Ozbrojené komando kontrolovalo vodáky ve Francii

Ozbrojené komando kontrolovalo vodáky ve Francii

V létě jsem s přítelkyní vyrazil s cestovní vodáckou agenturou na francouzské řeky, ze kterých jsme si odvezli spoustu zážitků. Na některé z nich ale rozhodně nezapomeneme.

Prvním zážitkem byla kontrola policií na řece Ardèche, na které jsme strávili dva dny a sjeli jsme asi čtyřicetikilometrový úsek. Instruktorka nás na začátku všechny varovala, že je ve Francii na vodě zákaz pití alkoholu, takže jsme si víno přelili do PET lahví a schovali do pytle se stanem pod sedačku lodi.

No, a když jsme přijeli do tábořiště, čekalo tam na břehu komando s neprůstřelnými vestami a samopalem. My jsme přistáli a oni se okamžitě ptali, co vezeme. Museli jsme vyndat věci z barelů a taky nás šacovali. Nerozuměli jsme jim, takže jsme nejdřív nevěděli, co hledají, ale pak nám průvodkyně řekla, že alkohol. Hledali originální láhve, takže u nás nic nenašli, ale viděli jsme, že zabavili jeden barel. Dýchnout nám ale nedali a byli docela v pohodě.

První den, který jsme na Ardèche strávili, jsme sjeli populární úsek se skalní bránou. Na tomto asi osmikilometrovém úseku funguje několik místních půjčoven, ale naštěstí byl pátek, takže na vodě nebylo moc lidí a jelo se dobře. Zato v sobotu řeka připomínala Vltavu – byl problém sjet peřeje, protože tam bylo třeba deset lodí vedle sebe. Takže se velmi často stalo, že nás tam zablokovali a my nemohli nic dělat…

Na jedné obtížnější peřeji už radši hlídají záchranáři. Je tam takové esíčko s obrovským šutrem za zatáčkou, na který táhne proud. Je potřeba, aby zadáci uměli řídit loď, jenže to většina Francouzů nezvládá, takže tam v tom proudu často plavou.

Další den jsme jeli asi 17 km po řece Hérault. Byla tam krásná soutěska a najednou se na vodě objevil týpek na lodičce a dělal tam palačinky, prodával pivo a limonády a taky měl bohatý výběr kafe. A posezení bylo na kamenech ve vodě.

Taky tam měl palici a kámen, na kterém po sobě musel každý rozmlátit plechovku na placku a potom ji vyhodit do bedny na hliník. Bylo to moc hezké místo, a hlavně to byl jediný bar na tomhle úseku řeky.

Zkušenosti čtenářů

JardaM

Aneb jak se člověk z banánistánu, kde nedodržuje nikdo nic dokud se něco nestane diví, že jsou země kde se právo vymáhá 🙂 Viz. český zákon 114/1995 §43(3)c)1.Sb. Jinak milý článek. A ano Ardeche je komická tím, kolik je tam lidí co neumí držet pádlo. Ten pikolík u esíčka je tam desítky let.

Twin

A já myslel, že je zakázáno alkohol požít, nikoli převážet.

Kitty

A proč jardo z banánistánu?
Spíše bych to pojmenoval tak, že člověk ze země, kde jsou sice mraky nesmyslných nařízení, ale ta fakt přiblbá se moc nevynucují, se diví, když přijede do země, kde těch nesmyslných nařízení je ještě více a ke všemu se stupidně vymáhají.
Protože: proč by člověk nemohl jezdit opilý namol, když chce? Ať se klidně utopí, to je přece jeho věc a nechápu, proč by mu do toho měl kdokoliv jiný kecat.
V autě je to něco jiného, tam můžeš někoho ohrozit, ale na lodi?
Kdy bude zakázáno chodit opilý pěšky? Můžeš spadnout a ublížit si a to by ti měl zakázat zákon 🙂

JardaM
Kitty:

Stát kde je mraky nesmyslných nařízení, viz. hasičáky na raftu, cyklotrasy kde je zákaz vjezdu všech vozidel, vůdce plavidla starší 15 let vs vodácké akce základních škol atd. a přitom to nikomu nevadí, nikdo to nedodržuje, nikdo to nevypáhá je u mě jednoznačně banánistán. Cesta není v tom že se na všechno bude kašlat, ale že se lidi ozvou a budou to napravovat. Když se na diskuzi objeví jedinci kteří budou mluvit něco o tom že zákony jsou pro blbce a my nic dodržovat nemusíme, tak člověk zakroutí hlavu a jde se dál. Ale když se v oficiálním článku poměrně velkého serveru objeví článek kde autor je překvapen že ve Francii je zákaz pití alkoholu na řece, jako by u nás pití alkoholu povoleno bylo, tak na to se nedá nereagovat. Podtrhne to tím, že si alkohol na vodu vzali v maskovaných lahvích a naštěstí jim nedali dýchnout. Článek pak pokračuje téměř výsměchem toho, že na vodáky bylo nastoupeno s neprůstřelnými vestami a se samopy, jako by nevěděl proč tam ty samopaly všichni policisté nosí, kvůli vodákům to rozhodně není. Kdyby si někdo vzal na loď jedno pivko, tak to nikdo nikdy asi neřeší. Ale všeci to známe z Vltavy, jak některří jedinci vypadají a ví to asi i fr. policie, když si posvítili na zájezd z východu. Instruktorů a hasičů zemřelo na jezech už dost, kdo se o to zajímá tak to ví, takže vaše řeči o tom že je to každého věco považuji za zcela zcestné.

Wikk
JardaM:

Jen by mě zajímalo, na základě čeho, je z toho zákona patrné, že se vztahuje i na turistickou činnost. Vyhlášku jsem četl a nevím jak kdo, ale já na vodu nejezdím na lodi, které by byť jen mohlo být poháněno motorem natož o nějakém výkonu…tím ovšem alkohol na vodě neschvaluji, jen tvrdím, ať si každý dělá, co uzná za vhodné, jen ať tím neohrožuje, neomezuje a neotravuje ostatní.
Faktem je, že z toho citítm trochu to chlubení se, jak byla i Francouzská policie „ochcána“, ale upřímně, pokud byli střízliví, měli nějaký jiný důvod? Nebo se na Francouzských řekách nesmí ani převážet alkohol?

M
Kitty:

Klid Kitty, Jarouš, to bide takovej ten kovanej Old school vodák, kterej všude (desítky) let byl a od všeho má klíče. Tihle hoši si libují  i) ve zdvižených prstech  ii) v bránění byť sebenesmyslnějších nařízení  iii) v takovým tom blazeovaným štychu já starej vlk a póvl turisti   iv) v používání zkušeňáckýho jargonu.
 
Tvoje argumentace je samozřejmě logická a správná.

Engls

Neříkám že si na vodě pivo nedám, a že si večer nepřihnu, ale lidi na mol nemaj na lodi co dělat. Ohrožují , třebaže někdy i svojí nevědomostí okolní vodáky, a jejich záchrana při které ostatní lidé riskují životy stojí nemalé peníze

Valec

Ahoj, chápem správne, že vo FRA sa alkohol nesmie v člne ani prevážať? Alebo len na Ardeche?

Petr

Jsem přesvědčen, že zastánci „pořádku“ by se divili, kdyby jej někdo začal doopravdy vymáhat.
Právních předpisů (ústavní zákony, zákony, vyhlášky, nařízení vlády …) byly v ČR vydány desetitisíce. Nikdo ani neví, kolik jich platí, ale tak „asi skoro deset tisíc“. Jen čert a Brusel ví, kolik se toho vztahuje na nás z jejich dílny.
Schválně, kolik z těch předpisů jste četli? Díky Bohu, že se to nevymáhá, protože to bychom se teprv posrali.

Behemot
Petr:

To vohnoutím blbcům nevysvětlíte. Přece by byla apokalypsa, řeky a silnice rudý krví, kafilérky by ty hromady mrtvol nesíhaly odvážet. Přece!

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: