Snowkayaking na Beneckém smrťáku

Snowkayaking na Beneckém smrťáku

Zatímco většina vodáků už toužebně vyhlíží jaro a všichni napjatě sledují vodočty, aby stihli tu nejlepší vlnu tání, instruktoři z Lyžařské školy Husky se rozhodli využít poslední zbytky sněhu a uspořádali si soukromý závod ve snowkayakingu.

Pro mnohé to byla úplně první zkušenost s kajakem, jiní jsou sice ostřílení vodáci, ale brzy zjistili, že mezi pádlováním na řece a na sněhu je zcela zásadní rozdíl. Na sněhu se třeba docela blbě dělá závěs. A všechny ostatní záběry, kromě pádlování vpřed… Závodu se ale všichni zúčastnili s neskrývaným nadšením a dobrovolně.

Nejtěžším úkolem bylo vyjet pomou na kopecNejtěžším úkolem bylo vyjet pomou na kopec

Nejdřív bylo nutné postavit trať. Tohoto nelehkého úkolu se samozřejmě ujali ti nejzkušenější a rozhodli se zbytečně nepodceňovat kajakářské umění závodníků. Trať sice vedla rovně z kopce dolů, ale zato přes parádní sněhové peřeje. Když bylo vše nachystáno, mohl být závod slavnostně zahájen. Uvítacího slova se ujala samotná šéfová soutěže, která ale brzy předala megafon i slovo světoznámé moderátorce Huskyi Burešové. Přítomen byl i maskot lyžařské školy – pes Husky, který se také rozhodl nebezpečného sjezdu zúčastnit.

Maskot lyžařské školy - pes Husky projíždí cílemMaskot lyžařské školy – pes Husky projíždí cílem

Poté, co všichni závodníci obdrželi startovní čísla, vyrazil první odvážlivec na trať. Nejprve bylo nutné projít i s kajakem turniketem a následně se fyzicky, ale hlavně psychicky připravit na výjezd pomou na kopec. Závodníkům tento neobvyklý jev paradoxně nečinil žádný větší problém, zato lyžaři byli natolik šokovaní, že z pomy padali jako hrušky.

Trať vedla přes nebezpečné sněhové peřejeTrať vedla přes nebezpečné sněhové peřeje

Na startu ovšem nastal malý problém – jak se v té lodi vlastně sedí? Po krátké filosofické úvaze a vyzkoušení všech možností se ale všichni odhodlali k prvnímu záběru pádlem. Kajak neočekávaně krátce po startu nabral poměrně slušnou rychlost a diváci čekající v cíli se začali nenápadně klidit do ústraní. Ne tak záchranný tým s lanem – ten hrdinně vydržel stát na místě a chytat závodníky, kteří po projetí cílem s hrůzou zjistili, že se loď nedá zastavit.

Našli se i odvážlivci, kteří se rozhodli jet v debluNašli se i odvážlivci, kteří se rozhodli jet v deblu

Zatímco závodníci promýšleli taktiku, diváci se skvěle bavili a žasli nad kreativitou účastníků – každý měl svůj styl a objevily se i pokusy o jízdu ve dvojici či rezignace na pádlování a použití kajaku jako koloběžky. Největší úspěch měl u diváků pes Husky. V kajaku seděl poprvé v životě, pádlo chtěl původně držet v zubech a dělalo mu problém trefit se do branek, přesto ho mnozí navrhovali jako vítěze závodu. Čas na stopkách ale nemilosrdně mluvil proti němu. Vodáci si totiž naštěstí netrhli ostudu a umístili se na bedně. Snowkayaking si ale užili všichni, nikdo nebyl zraněn a realizační tým už hledá termín pro druhý ročník tohoto extrémního závodu.

Nepovedený průjezd brankou a gymnastické vystoupeníNepovedený průjezd brankou a gymnastické vystoupení

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: