Standa Chládek pokřtil knihu Po stopách lovců velryb v severním Pacifiku

Standa Chládek pokřtil knihu Po stopách lovců velryb v severním Pacifiku

Čtenářům Pádlera asi není potřeba seakajakáře, etnografa a dobrodruha Standu Chládka příliš představovat, co ale za představení stojí je jeho nedávno vydaná kniha Po stopách lovců velryb v severním Pacifiku. Redakce Pádlera se účastnila přímo slavnostního křtu této knihy.

Ve čtvrtek 6.10. se v restauraci Loděnice u trojského slalomového kanálu konala velká (nejen) vodácká sláva. Standa Chládek, seakajakář a celoživotní vodák, etnograf, dobrodruh a také spisovatel, totiž pořádal slavnostní křest svojí čerstvé knihy Po stopách lovců velryb v severním Pacifiku. Dlužno dodat, že předtím už proběhlo představení knihy v Jablonci nad Nisou v klubu Na Rampě a ve Žďáru nad Sázavou v kavárně U tety Hany.

Úvodní autogramiádaÚvodní autogramiáda

Jak bývá zvykem, nezačala akce na minutu přesně, ale byl dán prostor i těm později příchozím. Ve vzniklém čase si návštěvníci mohli koupit knihy a zájemcům je Standa podepisoval a přidával osobní věnování. Jakmile se restaurace téměř zaplnila, dostali slovo nejprve kmotři knihy – Ivan Havel s Václavem Cílkem a pak už měl slovo Standa, který přistoupil ke křtu knihy a slavnostnímu přípitku se slovy „Pokusíme se knihu neponičit poléváním vínem“. Zvláštní poděkování patřilo také grafikovi Markovi Novotnému z Plzně, který je autorovým velkým fanouškem a v rámci podpory nabídl sazbu knihy zcela zdarma. Jak později Standa uvedl, bez této pomoci, by zřejmě finanční prostředky na vydání knihy dohromady nedal. Další velké poděkování patřilo Martinovi Bauerovi, který pro Standu založil internetovou sbírku, díky které se vybralo tolik prostředků, aby z části pokryly náklady na celý proces vydání knihy.

Václav CílekVáclav Cílek

Po slavnostním úvodu už přišla na řadu zhruba hodinová přednáška, při které Standa Chládek stručně představil historii regionu, kterým se kniha zabývá, zejména jeho milované Aleuty, a kmenů, které na území žily a postupně byly téměř vyhubeny kolonizátory z Ruska a Severní Ameriky.

Přípitek a slavnostní křestPřípitek a slavnostní křest

V druhé části se už Standa věnoval spíše pádlování a stručně představil všechny destinace, které v dané oblasti postupem let navštívil a probádal. Ošklivé počasí, zajímavé přírodní úkazy, setkání se lvouny, mroži a mořskými vydrami, nálezy prastarých mumií, operace sebe sama, to vše bylo součástí Standových expedic, nejen na Aleuty, ale i na ostrovy západně od Aljašky.

Spokojený autor Standa ChládekSpokojený autor Standa Chládek

Stejně, jako byla koncipovaná přednáška, je koncipována i samotná kniha. Naleznete v ní nejen kapitoly o zážitcích z pádlovaní na jednom z nejdrsnějších mořích na světě, okořeněné odlehlostí regionu, ale i bohaté kapitoly pojednávající o historii aleutských kmenů, o jejich technikách lovu velryb, používaných plavidlech, pohřbívaní a také o postupné decimaci díky koloniálním záborům. Zatím jsme neměli čas přečíst si celé 280 stránkové dílo, ale jakmile tak učiníme, přineseme jeho podrobnější recenzi.

PřednáškaPřednáška

Přednášku zakončil potlesk, který si Standa nejen za tuto knihu, ale za své celoživotní počínání zaslouží a pak pokračovala autogramiáda.

Přejeme Standovi, aby byl i nadále tak aktivní jako doposud a aby se mu dařilo svůj elán promítat i do trvalých hodnot, kterými právě knihy zajisté jsou.

Po stopách lovců velryb v severním Pacifiku

Autor: Stanislav Chládek

Nakladatelství: Pavel Mervart

Počet stran: 280

Formát: 19,5 x 28,2 cm

ISBN: 978-80-7465-216-5

EAN: 9788074652165

Infocena: 341 Kč

Po stopách lovců velryb v severním Pacifiku

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: