Nebezpečí na řekách nečíhá na vodáky jen na jezech

Nebezpečí na řekách nečíhá na vodáky jen na jezech

Vodáctví patří do rodiny takzvaných outdoorových sportů, což znamená, že jste při jeho provozování téměř výhradně odkázáni na to, co vám připraví příroda. A protože příroda je nevyzpytatelná, je třeba počítat s tím, že nám může na řekách připravit záludná nebezpečí. A ruku na srdce, často je jí nápomocen i sám člověk.

Nebezpečí na jezech

Když budeme hovořit o nebezpečí na vodě, každého asi hned napadnou jezy. Ano, nejvíc utonulých na našich řekách skutečně mají a svědomí jezy, lépe řečeno vodáci, kteří se k nim nepostavili dostatečně zodpovědně a pokoušeli svoje štěstí. Jezy samy o sobě za nic nemůžou, tak jim nekřivděme.

Splouvat jez s tolika kameny v podjezí je velmi nebezpečné / F: Půjčovna lodí Dronte
Splouvat jez s tolika kameny v podjezí je velmi nebezpečné / F: Půjčovna lodí Dronte

Nechci tady nabádat k tomu, abyste všechny jezy obnášeli a vyhýbali se jim obřím obloukem. Přece jenom z jezů bývají i ty nejzajímavější historky plné odřených kolen, utopených báglů, děravých lodí a dalších vodáckých taškařic, takže by bylo škoda připravit se o ně, ale… Tak jako je na našich řekách dost jezů, které se běžně splouvají nebo jsou ke splouvání i stavebně upraveny, což je v posledních letech stále častějším jevem, je tam ještě větší množství jezů, které ke splouvání (právě teď) vhodné nejsou nebo ho zcela vylučují. Nejjednodušší radou je vzít rozum do hrsti a vědět, kdy se do jezu můžu klidně pustit (samozřejmě s řádně nasazenou plovací vestou a, u dětí určitě, u dospělých nejlépe, s přilbou) a kdy ho radši uctivě obejdu. Pro jistotu si ale ta základní pravidla, jak poznat nebezpečný jez, zopakujeme.

Asi nejjistější prevencí je zeptat se před jízdou na počet a stav jezů někoho, kdo má o dané řece přehled a přesně vám situaci popíše. Nejčastěji to bývá personál vodáckých půjčoven sídlících u řeky nebo personál kempu, ze kterého se na plavbu vydáváte. Výhodou osobního dotazu je zejména fakt, že lidé, kteří řeku znají, dokážou i posoudit aktuální vodní stav, který u sjízdnosti jezů hraje velikánskou roli, a poradí nám i s ohledem na něj. V lépe vybavených půjčovnách není problém obdržet s dobře míněnými radami i plánek řeky, kde jsou jezy (a další významná místa, ovlivňující plavbu) vyznačeny, včetně návodu na jejich překonání.

Pod některými šlajsnami je třeba dávat pozor na pořádné vlny / F: Bisport
Pod některými šlajsnami je třeba dávat pozor na pořádné vlny / F: Bisport

Pokud se nechcete spoléhat na místní šetření nebo míříte někam, kde půjčovny nejsou (v dnešní době zázračné místo), pak je určitě dobré podívat se na web www.NebezpecneJezy.cz, kde najdete přehledné výpisy nebezpečných jezů na našich významných řekách.

Při sjíždění řeky je pak možné využít třeba vodáckou vrstvu na www.mapy.cz, kde se vám jezy také ukážou a podle GPS snadno zjistíte, jak to k nim máte ještě daleko.

Když ani jedna z výše popsaných metod neproběhla, pak nezbývá než ono už zmíněné vzít rozum do hrsti a vyhodnotit situaci sami. Nejlépe vždycky tak, abychom měli více než 100% jistotu, že se nemůže stát nic nám ani nikomu v našem okolí. Na jezu se vždycky díváme na tvar spádové desky a taky na to, co se děje pod ní. Stejně je tomu i u propustí, kterými se jezy také často sjíždějí. Je jasné, že na otevřených lodích nebudu sjíždět jezy kolmé nebo parabolické, kde by přinejmenším hrozilo, že se dole zapíchneme do dna, v horším případě, že skončíme ve vývařišti (válci) pod jezem. A že tyhle typy jezů umějí vytvořit opravdu silné válce!

Vyšší vodní stav někdy znamená hladší splutí jezu, ale také větší válec pod jezem a tudíž větší nebezpečí. Hranice je velmi tenká. / F: Bisport
Vyšší vodní stav někdy znamená hladší splutí jezu, ale také větší válec pod jezem a tudíž větší nebezpečí. Hranice je velmi tenká. / F: Bisport

U šikmých jezů, které bývají pro splouvání vhodnější, musíme vždycky přihlédnout k vodnímu stavu, protože za vysoké vody může být pod jezem válec stejně zákeřný, jako pod jezem parabolickým, a když už se rozhodneme jej sjet, musíme ohlídat i situaci pod ním, tedy kudy po splutí jezu opustíme podjezí atd. Zkrátka a dobře, musíme si být jistí, že zvládneme nájezd, sjezd i odjezd od jezu úplně bezpečně. Občas je těžké to posoudit, a pak se vždycky vyplatí jez radši obnést.

NebezpecneJezy.cz

Ještě než se vydáte na vodáckou dovolenou, je dobré seznámit se s případnými nebezpečími, která by vás na řece mohla potkat. Kompletní seznam nebezpečných jezů najdete na webu www.NebezpecneJezy.cz, kde si snadno vyhedáte danou řeku. Výpis jezů mimo jiného obsahuje říční kilometr, na kterém se jez nachází, GPS lokaci, popis jezu, návod na jeho bezpečné překonání a další užitečné informace.

Nebezpečí na řece

Kromě nebezpeční na jezech ale na řekách mohou číhat i další nebezpečí, která si často člověk ani neuvědomí, a když se do takové přírodní pasti dostane, je už pozdě.

Jedním z nějčastějších jevů na našich řekách jsou padlé stromy. Stačí silnější letní bouřka a úsek řeky, který byl ještě včera hladce průjezdný, je najednou přehrazený stromem. Pokud stromy nepřehrazují celou řeku, dají se s opatrností objet, ale člověk si musí být jistý, že za objížděným stromem nečíhá nějaká další překážka, třeba další padlý strom. Pokud je strom přes celou řeku, pak je nejlepší vysednout kus nad ním, situaci řádně obhlédnout, vyhodnotit a zodpovědně vyřešit. I když se zdá, že proud okolo stromu je mírný a „…jenom se přidržíme támhletý větve, trochu se zakloníme a jsme za tím“, může se jednat o velmi nebezpečné místo. Loď se vám mírně postaví, do boku se opře proud a vy jste ve vodě raz dva a namotaní ve větvích úplně stejně rychle. Věřte, že taková smrt je pomalá, a hlavně opravdu zbytečná.

Děti by při sjíždění jezů měly mít nejen vesty, ale i helmy / F: Petr Probst
Děti by při sjíždění jezů měly mít nejen vesty, ale i helmy / F: Petr Probst

Podobným nebezpečím jako stromy mohou být i nízké lávky, které občas bývají k vidění třeba v chatových osadách, provazy tažené přes řeku, a další překážky znemožňující hladký průjezd korytem.

Dalším nebezpečím, které na řekách často číhá, jsou podemleté břehy na meandrujícch tocích, které často ještě vylepšuje nějaké pěkné křoví. To si tak člověk klidně pluje řekou, najednou jedna ostrá zatáčka, za ní druhá, jeden opožděný manévr nebo chybný záběr pádlem, a už se vezete ke břehu. Tam bývá voda nejhlubší, a pokud jsou břehy dostatečně vysoké, dokáže je i slušně podemlít a zřícení takového břehu je pak natotata. Navíc takový břeh často znemožňuje výlez z vody a vy si pěkně zaplavete, než vás voda donese k lepšímu místu pro záchranu sebe sama i vybavení. Když navíc v takových místech roste třeba vrbička, pak to může znamenat i zamotání se do větví, ale to jsme zpátky u stromů.

Stačí nenápadný kámen ve větším proudu a koupání je na světě / F: Sázava tour
Stačí nenápadný kámen ve větším proudu a koupání je na světě / F: Sázava tour

Posledním (neberte náš výčet za zcela definitivní) z hlavních nebezpečí, na která můžete na řekách narazit, jsou kameny. Ne takové, na které najedete, protože háček zrovna civěl, jestli se ta blondýnka na břehu opaluje nahoře bez, nebo ne, a převrátí vás, to je pořád legrace. Mám na mysli kameny, které trčí z vody, a když se na ně nabalíte třeba bokem, dokážou vás zastavit a pokud správně nezareagujete (nastavit loď dnem k proudu, aby voda pod lodí podtékala) tak i převrátit, případně ošklivě poničit vaši loď. Takové kameny můžou být v nejhorších případech i podemleté, a pokud by se vodák dostal do takové kapsy pod kamenem, nebude se o něm už moc dlouho mluvit jako o vodákovi, ale za chvíli ponese strohé označení „tělo utonulého“.

Alkohol a další omamné látky

Když pomineme nebezpečí, která nám do cesty postavila příroda a v případě jezů ruka člověka, pak je tu ještě další skupina nebezpečí, a ta už má plně ve svých rukách každý z nás. Co si budeme nalhávat, jedno to pívko, aby člověk spláchl mastnou klobásku, co si poručil k obědu, k vodě prostě patří. Stejně tak jako pár piv nebo hlt rumu u večerního táboráku a kytárky. Bohužel se ale v dnešní době pořád častěji zdá, že někteří jedinci jezdí na vodu jenom proto, aby mohli být permanentně několik dní v lihu, „zhulení“, nebo nedejbože ještě hůř.

Chytit se bortů lodi patří k nejčastjěším a největším chybám / F: Partigo
Chytit se bortů lodi patří k nejčastjěším a největším chybám / F: Partigo

Mějte na paměti, že alkohol i další omamné látky mají na fungování lidského těla otupující účinky, zpomalují vaše reakce a ať chcete nebo nechcete, ty reakce jsou na vodě někdy prostě potřeba. Nekončí to ale jen u převrhnutí se. Takový řádně nalitý „vodák“ bude určitě těžko koordinovat pohyby ve svižném proudu, aby brzy doplaval k bezpečnému břehu. Alkohol navíc roztahuje cévy, takže se proudící krev rychleji ochlazuje, a opilé tělo je tedy mnohem náchylnější k podchlazení, které může mít vážné následky.

Při přetahování jezů je třeba dávat pozor na zrádný kluzký povrch / F: Partigo
Při přetahování jezů je třeba dávat pozor na zrádný kluzký povrch / F: Partigo

Zkrátka a dobře: Chovejte se na vodě stejně zodpovědně, jako při jakýchkoliv jiných aktivitách v přírodě, a dbejte nejen na svou osobní bezpečnost, ale i na bezpečnost všech, kteří jsou na řece s vámi. Letní voda je krásná dovolená, tak proč si ji zbytečně kazit?!

Bezpečně na řeku

Na řece nás může čekat spousta překvapení a některá nemusí být vždycky příjemná. Pokud máte zájem naučit se něco o bezpečné plavbě a o základech záchrany, můžete využít služeb Vodácké školy záchrany. Ta kromě základních kurzů pořádá i vysoce specializované, jako je např. Záchrana z nebezpečného jezu.

Zkušenosti čtenářů

Střelec

Osvěta je sice hezká, ale už pár let většina letních splouvačů mladšího věku vyráží s tím, že na vodu se jezdí „chlastat a hulit“. Když se to doplní o další oblíbené „letní“ motivy typu „abstinenti nemají na vodě co pohledávat!“ a „kdo chce spát, nemá na vodě co pohledávat!“, je vcelku jasné, že v plné sezóně vyrazit na vodu třeba s dětmi může být na hranici sebevraždy. Extrémem byl týpek, kterému se na vodě ukrutně líbilo – ožral se do mrtva při odjezdu s partou už na Hlaváku, probral se z deliria za týden opět na Hlaváku – nevěděl co jeli, na čem jeli, jak bylo – ale bylo to skvělý… Občas se řekou sunou jedinci nalití tak, že nemůžou ani sedět a zaregistroval jsem i lehkou otravu alkoholem v případě akce nějaké střední školy….

Richard Kotal

Prosím, prosím, prosím. Nechte už těch řečí o bezpečnosti, nebezpečí, hrozbě, apod. Nejsme malé děti, umíme se rozhodnout sami. A pokud to někdo neumí, tak musí nést následky a to včetně případné smrti.v
Fakt už je to trapné, všechny ty řeči v zájmu Vaší bezpečnosti …, je to nebezpečné …, to doma nezkoušejte …, …

Střelec

Víte pane Kotal – hlavní problém je, že když se něco stane, všichni řvou „mě to nikdo neřek!“ Odpovědnost za vlastní činy se dneska nenosí – pro stát je to způsob, jak dostat lidi do područí a vyždímat z n ich prachy třeba na pokutách; pro různé aktivisty a právníky jde o zdroj nekonečných příjmů.
Takže pane Kotal – kvílíte hezky, ale zbytečně a navíc na špatným hrobě.

Tom
Střelec:

A po vykakání je nutné umýt si ruce.

Zbyněk

Výborný článek! Informací není nikdy dost a pro amatéry, ke kterým se budu počítat ještě dlouho, k nezaplacení! 🙂

Pavel Vala

Lidi jako je Mr. Kotal nemají na vodě, v horách apod. co pohledávat. Neohrožují jen sebe, ale i lidi co je budou zachraňovat (pochybuju pane Kotale, že než někam vyrazíte, rozešlete organizátorům, horské službě apod., že kdyby se vám kvůli vaší ignoranci něco dělo, nemusí si vás všímat). Informací o bezpečnosti opravdu není nikdy dost, navíc i profíci hynou kvůli totálním kravinám, bo zapomínají na základy. Díky za zasvěcený článek. Mimochodem nevěřím, že za tím kotalovským příspěvkem je opravdu někdo skutečný (tak vylízaný člověk nemůže existovat), spíš jde o nějakého trolla co chtěl vyprovokovat naštvanou reakci autora.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: