Jak se v zimě obléknout na vodu?

Jak se v zimě obléknout na vodu?

Vodácké oblečení do značné míry ovlivňuje náš požitek z jízdy na vodě. Chrání nás nejen před vodou, ale také před rozmary počasí a ovlivňuje i náš sportovní výkon – dokonce víc, než si mnozí z nás umí představit.

Nároky na vodácké oblečení – a v zimě to platí dvojnásob – bývají mnohem vyšší než u ostatního outdoorového oblečení. Dříve než se vydáte v tomto období na vodu, podívejte se na pravidla vodáckého oblékání do chladu.

Umění zimního oblékání

Obléknout se správně do podzimních chladných a deštivých, či dokonce mrazivých zimních podmínek je mnohem složitější, než se na vodu obléknout v létě. Hlavním specifikem vodáckého oblékání je skutečnost, že jsme v neustálém kontaktu s vodou. Na divoké vodě je oblečení v podstatě namočeno stále a hrozí i delší ponoření, nebo dokonce plavání. Díky tomu je při výběru vodáckého oblečení zásadní teplota vody, na kterou se chystáme. Studená voda je nejdůležitější rizikový faktor při všech druzích aktivit, a proto se podchlazení organismu neboli hypotermii věnujeme v samostatném článku. Tady shrneme jen několik tipů a strategií oblékání, které nám pomohou hypotermii předejít.

Základní funkcí dobrého vodáckého oblečení je co nejvíce usnadnit tělu udržování příjemného mikroklimatu, tj. především stálou teplotu kolem 36 °C, při široké škále kombinací pohybových aktivit a klimatických podmínek. V praxi to ale často znamená vyhovět zcela protichůdným požadavkům, jako třeba chránit před podchlazením, ale nezpůsobit přehřátí, chránit před poraněním, ale neomezovat pohyblivost atd. Podívejme se proto na základní funkce vodáckého oblečení a na jeho součásti, které je nejlépe plní:

• ochrana před pronikáním vody k tělu (suché bundy a obleky)

• tepelná izolace při namočení nebo ponoření do vody (neopreny)

• ochrana před větrem (většina svrchního vodáckého oblečení)

• odvod vlhkosti od pokožky a udržení tepelné pohody (funkční prádlo)

Toho je ale možné dosáhnout jen vhodnou kombinací různých vrstev oblečení. Použitím správné „oblékací strategie“ si můžete zajistit dobrý tepelný komfort i v nepříznivých a proměnlivých podmínkách. Správné oblékání na vodu by mělo zajistit nejen dostatečnou tepelnou pohodu, ale má také velmi důležitou bezpečnostní funkci, kterou je dobré nepodceňovat.

Mokrá oblékací strategie

První oblékací strategie se označuje jako „neoprénová“ nebo také „mokrá“. Ta počítá s tím, že se stejně namočíme. Teplo tady dokáže účinně zajistit jen neoprén, který i po namočení izoluje stále stejně jako na suchu. Těsně přiléhající neoprén brání protékání vody kolem těla (proto musí být opravdu těsně přiléhající). Voda je v oděvu „uvězněna“ a neodvádí další tělesné teplo. Tato „mokrá“ strategie je spolehlivá z hlediska stálosti tepelné pohody i ve studené vodě. Nevýhodou je neprodyšnost a částečné omezení pohyblivosti, které je tím citelnější, čím silnější a tužší neoprén používáme.

U moderních neoprénů jejich nepěkná vlastnost omezování v pohybu víceméně odpadla. Pryžové směsi, používané v dnešní době, jsou natolik pružné, že běžně používané tloušťky vodáckých obleků (1 – 3 mm) se v poddajnosti skoro neliší od jiného oblečení. Vysoká elasticita moderních neoprénů navíc zajistí opravdu dokonalou přiléhavost obleků, což výrazně zlepšuje tepelně izolační vlastnosti obleku

Suchá oblékací strategie

Druhý přístup můžeme označit jako „suchou strategii“. V tomto případě dáváme přednost většímu pohodlí, volnosti pohybu a suchu, a proto věnujeme největší pozornost vnějším nepromokavým vrstvám oblečení a jejich utěsnění. Spodní vrstvou je tu funkční prádlo, silnější tepelnou izolaci zajistí další vrstva flísového oblečení a poslední vrstvou je suchý oblek nebo suchá bunda a suché kalhoty. Jde o to, aby vnější vrstva byla opravdu natolik vodotěsná, že nedovolí namočení spodních izolačních vrstev, které dobře izolují jen za sucha. Výhodou této strategie je mnohem větší komfort i při delších plavbách, který je však zcela závislý na kvalitě a trvanlivosti svrchního oděvu.

Suché oblečení v posledních letech pokročilo výrazně kupředu. Na jedné straně se používají stále odolnější vnější materiály s vysokou vodonepropustností. Také paropropustnost je u špičkových materiálů na vyšší úrovni než bývala a trendem je její stálé zvyšování. Při každé zmínce o prodyšnosti vodáckého oblečení je ale třeba vždy zdůraznit starou známou zkušenost: sebelepší membránové oblečení je po namočení prakticky neprodyšné – přes vnější vrstvu vody se přes membránu od těla žádná pára nedostane. O prodyšnosti má smysl hovořit pouze při pohybu na břehu v suchém oblečení, což ale pro celkovou pohodu na vodě také není úplně nepodstatné.

Ochrana před poraněním

Vhodný svrchní oděv nás na vodě a v její blízkosti může (a měl by) také velmi účinně chránit před poraněním o různé ostré či hrubé předměty ve vodě i nad vodou. Týká se to především kamenů v řece a na březích, převislých větví stromů a keřů nad hladinou nebo různých nebezpečných předmětů odhozených do řeky, které můžeme potkat při neplánované rozplavbě. Pevný vnější materiál bundy, dlouhé rukávy a nohavice nebo silný a odolný neoprén, to vše zmenšuje riziko nepříjemných poranění a dalších komplikací.

Zimní vodácké doplňky

Za zmínku jistě stojí i několik doplňků, které zpříjemňují zimní pádlování. Obléknout si těch pár drobností navíc není znakem změkčilosti, díky nim naopak můžete prodloužit svou aktivní vodáckou kariéru třeba i o pár let.

Pytlíky na pádlo

neoprénové nebo ze zateplené nepromokavé tkaniny, výborně chrání ruce před chladem a větrem. Jsou vhodnější než neoprénové rukavice, pro lepší kontakt s pádlem. Nutno ale dodat, že moderní neoprénové rukavice umožní solidní držení pádla, a někteří jezdci jim proto dávají přednost.

Neoprénová čepička

obléká se pod helmu a měla by chránit i uši. Asi každý zná starou známou pravdu, že nejvíce tepla ztrácí člověk hlavou. Při opravdu mrazivých podmínkách je lepší využít místo čepičky kuklu, která chrání i choulostivé části obličeje.

Nátepníky

hodí se k ochraně před chladnou vodou i v letních měsících, neoprénové nátepníky jsou vynikající ochranou před zánětem šlach, který je kromě jejich přetěžování často spojen právě s jejich prochládáním.

Bederní pás

pod suchý oblek se do studeného počasí výborně hodí bederní pás (neoprénový nebo úpletový). Bedra jsou jednou z částí těla, které jsou nejvíce vystaveny chladu, a navíc jsou na něj velmi choulostivá.

Teplé boty

obutí na vodu je kapitola sama pro sebe, pokud ale jezdíte v zimě či zjara, kdy se čas od času třeba při přenášení brodíte sněhem apod., vyplatí se obout boty se silnou a pevnou podrážkou – buď neoprénové, nebo multifunkční v kombinaci s neoprénovými ponožkami. Špatné obutí v zimě může snadno způsobit omrzliny.

Co říct závěrem? Oblékání na vodu, zejména v zimním období, je jednou z esenciálních znalostí, které není radno podcenit. Nespoléhejte na tekutý svetr, který funguje jen naoko, a raději si dopřejte komfort pořádného neoprénu či suchého obleku. Doba i materiály už dávno pokročily a zmrznout někde u vody nebo ve vodě by byla přece jenom škoda, nemyslíte?

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: