Nežárka pro manželku

Nežárka pro manželku

Objevujete – li rádi známá místa z netradičních perspektiv, pak má pro vás Petr Marek zvaný Žralok jeden tip: prohlídku Jindřichova Hradce z lodi. S rodinou vyrazil na krátkou plavbu po řece Nežárce z Jindřichova Hradce k jezu Cupkův mlýn.

Má nejbližší řeka je Nežárka. Při jarních oblevách jezdívám její zdrojnice Žirovnici a Kamenici jejichž soutokem vzniká a občas jsem si jízdu protáhl i níže do Jindřichova Hradce. Úsek nad Hradcem byl však tak zdlouhavě olejnatý, že mi vždy zkazil předchozí pěkné zážitky. Spodní úsek spojený s vodami Nové řeky mám sjetý mnohokrát, a tak jsem pokukoval po úseku z Jindřichova Hradce na soutok s Novou řekou.

Prohlédněte si všechny fotografie k článku…

Slyšel jsem však hrůzné historky typu co kilometr to nesjízdný jez. Pohledem do kilometráže zjistíte, že vypravěči přehání, ale zas ne tak moc. Každopádně určitá porce volejů a přenášení jezů se dá vydržet, když je na břehu na co koukat. Díky jezům je tento úsek sjízdný i v parném létě, a tak jsem naplánoval trasu 7,5 km s pěti jezy přes Jindřichův Hradec z Radouňky do Horního Žďáru.

Nežárecká brána
Nežárecká brána

Nakonec jsem vzal celou rodinu a zbaběle to ještě pokrátil jen na hodinový průjezd historickým centrem s přenášením pouhých dvou jezů. Začínali jsme pod jezem Lada, kde je pěkné parkoviště a končili u Penzionu Dobré časy, kde se dá také zanechat druhé auto. Je to opravdu kousek, a tak se nabízí i možnost jít zpátky pěšky nebo si tam nechat kolo.

Naše plavba začala průjezdem Mertovými sady nad nimiž se již rýsoval pěkný pohled na věže kostelů. Následovala Nežárecká brána za níž začíná rozsáhlý komplex zámeckého pivovaru, zámeckého mlýna, hradu a samotného zámku.

Jindřichův Hradec
Jindřichův Hradec

Břehy lemují malé starobylé baráčky s pěknými zahrádkami. V některých je venkovní posezení místních hospůdek těsně u řeky, které jsme však nevyužili spěchajíc k prvnímu přenášení nesjízdného jezu Mlýn u devíti. Jez je vysoký 2,9 m, kolmý a následuje silniční most na němž jsou zavěšeny silné gumové pláty údajně pro snížení hluku z jezu. Lehce se obnáší po schůdcích s výstupem vpravo a nástupem vlevo pod mostem.

Náhon u jezu Cupkův mlýn
Náhon u jezu Cupkův mlýn

Po chvilce následuje 2 m vysoký  jez Šindelna, který jsme koníčkovali po oslizlé spádové desce s větším skokem na konci. Syn si vyzkoušel na vlastní zadnici, že to opravdu hodně klouže a již pokračujeme přírodou na březích k našemu cíli nad jezem Cupkův mlýn.

Jez Cupkův mlýn
Jez Cupkův mlýn

Zde je penzion s farmou na jeleny a restaurací, kde se možno občerstvit a zvěřinu ochutnat. Jez vypadá sjízdně, jen by to chtělo více vody a tak na závěr alespoň sjíždíme náhon mlýna, abychom tu romantickou plavbu taky drobet okořenili nějakým vzrůšem.

Zkušenosti čtenářů

Michi

Ahoj, pěkný článek. Loni den před štědrým večerem mi v hlavě cvaklo, proč nesjet Nežárku, kterou mám od domu pouze několik desítek metrů. A cvaklo hlavně kvůli tomu, že jsem viděl dva týpky, jak čekají na naložení lodě v Rodvínově- ano 23.12. Museli přijet od Hradce, protože od Jarošova byl již na hladině led a nerozbitý.
Jaký máš názor na plavbu proti proudu ?

žralok

Tak je tam hodně vysokejch jezů a široká řeka , tak se ten volej určitě proti proudu překonat dá . Pro mě je opruz i úsek nad Hradcem po proudu , protože to tam není moc zajímavý a hodně to neutíká . Může to však být zmlsaností nad již předtím sjetým úsekem z Jarošova a hlavně Kamenice nebo Žirovnice páč jen z Jarošova nejezdím .

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: