Plovací vesta YAK Hallertau

Plovací vesta YAK Hallertau

YAK si dal pořádný kus práce s vývojem a ty dva roky, které nad vestou Hallertau ve firmě strávili, stály skutečně za to. Pojdďte se podívat, jak se tato inovativní vesta osvědčila v dlohodobém redakčním testu a co vše je na ní zajímavé.

Dodává: VODÁK sport
www.vodak-sport.cz
Testoval: Snížák

■ 4D tvarovaná vnitřní pěna
■ elastický potah
■ prodyšná, síťovaná podšívka
■ axiální jádro
■ Nosnost ramenních popruhů: 340 kg
■ Barevné kombinace: červená, zelená
■ Infocena: 5 700 Kč

Na první pohled je podle konstrukce vesty jasné, že veškerý objem se výrobce snažil natlačit do oblasti břicha a pod hrudník v přední části vesty a do středu zad v zadní části vesty, což značí maximální snahu o co nejmenší omezení pohyblivosti pádlera (přesně podle moderních trendů) a musím uznat, že se to skutečně podařilo. Vesta je mimo poměrně líbivého tvaru a designu vybavena velkou řadou netradičních řešení a vychytávek, které prostě musím vyjmenovat postupně, abych na něco nezapomněl.

Nejvíce asi zaujmou, na zádovém dílu umístěné, klouzavé ramenní popruhy. Celý tento kluzný systém funguje tak, že zadní díl vesty je od systému ramen vzadu oddělen a tyto dvě části jsou k sobě uchyceny pouze jedním plochým popruhem, který je volně provlečen skrz oko v zádovém pěnovém dílu a tedy se může pohybovat. To má za důsledek kopírování pohybu ramen při náklonech do stran. Ramení popruhy tedy stále drží na svém místě a nehrozí jejich odstávání, které bývá u vest jiných výrobců poměrně časté. Uvidíme ještě, co toto řešení vydrží (zda se něco při stálém pohybu neošoupe), ale za několik měsíců intenzivního užívání vesty nepozoruji žádné opotřebení, které by vzbudilo zvýšenou pozornost.

Jak bylo zmíněno již v úvodu přední a zadní díl vesty jsou od sebe výrazně odděleny, a tak to zůstává, i když si vestu obléknete. Pravda, na bocích se kvůli zásuvnému systému stahování vesta téměř spojí a působí kompaktně, ale stále je to málo a boky nejsou příliš dobře kryty. Toto je asi jediná věc, kterou bych vestě vytknul. Krytí žeber by mohlo být lepší. Je to dnes už pomalu standardem.

Když už jsem zmínil boční zásuvné stahování, pověnuji se mu ještě trochu detailněji, protože i tato část vesty je zajímavě a inovativně řešena. A nejedná se jen o stahování boční, ale o stahování celkové. Základem celého stahovacího systému vesty je obvodový popruh, který je umístěn uvnitř vesty a při jejím zapínání jej utahujete jako první. Tento popruh je vpředu rozdělen přezkou, kterou secvaknete a potom už jednoduchým stažením na bocích dotáhnete na potřebný obvod. Tímto se vesta na těle zafixuje a už se vám nikam nepohybuje, což může být nekomfortní pro další manipulaci při oblékání. Zajímavým detailem bočního dotahování je i systém pro zpětné povolení popruhů. Před žebříčkem, který brání povolování popruhů je umístěna chytka objímající popruh, kterou stačí přizvednout, popruh se dostane do polohy, kdy může klouzat skrz žebříček a samovolně se povolí. Když za chytku ještě trochu zataháte, povolíte popruh na maximum. Nemusíte tedy složitě nahmatávat žebříček a manipulovat přímo s ním. Zkrátka jednoduché a funkční řešení. Tento obvodový popruh je na bocích vesty (mezí předním a zadním dílem) podložen pevnými panýlky (jsou přichyceny napevno k zadnímu dílu vesty), které se při stažení zasunou do připravených tunýlků na předním dílu vesty a díky tomu se nikde nekrabatí ani nepřekáží. Zdá se, že tato cesta řešení bočního zapínání vest bude mezi výrobci stále populárnější. Přiznám se, že jsem měl při manipulaci s tímto systémem zpočátku potíže, protože se popruh na boku potkává ještě s venkovním harness popruhem a občas se tyto vzájemně ovlivňují, ale vše je spíš o zvyku a dnes mi už zapínání nečiní vůbec žádné problémy.

Pojďme ale pokročit do další fáze zapínání vesty. Přední díly vesty se k sobě po zapnutí přezky uchytí suchým zipem (toto řešení je známo i od jiných výrobců) a celý spoj se pak pojistí předním bytelným zipem, jak jinak než od výrobce YKK. Proti sjíždění jezdce je zip v horní části zajištěn krytím zapínaným na druk. Další dopnutí potom provádíme klasickým harness popruhem, který má přezku umístěnou v levé části předního dílu vesty, vedle velké kapsy, pod kterou můžete po zapnutí zasunout přečnívající díl popruhu.

Poslední fází uchycení vesty na tělo je (skrz oka na spodním dílu vesty vedeným) popruhem, kterým si vestu zapnete v pase. Tento popruh se spíná přezkou umístěnou na pupku a potom se dotáhne na levé i pravé straně přes plastové žebříčky. Toto řešení je složitější, než bývá zvykem, ale zase umožňuje snadné uvolnění v případě potřeby. Pouze rozepnete přední přezku a je to. Žádné povolování plastových žebříčků, které je ne vždy úplně rychlé. Tím bychom měli systém dotahování vesty vyřešený.

Dalším důležitým a skvěle vyřešeným prvkem je přední díl vesty Hallertau, předem tvarovaný tak, aby dokonale kopíroval tvar těla (což se výborně povedlo), a osazený kapsami tak, abyste do něj naložili skutečně hodně věcí a měli je zároveň stále po ruce. Výrobce si dal s umístěním kapes práci a tak jich najdete na vestě opravdu hodně. Základem všeho je přední středová kapsa na zip. Za touto kapsou směrem k tělu je ještě možné umístit nějakou další potřebnou věc a tento prostor zajistit malým drukem, tedy druhá kapsa (osobně v ní vozím mobil v pevném pouzdře). Další dvě velké kapsy jsou umístěny na bočních částech vesty, na žebrech. Opět jsou zapínány na zip a naložíte sem toho opravdu hodně. Díky umístění jsou kapsy navíc skvěle přístupné. Poslední dvě menší kapsy jsou určené pouze na zasunutí předmětů a jsou umístěny v horní části vesty, těsně pod rameními popruhy. Tyto kapsy jsou malé a slouží k umístění nože, píšťalky a podobných (spíše podlouhlých a štíhlých) předmětů. Pro jejich uchycení jsou kapsičky samozřejmě opatřeny očky z tenkého provázku. Abyste se v kapsách vyznali, umístil pro vás výrobce do každé z nich kartičku, na které je zobrazeno, co se má do příslušné kapsy ideálně umístit. Když tedy vestu zakoupíte a přinesete domů, brzy zjistíte co kam umístit. Z osobní zkušenosti musím říct, že systém kapes je opravdu velkorysý, dobře promyšlený a fungující. Ve vestě je dostatek prostoru pro veškeré potřebné vybavení, a když vezmu vše, co na vodu běžně vozím a naskládám to do Hallertau, mám ještě dost prostoru pro sušenky a další „luxusní předměty“, které se mi ne do všech doposud používaných vest vešly.

Posledním detailem, o kterém bych se na vestě rád zmínil, je možnost rozepnutí jejích komor na zip, což využijete při sušení, máte díky tomu možnost měnit si vnitřní pěny a pokud je to potřeba, můžete si vestu ještě trochu více docpat. Nebývá to běžné, ale je to praktické, ačkoliv jsem to nevyžil a nejspíš nikdy nevyužiji. Pro sušení je ale tato drobnost skvělá a používám jí velmi často. Vesty pro otevření komor jsou umístěny na spodní vnitřní části zadního dílu a vedle zipu, taktéž na vnitřní části, u předního dílu.

Podtrženo sečteno YAK Hallertau je velice zajímavá vesta napěchovaná skvělými řešeními detailů a spoustou vychytávek. Dobře padne na tělo, neomezuje v pohybu, ať už pádlujete jakkoliv a kdekoliv a nebudu přehánět, když řeknu, že jsem si ji zamiloval. Zatím jsem s vestou absolvoval málo ježdění na to, abych mohl soudit její výdrž, ale z toho co zatím vidím, soudím, že bude sloužit pěkně dlouho a bez potíží. V YAKu odvedli kus hodně povedené práce.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: