Nebuď Šrot, vyzývá projekt Jedu vodu k ochraně Vltavy před záplavou odpadků

Nebuď Šrot, vyzývá projekt Jedu vodu k ochraně Vltavy před záplavou odpadků

Pro letošní vodáckou sezonu na Vltavě připravili organizátoři projektu Jedu vodu, jehož partnerem je Jihočeská centrála cestovního ruchu (JCCR), zajímavé novinky. Premiéru bude mít „Šrot“. Fiktivní postava vodáka „záporáka“ má návštěvníkům řeky připomenout základní pravidla chování v přírodě při sjíždění řeky. Nezvladatelný Šrot řádí jako smyslů zbavený, obtěžuje a znečišťuje své okolí.

„Naším cílem je zábavnou formou upozornit na některé nešvary, které bohužel pobyt na řece někdy doprovázejí. Budeme rádi, když si počínání Šrota všimnou děti. Chceme, aby pochopily a odsoudily jeho chování a přirozenou cestou získávaly správný vztah k vodácké turistice. Bez zbytečné represe, zákazů, kontrol a pokut,“ řekl jeden z trojice autorů a realizátorů projektu Jedu vodu Martin Pavljuk.

Kvůli chování už mají problémy vodáci v některých zemích. Například ve Francii prohledává policie lodě kvůli alkoholu. Při jeho zjištění následují tvrdé a nekompromisní tresty. Množí se i zákazy splouvání a tím odpůrci vodácké turistiky dostávají další trumfy do rukou.

Používejte vratné kelímky

„Hlavním obsahem naší činnosti je podpora a rozvoj cestovního ruchu v regionu. Proto chceme, aby se u nás cítili všichni pohodově. Čistá příroda, klid a pořádek, je toho úplným základem. Dáváme přednost prevenci před represí, která by pohodové dovolené u nádherné Vltavy určitě neprospěla. Věříme, že Šrot přispěje k větší kázni vodáků ve vztahu k přírodě a maximální ohleduplnosti k ostatním turistům,“ zdůraznil ředitel Jihočeské centrály cestovního ruchu Jaromír Polášek.

Zkušenosti čtenářů

J

Nevím jak moc si pseudovodácká komunita na Vltavě bere tuto kampaň k srdci, ale jsem právě na Vltavě a čurbes je tu naprosto neuvěřitelný.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: