Lumíci aneb jak na Vltavu bez davů

Lumíci aneb jak na Vltavu bez davů

Vyprávěl mi o nich Švéd a myslím, že se jmenují lumíci. Malá zvířátka, která se jednou za rok vydají k pobřeží a po tisících se vrhají do moře. A úplně stejné rysy chování vykazují i vodáci!

Zastavit řeku, obrátit proud, zkrotit vodu. Zkoušel to už leckdo: bobři, rybníkáři, dokonce i betonáři. Ale dokážou to jenom vodáci. Vedeni neomylným pudem se prostě každé léto seberou a ucpou Vltavu.

Objevují se po malých skupinkách či jednotlivcích na březích prakticky všech řek od časného jara, dokud jsou plné vody. Ale je to množství vcelku zanedbatelné. Markantnější tažení začíná později na jaře, asi v polovině května, kdy už výběr vodnatějších toků není tak bohatý. Jedná se hlavně o odrostlejší mláďata, splouvající se železnou pravidelností řeku – nejčastěji Vltavu a Sázavu – od pondělí do pátku, pod vedením staršího zkušeného samce, někdy i dominantní samice.

Vltava téměř bez lidí mimo hlavní tažení

O víkendech, případně prodloužených víkendech jsou naopak vystřídáni organizovanými skupinami už pohlavně dospělých jedinců. Můžeme pozorovat skupiny výhradně samčí, výhradně samičí i kombinované, ale není v tom žádné pravidlo. Tohle období končí poměrně náhle s příchodem července, kdy začíná krátký intenzivní hlavní tah. Stovky, tisíce, možná i desetitisíce vodáků se vrhají na vodu. Mladí i staří jedinci, skupinky, párečky i velká stáda, bez rozmyslu se vrhají na vodu.

Na každém jezu bývá alespoň malé publikum

A v celém tom zmatku je nepochopitelné a obdivuhodné, s jakou zarputilostí a neústupností dodržují zvyky zakódované pravděpodobně evolucí. Jako by existoval geneticky daný kategorický imperativ, který jasně říká:

-přijeď v pátek do Vyššího Brodu a ožer se

-v sobotu přejeď do dalšího kempu a ožer se

-kdykoli je to přes den možné, zajeď k plovoucímu baru přímo v řečišti a ožer se

-nad každým jezem se přidruž k ostatním a ucpi řeku (a ožer se)

-projeď Českým Krumlovem a ožer se

-pod Český Krumlov nejezdi, je tam málo hospod a málo jezů

-a všechno to musíš stihnout tak asi do 10. července…

Všichni začínají svou cestu na stejném místě, zhruba ve stejný den v týdnu, a dokonce i ve stejnou dobu. Posouvají se tak po řece pořád přibližně ve stejném chumlu. Potkávají se v hospodách, dodržují totiž identický pitný režim a mají i stejné stravovací návyky.

Když si dospělí jedinci nevěří, svěřují to nejcennější mláďatům

Může to vypadat jako obrovská katastrofa, kdy je celá Vltava permanentně zoufale ucpaná – ale není tomu tak. Vlna lumíků projede po řece jednou, dvakrát týdně, a kdyby se někdy někdo z nich zastavil, přijel o den dřív nebo později – divil by se, jak je řeka prázdná. Že diskotéky v kempu, s reproduktory namířenými na vodu, aby přeřvaly diskotéku ve vedlejším kempu, nejsou každý den. A dokonce, že je někdy na řece a v okolí i ticho a hezky. Ale oni to ani nechtějí vědět. Biologické hodiny tikají jasně: od pátku či do neděle a co nestihneš do půlky července, už nedohoníš…

Přínosné je taky zjištění, že opilci a cizinci obvykle nejezdí pod Český Krumlov.

Není náhoda, že si vybírají tuhle řeku. Její přehradou regulovaný tok zajišťuje, že až na naprosté povodňové výjimky je vodní stav vyrovnaný a i v případě katastrofálního sucha Vltava pod Lipnem poteče víc, než ukládá zákon – jinak by nebylo dost vody na chlazení temelínského reaktoru. Z čehož plyne, že i taková věc, jako je jaderná elektrárna, může mít pozitivní vliv na životní prostředí, zejména vodní ekosystémy daleko proti proudu.

Vltava v Rožmberku

My lidi rádi taháme zpátky na moře velryby uvízlé na mělčině; vymotáváme žraloky zapletené do rybářských sítí, vrátili jsme do přírody tuponosé nosorožce, a dokonce nenechali vyhynout pandy. A teď, jak jsem slyšel, se pod jezem na Herbertově snažíme zachraňovat lumíky… nebo vodáky, to přesně nevím. No řekněte, upřímně: je v tom nějaký rozdíl? A… má to nějaký smysl?!

Kde najít stavy sjízdnosti řek?

Před každých vyplutím je důležité ověřit si aktuální vodní stavy. Jednak z důvodu, abych nejel suchý úsek nebo naopak z důvodu vysokého průtoku. Tuto informaci naleznete na webu www.raft.cz, kde se u každé řeky a jednotlivých úseků zobrazují přehledné semaforky. Rychle tak zjistíte, jestli je vhodné se na řeku vypravit nebo zvolit alternativní splutí.

Zkušenosti čtenářů

Lucka

Vážně se dá najít v létě doba a úsek řeky, který bude klidný? Já to vzdala a Vltavě i podobným maso-tokům (Lužnici, Sázavě, Berounce) se v sezoně zdaleka vyhýbám. Jedna noc v kempu ve Vyšáku mě vyléčila – do rána řev, zpěv, zakopávání o stanové šňůry… Máme tu tolik krásných řek, které mívají vodu i v létě a vodáka na nich nepotkáš (nebo nemusíš potkat).

XP3

pane, vy jste vdova…?
 

athletik

Včera jsem se vrátil z Vltavy a musím uznat masakr to je dálnice D1 po bouračce. málem se lidi na šlajsně na Novém Spolí poprali kdo dřív. kladně hodnotím pujčovnu Inge tour služby od A-Z, Ceny jsou všude šílené, ale to patří asi ktomu. Noc ve Vyšáku byla jak ticho na hřbitově proti Zlaté Koruně. Tam platí když chceš spát tak se ožer a nebo zůstaň doma.
Ahoooooj.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: