Outdoormix festival 2016 nebyl jen o závodění

Outdoormix festival 2016 nebyl jen o závodění

První závod série evropského poháru v extrémním kayakingu neboli EKEC je úspěšně za námi a čeští závodníci u toho nemohli chybět! Z francouzského festivalu extrémních sportů Outdoormix si přivezli nejen závodní úspěchy, ale také spoustu zážitků, sjetých řek a dokonce jeden prvosjezd na C1 ze třiadvacet metrů vysokého vodopádu!

Šestičlenná skupinka českých pádlerů Hiko teamu ve složení Michal Buchtel, Honza Havelka, Míra Kodada, Filip Kořínek, Pája Zástěrová a Honza Choutka se vydala na závody s týdenním předstihem, aby se na francouzských řekách stihla pořádně rozjezdit a poladit formu na závody. V plánu bylo zůstat pár dní i v italském Piemontu a na Verzasce ve Švýcarsku, kde ale nakonec nebyla voda. Proto se česká crew pomalu přesouvala směr Outdoormix a cestou pojezdila na nejrůznějších francouzských řekách jako například Ubaye nebo Veneon, které měly někdy vody pro změnu až moc.

Prohlédněte si všechny fotografie k článku…

Českým pádlerům se tak zalíbil styl života alá co den to jiná řeka, až to chvílema vypadalo, že místo závodů postupně po francouzských řekách dojedou až do Pyrenejí. Na závody v Embrunu nakonec Hiko team přijel s denním náskokem, ale závodní trať na boat cross na řece Guil čeští borci rozhodně pilovat nešli. Místo toho se vydali na dolní úsek té samé řeky, kde je údajně voda jen vzácně a zrovna byla jedinečná příležitost tenhle ne příliš probádaný úsek řeky pod přehradou sjet.

Před startem crossu / F: Alban Pernet
Před startem crossu / F: Alban Pernet

Poslední dny zájezdu konečně přišly na řadu závody. Kde a co se pojede, organizátoři dlouho drželi v tajnosti. Částečně aby závodníky drželi v napětí, částečně kvůli vodním podmínkám. Na start boat crossu, který se jel podle plánu na lehčím úseku řeky Guil, se postavilo celkem 6 kajakářek a 58 kajakářů, což je ve čtyřleté historii Outdoormix festivalu zatím suverénně největší počet. Díky ideálně vysoké vodě se mohla pro dlouhý závod zvolit těžší varianta na řece Byaisse, kde si závodníci navzájem dělali safety. Třetí závodní den se místo plánovaného slopestylu jel slalom v soutěsce na úplném začátku řeky Guil. Ve slalomu zabodoval český borec Michal Buchtel, když v obrovské konkurenci dojel do cíle s třetím nejrychlejším časem. Nejlépe z českých závodníků pak skončila Pája Zástěrová, která si díky všem třem vyhraným disciplínám vypádlovala také celkové vítězství v holčičí kategorii.

Michal Buchtel v akci / F: Alban Pernet
Michal Buchtel v akci / F: Alban Pernet

Pro zbytek české Hiko crew nebyly největším vítězstvím výsledky závodů, ale 23 metrů vysoký vodopád, který si mezi závody střihli. Podobné vodopády nejsou ve střední Evropě příliš časté, proto byl objev vodopádu les Oules nacházejícího se přímo na závodní řece Byaisse téměř osudový. Kluci ho úplnou náhodou objevili jen pár dní zpátky ve starém vodáckém časopise, který si pročítali v raftařském centru u řeky Veneon. Honza Havelka, Míra Kodada a Honza Choutka se po dlouhém prohlížení, hledání ideální lajny a slaňování nakonec odhodlali a za mohutného povzbuzování kajakářů ze všech koutů světa, safety a fotografů vodopád úspěšně zdolali. Honza Choutka si jako singlíř dokonce na svůj účet může připsat prvosjezd.

Honza Havelka na Biyasse / F: Alban Pernet
Honza Havelka na Biyasse / F: Alban Pernet

Kromě dalších sportů jako kola, paragliding, longboardy a další, byl součástí festivalu samozřejmě také závod v kayak freestylu, jehož ambasadorem byl český borec a trojnásobný mistr Evropy Lukáš Červinka. Přestože se ale nakonec ze zdravotních důvodů sám nemohl zúčastnit, v závodě české zastoupení nechybělo. V rodeové vlně Lukáše nahradil Vilda Klepač na C1 a neplánovaně na kajaku také Míra Kodada s Honzou Havelkou.

Kompletní výsledky, spousty dalších fotek, videa – to vše hledejte na www.OutdoormixFestival.com a na facebook.com/Outdoormix-Festival.

Někdo hůř, někdo líp, čeští pádleři ale mají rozjetý evropský pohár v extrémním kayakingu. Jak se bude Hiko teamu dařit na dalším závodu série, můžete sledovat už v příštích dnech, kdy se v Itálii pojede o korunu krále a královny Alp.

VÝSLEDKY muži
1. Eric Deguil (FRA)
2. Michele Ramazza (ITA)
3. Mikel Sarasola (ESP)
7. Michal Buchtel (CZE)
13. Miroslav Kodada (CZE)
21. Jan Havelka (CZE)
34. Filip Kořínek (CZE)
45. Jan Choutka C1 (CZE)

VÝSLEDKY ženy
1. Pavlína Zástěrová (CZE)
2. Lowri Davies (ENG)
3. Marlene Davillez (FRA)

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: