SchwarzWasser – únorová divoká voda za humny

SchwarzWasser – únorová divoká voda za humny

Po měsíci sněhové a mrazivé selanky přišla rychlá obleva a začala devastovat bělostné království zimy. Pro nás vodáky to ale nebyla zlá zpráva – tající sníh začal plnit koryta řek – a to byla výzva.

Stoupající hladina Chomutovky z počátku týdne vypadala slibně, ale kulminace se zastavila na 55 cm (2,5 m3/s). Natěšení na vodu už se však nedalo zastavit, takže jsme se rozhodli udělat tak trochu krok do neznáma a učinit oddílový prvosjezd německé říčky SchwarzWasser z Kiehnhaide do Pobershau (cca 10 km), která měla v ten den pro sjezd naprosto optimální stav – 63 cm na vodočtu v Zöblitz (průtok 12 m3/s).

Prohlédněte si všechny fotografie k článku…

Po poledni se setkáváme s „plnou vodáckou polní“ na jezeře, naházíme zaprášené kajaky na přívěs a upalujeme přes hranice. Jedno auto zanecháváme na parkovišti v cíli, druhým přejíždíme na start, rychle odvazujeme loďky a po sněhu se s nimi sesmýkáváme k řece.

Zpočátku mírná meandrující luční bystřina začíná za AlteBrücke pěnit v krásných dlouhých peřejnatých úsecích. Po několika kilometrech se původní široké údolí začíná rychle svírat do skalní soutěsky. Šumění milých peřejek postupně přechází v hukot dravé vody valící se mezi obrovskými balvany a řeka začíná být nepřehledná. Před několika katarakty pro jistotu zastavujeme, drápeme se po strmých zasněžených a kluzkých kamenech vzhůru, abychom si je prohlédli ze břehu. Vše by mělo být „jetelné“, ale i tak je rozumné exponovaná místa zkontrolovat, zda tam není třeba vzpříčená kláda či jiná překážka.

Nejnáročnější průjezdy se nachází pod skalním masivem „Katzenstein“, kde za daného vodního stavu odhadujeme obtížnost na WW4. Za ním se řeka vrací do svého původního standardu WW2-3. Na další trase nás výstražné značky upozorňují na blížící se nesjízdný jez – a tak přistáváme a sněhem jej obcházíme. Za dané konstelace se jez jeví jako naprosto bezpečný, je to vlastně stupeň, za nímž je dlouhá šikmá plotna bez válce. Zbývá ještě pár zatáček a peřejí a jsme v cíli. V pravý čas – je 17 hod. a za chvíli se začne stmívat.

Akce se vydařila, byla plná vody, adrenalinu a dobré nálady, tu a tam si někdo zkusil „rychlou krysu“, eskymáka či „hnilobu“ ve válci. Byli jsme jen my a řeka. A tak to má být.

Článek vyšel na stránkách Kanoistiky Chomutov, kde je k němu přiřazena i rozsáhlejší fotogalerie.

Zkušenosti čtenářů

Vojta Jančar

Schwarze Pockau je krásná říčka, neplést s Schwarzwasser, jež je pokračováním české krušnohorské Černé směrem na Aue. V,

Herčus
Vojta Jančar:

Tutéž reakci jsem chtěl připomenout jak jsem si přečetl začátek článku, ale než jsem dočetl, tak vidím, že bystré oči tu byli už přede mnou :).
 
Především v Krušných horách, kam mě poslední dobou výlety za vodou lákají čím dál víc je potřeba si hlídat české a německé názvy daných řek a říček, protože by se mohly snadno pomotat:
Černá (Schwarze Pockau) – okolo Kühnhaide, vámi splouvaná
Černá (Schwarzwasser) – okolo Božího daru, Johanngeorgenstadtu
Černá voda alias slatinný potok – ústí do Rolavy nad Nejdkem
Černá voda (Jöhstädter Schwarzwasser) – okolo Kovářské, Jöhstadtu
– to všechno se dá splout a tím pádem by v tom mohli nastat zmatky… stejně tak když se řekne Černá sama o sobě, tak se tím může myslet třeba Novohradská, záleží na okolnostech, proto je lepší na to názvosloví myslet 🙂

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: