Časopis Pádler 2/16 zve na českou Doubravu i na exotickou Papuu

Časopis Pádler 2/16 zve na českou Doubravu i na exotickou Papuu

Vodácká sezona se naplno rozjela a s ní i náš časopis. Druhý Pádler letošního roku vyšel před pár dny a nejspíš už ho většina předplatitelů i obdržela. Nyní se podíváme, co všechno v něm najdete, pokud byste nového Pádlera ještě neměli a snad váhali, zda investovat a toto vydání si pořídit.

Pro titulní stranu jsme tentokrát vybrali fotografii z jedné z našich nejpopulárnějších jarních řek, Doubravy. Jednak proto, že se k časopisu chystanému přes vodácké jaro hodí a jednak proto, že o Doubravě je v Pádlerovi velký článek. Snad se vám posádka, zápolící s peřejí U Martina, zachycená objektivem Ladislava Zeleného bude líbit.

Ale pojďme už časopis otevřít a zalistovat v něm. V editorialu se šéfredaktor Snížák zamýšlí nad přehradami v Česku, se kterými se (zatím tedy na papíře), v poslední době roztrhl pytel a vypadá to, že dojde i k několika realizacím. Za editorialem následuje galerie, kterou jsme tentokrát pojali velkolepě. Tomáš Mähring nám vybral své nejlepší snímky z výpravy skrz Grand Canyon řeky Colorado. Tento úsek je jistě snem mnoha vodáků a až uvidíte fotky od Toma, určitě si ten sen budete chtít brzy splnit.

Ve vodáckém bulváru se podíváme na již zmíněné přehrady, zrekapitulujeme si nominaci slalomářů na olympiádu a bohužel jsme museli psát i o smutné události na jarní Kamenici.  A teď už pojďme k samotným článkům. Na úvod je pro vás nachystáno 5 stran o řece Doubravě, které dal dohromady Snížák. Proč právě on? I na to najdete odpověď v textu. Následuje rozhovor s Vojtou Lukešem, který je aktuálně nejlepším vodáckým filmařem u nás, což stvrdil i výhroucelosvětové soutěži vodáckých videí. Vojtu vyzpovídala Pája Zástěrová.

Věděli jste, že společnost Gumotex letos slaví 60. výročí od vyrobení prvního nafukovacího člunu v jejich továrně? No ano, a právě historii Gumotexu se věnují další tři strany, které nám sepsali sami zaměstnanci. Těšte se zejména na historické fotky z produkce Gumotexu. Některé čluny by dnes asi vzbudily spíše posměch. Jistě si vzpomenete na seriál o záchraně, který pro nás do nedávna psal Matěj Sottner. Někteří jeho čtenáři se rozhodli Matěje oslovit a na teorii kurzu navázat i praxí. O velikonocích se dvě skupiny vydaly na slovinskou Soču, kde s Matějem trénovaly vše, co v seriálu popisoval. Budete se divit, jak se praxe liší od čtení na papíře. Za sepsání textu patří díky Matějovi Holubovi.

Prohlédněte si další strany časopisu Pádler…

Gruzie je vynikající, i když zatím stále opomíjená, vodácká destinace. Do plánů se v loňském létě připletla partičce mladých pádlerů z Kolína a Honza Motýl nám vtipně popsal, jak se po vlastní ose do Gruzie vydali a co všechno tam zažili. Vše navíc dokreslují parádní fotky povětšinou od Adama Blaščíka. Z našich recenzí a často kontroverzních textů určitě znáte Jana Šťovíčka, vystupujícího pod přezdívkou Šťovík. Právě on je obětí našeho druhého rozhovoru v tomto vydání Pádlera a myslím, že při jeho čtení se nebude nudit nikdo. Šťovík je zkrátka dobrodruh.

V titulku bylo slíbené pádlování na Papue a to je dodrženo. Jiří „Choroš“ Hron pro nás sepsal své zážitky z cesty snů. S kamarádem se vydal do souostroví Raja Ampat, které je naprosto magickým místemnedotčenou přírodou. Tenhle splněný vodácký sen Chorošovi skutečně závidíme. A ejhle, už jsme v polovině časopisu. Tady na vás v první řadě čeká plakát od firmy Gumotex, který připravila ke svým šedesátým „narozeninám“, a který nejspíš potěší všechny milovníky klidných hladin a v druhé řadě článek od Kuby Suchého, který v zimě pádloval v Chile a mimo jiného chytil vodu i na legendární řece rio Claro. Černý lávový kaňon vypadá skutečně dramaticky, ale zároveň je to neuvěřitelná nádhera.

Druhou polovinu časopisu otevírá Jirka „Šakal“ Škaloud s pozváním na polské řeky Parsęta a Radew. Pokud hledáte méně známé řeky v Polsku, pak vás tento článek určitě uchvátí. Míla Pražák nám na dalších stranách popisuje Vodácký festival ve Zruči nad Sázavou, který zjara pořádal a přikládá krásné fotky z retro plavby, která částečně proběhla na exponátech z vodáckého muzea. Také vzpomínáte na časy, kdy se podobnými loděmi naše řeky jen hemžily?

Předplatné časopisu Pádler

Líbí se Vám časopis Pádler a chtěli byste jej číst pravidelně? Není nic jednoduššího, než si zřídit jeho předplatné a mít tak jistotu, že vždy ihned po vydání dorazí do Vaší poštovní schránky. Předplatné stojí pouhých 330 Kč za rok a obsahuje 4 vydání časopisu Pádler včetně poštovného a balného. Být součástí předplatitelské rodiny Pádlera navíc znamená řadu výhod.

Bývala redaktorka HYDRA Věrka Kučerová se s působením v našem časopisu rozloučila ve velkém stylu. Ihned po ukončení novinářské kariéry totiž vyrazila na řeku Omulevku uprostřed Sibiře a po té upádlovala neuvěřitelných 540 km v naprosté divočině. Co všechno na této expedici věrčina skupina prožila se dočtete v textu od Járy Kučery doplněném vtipnými poznámkami od Honzy Čurdy. Ze studené Sibiře se přesuneme do teplých krajin a sice na Nový Zéland, kde se na seakajaku vozila Lenka Vaňková. Jako nejsilnější zážitek popisuje pádlování mezi rejnoky, ale při plavbě toho zažila i mnohem víc.

V tradiční rubrice věnované paddlebardingu si představíme Tomáše „Albeyho“ Vaněčka, který je jednou z nejvýraznějších postav paddleboardingu u nás. A svoje putování po světě, na kterém nesmí paddleboard nikdy chybět, nám popisuje také Martin Bauer, mimo jiné majitel půjčovny lodí na Jizeře. Honza Choutka je singlíř tělem i duší a rozhodl se, že zkusí pozvednout prapor singlířského rodu. Na dvoustraně nám popsal, jak se má správně dělat klečení a místy se dostává až do složité fyziky, takže je jasné, že této problematice skutečně rozumí.

V recenzích vybavení jsme pro vás tentokrát prověřili kajak Laker od českého výrobce Zástěra Composites – testovali Michael Odvárko a Snížák, dětské pádlo TNP – testoval Šťovík, odolný telefon CAT S 40 s pouzdrem Buoy Case – testoval Břeh, spací pytel Warmpeace Viking Blanket – testoval Vojta Dvořák a paddleboard Tambo 10‘5‘‘ light – testoval Tomáš Grošup. Alena Hrubá připravila seznam vodáckých akcí, které byste si v následujícím období neměli nechat ujít.

Těsně před koncem časopisu se dala dohromady dvojice našich stálých autorů a výborných fotografů Honza Hocek a Jakub „Kajman“ Šedivý. Honza Hocek nám popsal svůj rodinný výlet po Sázavě z Kácova do Šternberka a samozřejmě nechybí působivé fotografie. Kajman nám, jak jsme u něj zvyklí, servíruje extrémní pádlování. Tentokrát na řece rio Encanto v Ekvádoru.

Na úplný závěr nás čekají reportáže z vodáckých akcí v rubrice Akce krátce, inzertní servis a pak veledůležitá stránka pro všechny předplatitele. Vyhlášení letošní Předplatitelské nadílky! Všem, kteří v ní uspěli, gratulujeme a všem, kteří měli smůlu, budeme držet palce zase za rok.

A to je vážení z tohoto vydání Pádlera vše. Doufám, že se vám bude líbit a že si na jeho čtení najdete mezi hordou vodáckých akcí, které v tomto období probíhají, čas.

Za redakci přeje pěkné léto

Petr Snížek

Zkušenosti čtenářů

Čolek

Pádlera 2/2016 jsem už dostal a ještě ten samý večer pročetl. Jako obvykle samé dobré články a velmi dobře namixované různé druhy vodních radovánek: od divočáren přes klidné říčky pro každého až po exotiku s krokoušema.

Václav

Doubrava si to zasloužila…. Pravdu díš, Čolku, že Pádler jest pestrý. A to je dobře…. 🙂

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: