Nejnovější články

Pozvánky na akce
Tradiční Odemykání Jizery znovu slibuje nabitý program

Tradiční Odemykání Jizery znovu slibuje nabitý program

Oblíbená vodácká akce, která se každoročně koná v areálu Žluté plovárny na Malé Skále, letos spojí vodácké i otužilecké tradice, závodní atmosféru i bohatý doprovodný program pro všechny – od přihlížejících návštěvníků až po zkušené milovníky vodních sportů. Tradiční rituál proběhne v sobotu 13. dubna 2024.

Turistika
Polské řeky po dvojicích: Piława + Dobrzyca a Wel + Drwęca

Polské řeky po dvojicích: Piława + Dobrzyca a Wel + Drwęca

Piława a její přítok Dobrzyca jsou řeky v severozápadním Polsku, v oblasti Drawského pojezeří. Obě tečou téměř paralelně v neveliké vzdálenosti od sebe, takže je možné jejich splutí při jedné akci, protože přejezdy jsou krátké. Podobné spojení lze použít pro řeky Wel a Drwęca, které najdeme v severním Polsku, přičemž Wel je přítokem Drwęcy u osady Bratian. Mezi městy Lidzbark na Welu a Brodnica na Drwęce je to po silnici nějakých 30 km, ale po velkém oblouku obou řek je to 90 říčních kilometrů.

Rozhovory
František Košina: Jsem statistik, mám 318 sjetých řek

František Košina: Jsem statistik, mám 318 sjetých řek

Franta Košina zvaný Frkoš měl loňský rok velmi úspěšný. Oslavil devadesáté narozeniny a získal od Českého svazu kanoistů ocenění Osobnost vodní turistiky. Tohle všechno ale nepřišlo samo od sebe. Franta je celoživotním vodákem a činovníkem ve vodáckém klubu v Karlových Varech a zároveň vedl přes padesát ročníků závodů na řece Teplá. S lodí i bez lodě procestoval pěknou řádku zemí a kromě vody se taky věnoval vysokohorské turistice a běžeckému lyžování. Pojďte ho se mnou poznat trochu blíž.

Zajímavosti
Jak se (už přes 70 let) vyrábí lodě GUMOTEX?

Jak se (už přes 70 let) vyrábí lodě GUMOTEX?

Z ulice Mládežnická v Břeclavi vstupuji do recepce veliké továrny s názvem GUMOTEX, a.s. a prosím recepční, zda by mi mohla zavolat Martina Komendu, produktového manažera, který mě má dnes na povel a bude mi ukazovat všechna tajemství, která stojí za výrobou unikátních nafukovacích lodí. Na tohle jsem se těšil opravdu dlouho a jsem rád, že se mi návštěvu podařilo domluvit. Nejprve ale musím vyfasovat svítivě zelenou vestu s nápisem návštěva a taky podepsat zásady bezpečnosti v areálu, které na mě působí, že se můžu akorát tak otočit a jet domů… Pak už je tu Martin a vyrážíme.

Zajímavosti
Alkohol na vodě – chystá se další změna

Alkohol na vodě – chystá se další změna

Od 1. března 2023 vstoupila v platnost novela zákona č. 114/1995 Sb., o vnitrozemské plavbě, která upravuje výši hladiny alkoholu v krvi u vůdce plavidla na nesledovaných vodních cestách. U vodáků tím byla prolomena nulová tolerance a v tuto chvíli je už více než rok povolena úroveň 0,5 promile alkoholu v krvi kormidelníka a ostatní členové posádky jsou zcela bez omezení.

Zajímavosti
Není Duffle jako Duffle, alespoň u Ortliebu

Není Duffle jako Duffle, alespoň u Ortliebu

Cestovní tašky od německého výrobce Ortlieb, které jsou sdruženy pod označením Duffle, asi není třeba představovat, protože se s nimi čtenáři Pádlera už nějaký čas setkávají. Dokonce by se mohlo zdát, že výrobce tyto tašky už dotáhnul k dokonalosti a není na nich co vylepšovat. Jenže vždycky je co vylepšovat a důkazem budiž Duffle RC – novinka pro letošní rok.

Diskuze