Časopis Pádler 1/16 – historicky první Pádler je tu

Časopis Pádler 1/16 – historicky první Pádler je tu

Po půl roce příprav nového časopisu je očekávaný první Pádler konečně tady. Co v něm najdete? Z největších zajímavostí určitě nesmíme opomenout rozhovory s Petrem Ptáčkem a Kateřinou Kudějovou, velký článek o tom, co odhalilo loňské sucho na Orlické přehradě nebo třeba tip na jarní pádlování v Maroku.

Vážení předplatitelé a čtenáři vodáckého magazínu Pádler. Do vašich schránek právě míří nebo už dokonce dorazilo jeho první letošní vydání a zároveň první vydání vůbec. Na co se v něm můžete těšit, si povíme na několika následujících řádcích.

Jak bylo zvykem a je zvykem snad ve všech časopisech, začínáme, když pominu akční titulní stranu, na které je Tomo Andrassy, kterého vyfotil na Soče David „Vory“ Sodomka, obsah a úvodní slovo šéfredaktora. Následuje galerie fotografií pojmenovaná Ve vlnách světových moří, kde se tentokrát svými nejlepšími úlovky chlubí Standa Chládek. Jak sám uznal nejedná se o umělecké skvosty, ale v podmínkách, ve kterých Standa rád pádluje nebývá na dlouhé ladění fotoaparátu příliš času. Když si člověk při čtení popisků fotek uvědomí, z jak neuvěřitelných míst pocházejí, bude udiven.

Galerie - Po světových mořích

Při dalším listování narazíme na vodácký bulvár. Za zimu se toho ve vodáckém světě událo dost a tak je plný zajímavých zpráv. K nejdůležitějším určitě patří informace o zpřístupnění řek v KRNAPu a také Prielomu Hornádu na Slovensku.

A nyní už k samotným článkům. Na úvod se vracíme do loňské sezony, které byla na vodu hodně skoupá. Sucha byla taková, že se výrazně snížily hladiny i v přehradách. Asi nezajímavější věci odhalila přehrada Orlík, na kterou se vydal Vláďa „Břeh“ Fořt. Ve dvou víkendech prozkoumal odhalené zajímavosti v původních korytech Vltavy a Otavy a krásně nám své objevy popsal a vyfotil. Vyschlý Orlík odhalil i jez Nový mlýn, který skrýval potěšení (při dobré vodě) pro milovníky freestyle kajaku. Vlna, která se za příhodných podmínek na jezu tvořila, nemá v našich končinách obdoby a Tomáš „Slunda“ Pospíšil nám popsal zážitky ze svého ježdění na tomto playspotu, který funguje jedenkrát za desítky let.

Předplatné časopisu Pádler

Líbí se Vám časopis Pádler a chtěli byste jej číst pravidelně? Není nic jednoduššího, než si zřídit jeho předplatné a mít tak jistotu, že vždy ihned po vydání dorazí do Vaší poštovní schránky. Předplatné stojí pouhých 330 Kč za rok a obsahuje 4 vydání časopisu Pádler včetně poštovného a balného. Být součástí předplatitelské rodiny Pádlera navíc znamená řadu výhod. Například možnost účastnit se Předplatitelské nadílky o hodnotné ceny!

V českých vodách se ještě chvíli zdržíme. Nyní však trochu jiným pohledem, pohledem Petra Ptáčka. Pětistránkový rozhovor s jednou z nejvýraznějších postav české vodácké scény připravil Snížák a určitě se dočtete mnoho zajímavého nejen o Petrovi ale i o jeho projektech, kterých je požehnané množství.

Rozhovor Petr Ptáček

Pak už se přesouváme do zahraničních vod. Poslední dobou je v kurzu Švédsko, které si oblíbil i zkušený cestovatel Petr „Gándhí“ Novotný. Po přečtení jeho textu budete chtít do Švédska hned vyrazit a až uvidíte fotky, budete už mít napůl sbaleno. V chladnějších končinách se zdržíme i u dalšího článku, který je ze Sibiře. Konkrétněji z pohoří Altaj, kterým protéká řeka Katuň. Na zážitky z této řeky vzpomíná Jaromír „Partigo“ Loskot. A abychom se jen nechladili, tak zcela otočíme do teplých krajů. Do exotického Maroka nás zavede Martina Koláčková a ukáže, že pádlování je možné i v pouštní zemi. Jarní tip na exotickou vodáckou dovolenou je na světě.

Návrat do českých vod pojmeme trochu netradičně. Nevrátíme se totiž na řeky, ale na bazény, na kterých každoročně v zimním období probíhá Českých pohár v eskymování. Na jeho vznik a historii se podívali a trochu je objasnili Snížák a Jirka Šťastný. I na přírodních terénech se ale v české zimě pádluje, jak ukazuje Petr Křivánek, který každoročně pořádá akci Zimní Slapy. Letos proběhl už 10. ročník a je jisté, že nebyl poslední. Na historii všech deseti splutí můžete zavzpomínat právě na stránkách Pádlera.

Po zimě se na českých tocích trochu ohřejeme. Od našeho stálého spolupracovníka Jana Hocka přišly krásné fotky ze Zámecké Dyje a nešlo je do časopisu nezařadit. Až se budete chtít projet s lodí v krásné krajině a navíc blízko zámku, pak bude právě Zámecká Dyje vaším cílem. Následuje rozhovor se slalomářkou Kateřinou Kudějovou, která v loňském roce zaznamenala mnoho úspěchů a to nejen na poli závodním. Otázky kladla Pája Zástěrová. Po rozhovoru se podíváme na krátkou návštěvu do půjčovny Bisport, která pro letošní rok startuje projekt Slušní lidé vítáni. Snížákovi o této zajímavé myšlence povídal majitel Bisportu Jára Biolek.

Standa Chládek se v Pádlerovi mimo galerie objevuje ještě jednou, nyní s popisem svojí výpravy v severozápadním Pacifiku. Až budete číst o jeho výstupu v jeskyni, bude vám tuhnout krev v žilách. A to není jediný zážitek, který byl takto intenzivní. Došlo totiž i na plavání. Po Standově textu se podíváme na krátké reportáže z českých vodáckých akcí. Konkrétně z běžkařského závodu Vodácká 30, z krajského kola ČPE pro Plzeňský a Karlovarský kraj a také z Doubravy, která nespí ani v zimě.

Rozhovor Kateřina Kudějová

Nic nezůstaneme dlužni ani vodákům závodníkům. Jiří „Choroš“ Hron nás vezme na maraton Dordogne Integrale do Francie a popíše nám, jak tento dlouhý závod (130 km!) prožíval. Dále nás Aleš Daněk seznámí s průběhem raftového MS, které proběhlo v listopadu v Indonésii.

Jeden text pro nás sepsal i Vojta Jančar, u kterého jsme zvyklí spíše na domácí toky. Tentokrát se ale Vojta odvázal a popisuje svůj výlet do Brazílie, kde sjel několik řek a strávil několik dnů na mořském kajaku. V textu najdete i doporučení na cestu. Zbývá tedy jen pošetřit peníze na letenku nebo trénovat a do Brazílie zkusit dopádlovat. U mořských kajaků ještě chvíli zůstaneme, ale trochu jiným pohledem. Snížák se totiž vypravil do dílny Petra Majora, který si navrhl, vyrobil a otestoval vlastní seakajak C-Gator, který nyní dává do prodeje. Jak loď vznikla, vyrábí se a vypadá, se dočtete na třech stranách.

Vzpomenete si, kde jste pádlovali, když vám bylo 12 let? Sára Faustová v tomto věku proplula deltu Dunaje ještě s dalším 12ti letým kamarádem. Navíc to nebyla její první dobrodružná výprava. Při čtení Sářina deníku z výpravy nazvané Haru Mamburu vás určitě napadne, kam se tahle holka asi ještě za život vypraví.

Expedice Haru Mamburu

Následují recenze vodáckého vybavení. Snížák dostal k vyzkoušení bundu HiKO Ramble+, která je novinkou letošního roku pro turistické pádlování. A při dlouhých zimních večerech jsme pro vás přečetli také jednu knihu. Titul Na sever od Martina Lipiny přináší vyprávění o putování po severu Severní Ameriky a každému vodákovi, který má rád pobyt v divoké přírodě ji můžeme jen doporučit.

V zavedené paddleboardové rubrice se podíváme na Srí Lanku, která je ideálním místem pro provozování tohoto sportu a také si přečteme krátký rozhovor s Honzou Kolářem, známým českým creekařem, který ale nepohrdá ani ježděním vestoje.

Nu a už se pomalu blížíme k závěru. Na dvoustránce je tu pro vás nachystáno několik fotek od Davida Sodomky, který fotil na Lipně za třiceti kubíků a lezl u toho i po stromech, aby měl co nejlepší záběry. Pozveme vás na vodácké akce, které nás během jara čekají a závěrem…

A závěrem je tu velmi důležitá dvoustrana. Dvoustrana s Předplatitelskou nadílkou, kterou jsme pro vás opět po roce připravili. Na výběr je celkem 35 dárků a kdo nemá předplatné Pádlera měl by si ho rychle zřídit, aby mohl do soutěže vstoupit. Budeme všem držet palce!

Předplatitelská nadílka

A to je kamarádi vše. Doufám, že se vám první vydání Pádlera bude líbit, stejně jako se vám vždy líbilo HYDRO, a že se u jeho čtení budeme zase nejméně do konce roku setkávat.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: