Packraft Gnu Vectran

Packraft Gnu Vectran

Packraft Alpacka Gnu Vectran jsme otestovali na kanále v Českém Vrbném. První překvapení přišlo při zdvihnutí lodě. Celé plavidlo totiž váží pouhých 4,8 kg. Oproti jiným nafukovačkám je váhový rozdíl až neuvěřitelný. Materiál přitom vypadá docela odolně. Packraft je tvořený hlavním obvodovým válcem a středovým válcem určeným ke klečení.

Dodává: The Packrafting Store,
www.packrafting-store.de
Testoval: Tomáš Drška a Jan „Kůča“ Kučera

■ Materiál válců: VECTRAN s uretanovou úpravou
■ Materiál dna: Balistik Nylon
■ Délka: 300 cm
■ Hmotnost ): 4800 g (člun 2750 g, sedačka 900 g, špricdeka 1200 g)
■ Nosnost: max. 300 kg
■ Ve sbaleném stavu: 50 x20 cm
■ Infocena: 1799 eur (asi 49 290 Kč)

Obvodový válec je možné pomocí odolného zipu rozepnout a uložit do něj bagáž, která pak nepřekáží v lodi. Nafukování je řešeno pomocí nylonového pytle. Chytíte do něj vzduch, zamotáte otvor a jednoduše přes koncovku vytlačíte vzduch do válců. K dohuštění slouží malá pumpička.

Packraft Alpacka Gnu VectranPackraft Alpacka Gnu Vectran

Nasazujeme lehoučké špricdeky a vyrážíme do prvních vlnek. S lodí se sžijeme překvapivě rychle. Za chvíli chytáme všechny vracáky na kanále a zvládáme i těžší traverzy. Dokonce dáváme svižnou kombinaci branek. Packraft nás velmi mile překvapil svou rychlostí a točivostí, ale přitom směrovou stabilitou. Zkoušíme limity plavidla a projíždíme nejsilnějším válcem ve spodní části trati. Držíme náklon, ale místo průjezdu bydlíme ve válci. Chvíli bojujeme, ale voda je nakonec silnější a cvaká nás. Z lodi jsme venku hned, popruhy není nutno povolovat. Záchrana je díky nízké váze raftu snadná a rychlá. Zjišťujeme taky – z našeho pohledu – jedinou nevýhodu: jednoduché dno, které při kolizi s překážkou netlumí nárazy do kolen. Sven Schellin z The Packrating Store v Německu, který nám loď půjčil, ovšem upozorňuje, že tuto záležitost výrobce řeší a do budoucna se počítá se dnem dvojitým. Packraft Alpacka Gnu Vectran

Hlavní využití packraftu vidím ve spojení vodáctví a trekingu. Takhle lehké plavidlo je možné přinést takřka kamkoliv a na místě si užít solidní legraci i na poměrně divoké vodě. Cena je oproti konkurenci vyšší, ale je vyvážená výše zmíněnými pozitivy a vychytávkami.

Závěrem musím říct, že packraft ohromně překvapil nejen váhou, ale i jízdními vlastnostmi, a můžu jeho vyzkoušení a pořízení vřele doporučit.

Packraft Alpacka Gnu Vectran

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: