Labíčko 2017: informace o volném splutí

Labíčko 2017: informace o volném splutí

Víkend se blíží a s ním i vodácký svátek. Poteče Labíčko! Kdy a kde se svézt, abychom nenarušovali průběh závodů?

Po dvou letech se opět otevřou stavidla přehrady Labská, aby se v úseku mezi přehradou a Labskou soutěskou (popř. Herlíkovicemi) mohly uspořádat závody ve sjezdu a raftingu. Nadlepšeného stavu v korytě řeky s oblibou využívají i nezávodníci pro volné splutí a ve Vrchlabské soutěsce se koná Krakonošovo Labíčko.

Prohlédněte si všechny fotografie k článku…

Dle pořadatele SKUP Olomouc je komplikací extrémně malý přítok vody do přehrady Labská. Díky vynikající spolupráci s Povodím Labe a hrázným na vodním díle Labská a výrazné změně programu je ale vše nachystáno na uspořádání závodů. Vyběhat veškerá povolení není jednoduché a tak prosíme všechny vodáky o dodržování dohodnutých pravidel, abychom mohli na Labi závodit a jezdit i v budoucnu.

Parkování

Parkování v úseku Herlíkovice – Špindlerův Mlýn je tradiční – kolem soutěsky pouze na pravé straně vozovky ve směru Vrchlabí – Špindlerův Mlýn (viz pdf dokument ke stažení). Na pravé straně ve směru Vrchlabí – Špindlerův Mlýn se parkuje také na Kukačce a v okolí Michlova Mlýna. Prosíme všechny řidiče o bezpečnou a klidnou jízdu – čím méně bude za volantem stresu a o co více budou řidiči poslouchat pomocníky organizátorů označené reflexními vestami – o to budou závody klidnější.

Labská soutěska

Harmonogram závodů

O víkendu se na vodě a kolem ní bude pohybovat hodně lidí. Je tedy třeba, aby se nezávodící vodáci úseku pod přehradou v době konání závodů zcela vyhnuli (rozuměj nesnažili se řeku splouvat). Splutí od přehrady bude možné v době tréninků, kdy je řeka přístupná všem, startovní číslo pro splutí není třeba. Je ale nutné se na vodě chovat s respektem k trénujícím závodníkům, uhybat rychlejším lodím a nebránit jim v průjezdu.

Labská soutěska

Dále je možné splouvat úsek pod Labskou soutěskou, v době, kdy se tam nekonají žádné raftové závody. Ty jsou v plánu v  sobotu 12 – 13.30 a neděli 9.45 – 10.15 a 13 – 13.30. Rozpis závodů je ke stažení zde. Prosíme, abyste respektovali pokyny pořadatelů a časový harmonogram splouvání.

Krakonošovo Labíčko

Pořadatel si je vědom toho, že voda na Labi teče jednou za dlouhou dobu a všichni si chceme vodu o tomto víkendu užít. Na druhou stranu je vodní stav navýšen primárně kvůli závodům, pořadatel ji za tímto účelem vyjednal, a proto by všichni měli respektovat uzavření úseku pod přehradou v době, kdy tam závody probíhají. Zbytečně pak dochází ke konfliktům.

Jak poteče voda

Voda poteče od pátku 21.4. do neděle 23.4. v následujících intervalech:

pátek: 15.30 – 18.00

sobota: 11.30 – 16.30

neděle: 8.45 – 13.45

Všechny tři dny by mělo téct 19 m3/s.

Oprava hráze

Dle zprávy na kanoe.cz je možná tato akce na dlouhou dobu poslední. Již na jaře letošního roku totiž začne přestavba spodních výpustí na přehradě ve Špindlerově Mlýně, která bude trvat nejméně do prosince roku 2020. Tato oprava tedy vyřazuje následující dvouletý cyklus a vodáci se tak budou moci na tuto závodní trať vrátit nejdříve v roce 2021.

Krakonošovo Labíčko

Krakonošovo Labíčko

Paralelně s výše uvedenými závody se koná tzv. Krakonošovo Labíčko, závody ve sprintu, slalomu, kayakcrossu a závodu týmů ve Vrchlabské soutěsce. Trať závodu není dlouhá, je to jen cca 200 metrů, ale obtížnost úseku je WW IV+. Start je nad jezem nad Vrchlabskou soutěskou a cíl u silničního mostu přes Labe pod soutěskou.

Harmonogram závodů naleznete v plakátu níže:

Krakonošovo Labíčko, harmonogram

Registrace do závodů je možná online do 20.4.2017, poté na místě.

Zkušenosti čtenářů

xstevox

Pokud se v soobotu pouští voda vážně až od 11.30, je časový rozpis x race bohužel úplně mimo…

Cigi team

Vzhledem k tomu,že místo plánovaného vypouštění vody z přehrady ve Špindlu (Voda měla téct v sobotu celý den),je rozpis vypouštěni omezen! Jsme nuceni posunout začátek závodu! Prezentace proběhne 10.00 – 11.00 h. Výklad trati 11.30. Předpokládaný start prvního závodníka 12.30 – 13.00 h. Team race se pravděpodobně pojede v neděli.

šťovík

opravdu a upřímně obdivuju sebevědomí hodné Ovčáčka toho, kdo svádí uškrcené kohouty na nedostatek vody. Viděl jsem přehradu před Velikonocema, kdy byla narvaná až po střechu, potažmo po horní přepady. Půlku Velikonoc pršelo a druhou půlku sněžilo. Hřebeny hor jsou i na pohled plné sněhu, a pršelo či sněžilo od Velikonoc až do závodů i během nich. Možná zrovna přitéjká méně vody, protože mrzne, ale o tu vodu nikdo nepřijde, jen přiteče později. Nepamatuji si, kdy naposled byla okamžitá vodohospodářská situace včetně prognózy na další týdny takhle příznivá, jestli vůbec někdy.
pokud je to jinak, rád se nechám poučit. Zatím mi to připadá, jako obvyklá demagogie.
Nám vodákům fakt může srát do lodí kdokoli a my mu ještě poděkujeme a utřem zadek…

Honza

Jaké má Povodí limity netuším, před víkendovým vypouštěním byl velmi snížen odtok z přehrady, aby vytvořili co největší rezervu. Za 3dny vypouštění klesla hladina o 4m a nyní dále klesá…
http://www.pla.cz/portal/nadrze/cz/pc/Mereni.aspx?id=106&oid=1
 
S tím že vody na doplnění přehrady bude dost, s tím souhlasím. Kdy ale do té přehrady doteče, to je již jiná otázka. A tké, jak ovlivní pokles hladiny o 4m jikry žab, pstruhů a dalších živočichů v přehradě…

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: