navštívit sami v době, kdy lodě se skupinkami turistů jsou jinde. A samozřejmě je zde vždy několik ostrovů a mnoho pláží, kam skupiny vůbec nezajíždí. Takové jsou například ostrovy Guntao. Na tom severním je jen docela primitivní vesnice rybářů, na tom jižním budete zcela sami jen se želvami a žraloky.

Na ostrově Guntao
Na ostrově Guntao

Možná existují někde na světě hezčí místa, než je okolí El Nida a možná existují úžasnější aktivity, než plout těmito místy na mořském kajaku. Já o nich ale nevím.

Jak se tam dostat: Letecky z Manily do Puerto Princesa, hlavního města Palawanu. Odtud cca 8 hodin autobusem do El Nida. Cestu můžete přerušit na několika zajímavých místech. Ubytování v El Nidu může být v sezóně těžké najít.

Zkušenosti čtenářů

KinG

Musím jen souhlasit. Palawan, resp.El Nido a ostrůvky v jeho okolí jsme navštívili na jaře roku 2016. Bylo to naprosto úžasné, fascinující a nezapomenutelné pobýt několik dnů v tomto tropickém ráji. Vřele všem doporučuji.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: