Paddle Expo 2016 aneb novinky českých výrobců na sezonu 2017

Paddle Expo 2016 aneb novinky českých výrobců na sezonu 2017

Již tradičně se na konci sezony vydáváme na tradeshow Paddle Expo do německého Norimberku, abychom tady omrkli, co výrobci vodáckého vybavení chystají na příští sezonu. Paddle Expo jsme navštívili i letos a nejprve jsem se šli projít po stáncích českých firem.

Gumotex

U Gumotexu nás čekala jediná novinka, a sice inovovaný kajak Safari, nazvaný Safari 330. Výrobce loď oproti předchozí verzi prodloužil, aby byla rychlejší, rozšířil, aby byla stabilnější, dno dostalo oka pro připevnění flosny, kterou využijete zejména na větších a klidných vodních plochách, obě „hrany“ jsou opatřeny vylévacími otvory po celé délce a inovace se dočkala i sedačka, který je nyní „naducanější“ a tedy bude pohodlnější. Zkrátka, všechny inovace byly podřízeny tomu, aby se na Safari 330 daly sjíždět opravdu náročné terény (údajně až do WW IV). Safari 330 máme na jaro slíbené na testování, tak uvidíme, jak se mu povede na Labi pod Labskou nebo Kamenici z Tanvaldu, kam ho určitě budeme chtít vytáhnout.

Hiko sport

V Hiko sportu jsme byli po několik let zvyklí na záplavy novinek pro všemožné vodní sporty, letos se to ale nekonalo. Hiko nám představilo perfektní katalog a ukázalo „pouze“ několik inovací stávajících produktů. I tak se ale jedna úplná novinka našla. Ale popořadě.

Vesty pro mořské a distanční pádlování dostaly signální barvy, aby byly viditelnější. Na výběr je tedy z typické zářivé oranžové nebo zelené. Větší viditelnost vest by měla být zajištěna i díky eliminaci neoprenových panelů a černých hrubých sítěk na kapsách, které jsou z co možná největší části nahrazeny také dobře viditelným materiálem. Náhradou neoprenu a síťky se zároveň zvýší i odolnost kapes. Pokud byste měli obavy, že se díky této změně sníží kapacita kapes, můžete být ale klidní, kapsy jsou skládané, takže místa je v nich stejně, ne-li více. Tyto „safety nebo rescue barvy“ jsou k vidění i na Hiko házečkách.

Nové signální barvy u vest Hiko
Nové signální barvy u vest Hiko

Několika vylepšení se dočkala dlouho nezměněná dětská vesta. Stahování z boku se přesunulo před tělo dítěte, pás, který se dětem zapíná mezi nohami dostal neoprenové polstrování a na vestě jsou použity lepší reflexní pásky (jiný výrobce), než se používaly doposud. A když jsme u vest tak ještě zmíníme divokovodní model Guardian, který se začne vyrábět i ve zcela černé varinatě, ve které působí velmi pěkně.

Vesta Hiko Guardian v černé barvě vypadá moc hezky
Vesta Hiko Guardian v černé barvě vypadá moc hezky

Z nových nápadů nás zaujala házečka určená zejména pro záchranáře a raft guidy s převlečnými konci kryjícími volné konce lana. A ona slibovaná velká novinka? Ta je také určena pro záchranáře. Jedná se o overal pojmenovaný příznačně Yetti a zcela právem. Jedná se totiž o kombinézu vyrobenou z dvojitého teddy materiálu a obek hřeje už od pohledu. Na pádlování a pohyb to určitě nebude, ale každý, kdo někdy potřebuje delší dobu stát ve studené vodě (jako právě záchranáři) bude nadšen.

Na stánku Hika se také šuškalo, že se chystá nový suchý oblek, ale o co půjde je zatím tajemství…

TNP

Český výrobce pádel přivezl do Norimberka hned 5 novinek, ale většina z nich už bude českým Pádlerům známá. První z novinek je dětské kanoistické pádlo, které jsme pro vás už testovali na jaře letošního roku, a moc se nám líbilo.

Další dvě novinky jsou ze segmentu kayak fishing a sice pádlo Catch, které už jsme také podrobili recenzi v první polovině letošního roku, a pak pádlo zvané „čabradlo“. Jedná se o krátké dřevěné pádlo, které rybáři používají v případě, že zrovna v jedné ruce drží třeba prut. Malým jednoručním pádélkem si pomáhají k natočení lodi nebo drobným korekcím směru a také se přitahují třeba ke kmenům stromů. Obě rybářská pádla mají speciální prvky v podobě ozubených konců, pro lepší odpichování od překážek, a nejrůznějších výřezů a háčků, pro vytahování a přidržování vlasců nebo nástrah a zachytávání se za větve, stromy a další překážky. Ruku na srdce, pro nás vodáky je tento obor trochu španělská vesnice.

Rybářské pádélko TNP čabradlo
Rybářské pádélko TNP čabradlo

Poslední dvojicí novinek je nový materiál u pádel Rapa a Wolferine. Tvary listů se nemění, ale obě se začala vyrábět ve variantě polyamidu vyztuženého dlouhými karbonovými vlákny (PAC), což má za následek jedno jediné. List je mnohem tužší a nekroutí se. Pádla jsou vyráběna v pěkné matně černé barvě (technologie jinou nedovoluje) a pokud se o nich chcete dozvědět více, určitě si přečtěte naší recenzi v chystaném Pádlerovi 4/16, protože tahle dvě pádla jsme měli k dispozici celé léto.

VODÁK sport

Stánek VODÁK sportu nás v letošním roce nepřivítal takovou záplavou novinek jako vloni, ale i tak se něco našlo. Hlavní inovace se zde konaly v segmentu kayak fishing. Pro rybáře (ale prý dobře použitelnou i pro seakajakáře) má tento český výrobce připravenou vodní kotvu. V podstatě se jedná o kónický rukáv z odolného pogumovaného materiálu (stejný se používá na lodní pytle), který je na širším okraji zpevněn tvrzenou plastovou obručí, aby se nebortil. Po vhození do vody klade kónus odpor a zaručuje tak, že se vaše plavidlo nebude pohybovat při poryvech větru. Spodní okraj kotvy lze zarolováním uzavřít (zase stejný prvkem s lodními pytli) a pak je kotva použitelná jako nádoba na vodu. Čtyři popruhy, na kterých kotva drží, jsou navíc připevněny na otočné karabině, takže nehrozí, že by se zamotávaly při samovolném otáčení. Autorem nápadu na kotvu je v lednu letošního roku zesnulý „Zoid“.

Vodní kotva od VODÁK sportu
Vodní kotva od VODÁK sportu

Druhou novinkou je víceúčelová bedna určená rovněž pro rybáře. Bedna má dvouvrstvý plášť, který má mezi vrstvami vsunuté plastové desky, které brání borcení stěn. Plast je tak odolný, že lze na bedně i sedět, ačkoliv náš test to nepotvrdil. Samozřejmě je ale plastová výztuž vyndavací, aby se bedna lépe skládala pro transport. Vnitřní část bedny je z vodotěsného materiálu, takže není problém do ní naložit cokoliv mokrého a přitom zůstane okolí suché. I tato část bedny je zcela odnímatelná.

Rybářská bedna má zdvojené stěny a odnímatelný vodotěsný vnitřek
Rybářská bedna má zdvojené stěny a odnímatelný vodotěsný vnitřek

Elements Gear

Elements Gear je nová česká značka vodáckého vybavení, která má zatím v nabídce dvě plovací vesty určené spíše rekreačním vodákům a pro půjčovny. Důležité je, že se tyto produkty kompletně vyrábějí v Česku, za což patří výrobci pochvala.

V nabídce je prozatím dospělý a dětský model víceméně klasických tvarů, na jaké jsme u podobných vest (zaměřením) zvyklí. U dětského modelu můžeme zmínit hodně široký popruh určený k zapínání mezi nohami (kvůli pohodlí) a vskutku bytelné madlo k případnému vytažení plavajícího dítěte z vody. Čím se ale výrobce odlišuje, je variabilita produktů. Zákazník si v podstatě dle vlastní fantazie může navolit barvy, umístění log atd. a udělat si tedy vestu v originálním provedení.

Model vesty pro dospělé od Elements Gear
Model vesty pro dospělé od Elements Gear

K-Gear

Petr Kolomý vystupující pod značkou K-Gear každý rok přiveze do Norimberka nějakou maličkost a nezklamal ani letos. Měl připravena kruhová samolepící očka určená ke snadnému připevnění na palubě i v podpalubí lodi. Využití očka najdou, z našeho pohledu, zejména pro uchytávání vybavení.

Prohlédněte si všechny fotografie k článku…

Profiplast

Český výrobce pádel Profiplast se na svém stánku chlubil novým kajakářským listem Lana určeným zejména pro půjčovny kajaků. List je ostře řezaný a poměrně malý, ale záběr by měl mít i tak dost silný, protože je opatřen hlubokým prolisem (žebrem), který bude držet vodu. U žerdi má list integrované okapové kroužky, které už není třeba mít na žerdi. Materiál je stejný jako u pádel vyšších kategorií, aby byla dodržena kvalita.

Profiplast Lana, novinka pro půjčovny
Profiplast Lana, novinka pro půjčovny

Z menších novinek byla představena jednoduchá plastová spojka na prodlužování SUP pádel, která umožňuje jednoruční ovládání za jízdy. V podstatě se jedná o pružnou oválnou objímku žerdi, kterou stlačením na vyčnívajících okrajích rozevřete, čep se vysune z otvoru, kde aretuje vnitřní posuvnou část žerdi, vy si zatažením za hlavičku nastavíte délku a povolením stisku spojky ji zase necháte zapadnout. Na první pokus se nám ovládání příliš nedařilo, ale cvik jsme získali rychle. Skvělý nápad.

Spojka pro žerdě pádel SUP - Profiplast
Spojka pro žerdě pádel SUP – Profiplast

Poslední novinkou je pádlo určené pro SUP pólo. Ano i takový sport už existuje. Nehledejte ale nic převratného, jedná se o pádlo s vykrouženým otvorem pro míček a samozřejmě nechybí tenké šňůrky tvořící jakýsi košík na držení míče.

Pádlo Profiplast na SUP pólo
Pádlo Profiplast na SUP pólo

Tambo

U stánku Hika se v koutě krčilo také pádlo na SUP od českého výrobce Tambo. Vystavený karbonový model se jmenuje Scalpel Carbon Custom a je to velmi výkonný model s důrazem na co možná nejefektivnější záběr, nízkou hmotnost, ale ne na úkor odolnosti. Uvidíme, zda se nám pádlo nepodaří získat pro recenzi. Když s ním Honza Rott vyhrál letošní Mistrovství Evropy v paddleboardingu na divoké vodě musí to být něco extra.

Pádlo pro SUP Tambo Scalpel Carbon Custom
Pádlo pro SUP Tambo Scalpel Carbon Custom

Yate

Mezi českými firmami se na Expu nově objevila firma Yate, která se zabývá výrobou a zpracováním pěn. Yate nepředvádělo žádný konkrétní produkt, ale ukazovalo širokou škálu pěnových komponent, které je schopné dodávat – od opěrek pro nohy přes polstrování sedaček až po gripy na palubách paddleboardů. Doufejme, že se obchodní jednání dařila a že se na vodáckých výrobcích bude objevovat stále více pěnových komponent české výroby.

A tím výčet českého zastoupení na letošním Paddle Expu končí. Příště se podíváme na produkty zahraničních firem a potom jsme si pro vás připravili text s top inovacemi a nápady a taky několika úplnými šílenostmi.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: