Berounka – klasický (nejlepší) úsek Chrást – Nižbor

Berounka – klasický (nejlepší) úsek Chrást – Nižbor

Berounka, řeka vznikající v Západočeském kraji ve městě Plzeň, soutokem Mže a Radbůzy, někdy přezdívaná jako Stará řeka, je známá především z povídek Oty Pavla, který jako malý navštěvoval se svými rodiči strejdu Proška – převozníka z Luhu pod Branovem.

Informace o řece

Země
Česká republika
Kraj
Plzeňský kraj
Název řeky
Berounka
Délka plavby
5 dnů
Délka úseku v km
82.6
Obtížnost
ZW
Sjízdné
celoročně
Název vodočtu
Bílá Hora
Nízká voda
85 cm
Střední voda
150 cm
Vysoká voda
230 cm
Úsek
Chrást – Nižbor

Mapa oblasti

Mapa oblasti

Popis toku

Trasu, kterou vám představím začneme v Chrástu a skončíme v Nižboru. Tato trasa má cca 82 km a dá se v pohodě zvládnout za pět dnů. Někteří vodáci startují i z Plzně např. od kostela sv. Jiří, ale my se zaměříme na nejoblíbenější úsek řeky.

Naši plavbu začneme v kempu u Dolanského mostu u obce Chrást (ř. km. 124.7), jedná se o kemp s restaurací, s dostatkem míst pro stany a s veškerým vybavením, které je potřeba k přežití v přírodě.

Na pravém břehu se nalodíme a plujeme. V těchto místech řeka výrazně neteče a neznalí jedinci plují občas proti proudu směrem do Plzně 🙂 Po třech kilometrech budeme mít na pravém břehu přítok řeky Klabavy. Po necelých pěti kilometrech od kempu u Dolanského mostu narazíme na první menší jez Telín (ř. km 120). Jedná se o menší rozvalený jez, který je spíše něco jako schod v řece než opravdový jez.

Jez Žíkovský mlýn bývá sjízdný pouze za lepších vodních stavů (na jaře). V létě jej většinou přetahujeme nebo obnášíme.
Skupina vodáků překonává jez Žíkovský mlýn

Po úspěšném zdolání jezu nás za jeden kilometr čeká první místo na občerstvení a doplnění sil, potřebných k dalšímu sportovnímu výkonu v podobě pádlování na ne zrovna rychle tekoucí řece Berounce.

Občerstvení u Valentovského mlýna opět nabízí veškerý komfort pro vodáky, z terasy restaurace je vidět na protější jez Valentovský mlýn (ř. km 119), kdy při odpočinku můžeme vidět, jakým způsobem se sjíždí jez a hodnotit situaci na něm. Pokud nebudeme chtít tento jez sjíždět, na pravé straně jde přenést.

O dalších několik set metrů dál, po levém břehu, naleznete další hospůdku a občerstvení v kempu U Přívozu Nadryby (ř. km 118,1).

Naše cesta pokračuje k další zastávce, která je vzdálená necelé tři kilometry. Jedná se o velký jez Darová (ř. km 115,4). Zastavujeme zde z důvodu, že tento jez je většinu sezony nesjízdný pro malý průtok vody. Přenáší se na levé straně, pokud by se vám poštěstilo, že vody bude více, dá se tento jez sjet také po levé straně ale pozor, za velké vody je tento jez nesjízdný a velmi nebezpečný.

Jez Darová přenášíme po levé straně.
Jez Darová přenášíme po levé straně.
Někdy bývá jez Darová sjízdný u levé strany. Je ale třeba se trefit mezi kameny v podjezí.
Někdy bývá jez Darová sjízdný u levé strany. Je ale třeba se trefit mezi kameny v podjezí.

Po překonání jezu dojedeme k Přívozu Darová, spojujícímu silnici z vesničky Darová do vesnice Nynice. Tento přívoz nemá problém převézt osoby i automobily.

Pokud náhodou potkáme přívoz při přejezdu, dejme mu přednost a nemotejme se mu v cestě. Na lodi zastavíme dříve než obsluha přívozu. Přívoz zde funguje již od 18. století a je v provozu celoročně od 5 do 20 hodin.

Po prohlédnutí přívozu a pozdravení převozníka zamíříme dále po proudu, kde nás za zatáčkou čeká na levé straně kemp Planá (ř. km 112,5), jedná se o malý kemp, který je vybaven restaurací nebo spíše kioskem a je zde sociální zázemí. Kemp je rozlohou menší, při větší návštěvnosti vodáku, se zde občas stává, že již nemáme kam postavit stan. Proto doporučuji, naplánovat si cestu tak, abyste v tomto kempu skončili v odpoledních hodinách, večer bychom již nemuseli mít místo na ulehnutí.

Tento kemp se nachází 12 km od Chrástu a je to tedy dobrá zastávka na přespání pro vodáky, kterým již nestačí síly. Další kemp je vzdálen dalších 10 km a je tedy dobré si včas rozmyslet, kde složíme hlavu. Zjistit večer, že v kempu již není místo a plout dalších 10 km do jiného, není zrovna příjemné.

Pokud bychom přeci jen byli zdatnými vodáky, a rozhodli se pokračovat dál, po tomto kempu, vlastně jen za velkou zatáčkou, je jez Kaceřovský mlýn (ř. km 111,4), jedná se o jez s propustí. Pokud si z nějakého důvodu netroufáme jez sjet, dá se přenést na levé straně. Pod tímto jezem si můžeme na pravém břehu prohlédnout netypické řešení vodní elektrárny – Archimedovy šrouby.

Odtud si jezů opravdu užijeme. Další jez následuje za necelé 2 km – jez Žíkovský mlýn (ř. km 109,1). Tento jez je sjízdný vlevo, ale pouze za většího stavu vody. V letním období je hladina spíše nižší a tento jez je málokdy sjízdný. Přenést opět můžeme po levém břehu. Pokud se chceme občerstvit a odpočinout si, je na pravém břehu u jezu kiosek a posezení. Nejlepší cesta k občerstvení je podjet jez nebo spíše přejít i s lodí řeku pod jezem, zaparkovat loď pod navigací a vyšplhat se nahoru ke kiosku.

Po občerstvení musíme počítat s tím, že pod jezem je málo vody. Řeku zde lemuje naučná stezka kaňonem horní Berounky.

Jez Žíkovský mlýn bývá sjízdný pouze za lepších vodních stavů (na jaře). V létě jej většinou přetahujeme nebo obnášíme.
Jez Žíkovský mlýn bývá sjízdný pouze za lepších vodních stavů (na jaře). V létě jej většinou přetahujeme nebo obnášíme.

O dalších pár kilometrů dál nás čeká další jez. Jedná se o jez Libštejnský mlýn (ř. km 105,8). Po pravé straně je vidět zřícenina hradu Libštejn – zastavit se dá na pravém břehu a vydat se zříceninu prozkoumat. Tento jez je nesjízdný. Je vysoký a je zde hodně kamenů. Přenášet se dá na levé straně.

Jez Libštejnský mlýn je kvůli velkému množství kamenů nesjízdný.
Jez Libštejnský mlýn je kvůli velkému množství kamenů nesjízdný.

Když se opět nalodíme a pokračujeme dále podél Havlovy skály dojedeme do dalšího kempu Liblín – Kobylka (ř. km 103,5). Je to opravdu velmi prostorný kemp, zde není třeba mít obavy, že nebudeme mít kam hlavu složit. Pro náročnější vodáky je zde k dispozici penzion nebo chatičky. Penzion a chatičky je ale potřeba míti zamluvené s předstihem, nikdo nemůže zaručit, že bude volné místo. Na stan je tu místo vždycky. Kemp má veškeré vybavení, které si umíte představit. Tento kemp doporučujeme jako první zastávku na přespání pro vodáky, kteří si troufli na delší jednodenní trasu, tedy z Chrástu na Kobylku (Liblín).

Hned pod kempem Kobylka, se nachází na pravé straně další kemp. Jedná se o Reggae kemp (ř. km 101,9), kde si můžete dopřát kvalitní karibské rumy nebo se osvěžit koktejlem na plovárně. V kempu je možnost stanování a je zde sociální zázemí.

Když budeme pokračovat v cestě, narazíme na další menší jez Liblínský mlýn (ř. km 101,6). Jez se může sjíždět mezi kameny v pravé polovině a při větší vodě se musí dávat velký pozor. Pokud se na sjíždění necítíme, můžeme přenášet jez vpravo.

Jez Liblínský mlýn lez za určitých podmínek po prohlédnutí sjíždět. Vyžaduje to ale zkušenou posádku.
Jez Liblínský mlýn lez za určitých podmínek po prohlédnutí sjíždět. Vyžaduje to ale zkušenou posádku.

Teď si od jezů trošičku odpočineme. Dále po proudu na levém břehu narazíme na Rybárnu nad Rakolusky (ř. km 98). Tento kemp je vidět již z dálky. Je zde velká louka na stanování a při větší obsazenosti kempu je možnost zakoupit občerstvení z grilu. Jinak je zde samozřejmě restaurace, kde se můžeme občerstvit.

Odpočinek od jezů nebude na dlouho. Po vyplutí z Rybárny nás čeká další jez – Podkrašovský mlýn (ř. km 93,6), tento jez je sjízdný po koruně, ale musíme najít vhodné místo s dostatkem vody mezi kameny. Pokud chceme jez přenášet, je možnost na pravé straně. Přenášení jezu je zde trošku náročné, a i když nám přijde, že na levé straně by se jez přenášel lépe, není zde tato možnost. Na levé straně je totiž soukromý pozemek. Ale když tento jez zdoláme, rozprostře se před námi krásná scenérie, kde na skále uvidíme zříceninu hradu Krašov, na který lze dojít od vody. Jen pozor na vodácké vybavení, pokud budeme pod hradem parkovat, bohužel ne všichni vodáci jsou poctiví.

Jez Podkrašovský mlýn je možné sjíždět, ale nejprve si musíme ze břehu načíst kudy, abychom neskončili v kamenech.
Jez Podkrašovský mlýn je možné sjíždět, ale nejprve si musíme ze břehu načíst kudy, abychom neskončili v kamenech.

Dalším kempem po cestě je kemp U Mloka (ř. km 90,2), jedná se o velký kemp, s dostatkem místa pro stany. Můžeme si zde pronajmout chatičky a je zde veškeré vybavení potřebné pro klidné kempování.

Tento kemp je na pravém břehu, pokud by se nám náhodou nechtělo v tomto kempu zůstávat, tak po cca 1 km je kemp U potůčků (ř. km 89,3), tento kemp je menší než kemp u Mloka, ale také zde můžeme zakotvit.

Po občerstvení v jednom z těchto kempů nás čeká další jez a to Lejskův mlýn (ř. km 88,2). Je to jez, který je snadno sjízdný, nejlépe po snížené koruně poblíž pravého břehu. Opět je možnost jez přenést a to vpravo.

Pokud jsme jez absolvovali, čeká nás ten největší volej na Berounce. Jestli jsme si do teď mysleli, že Berounka neteče, tak teď budeme mít pocit, že stojíme na místě. Až po Zvíkovec poplujeme po tzv. Zvíkoveckém oleji. Cestu nám ale ještě zpříjemní výborné občerstvení u krásného kostela sv. Petra a Pavla na levém břehu (ř. km 85,5). Po dlouhém voleji následuje jez Zvíkovec (ř. km 81,7), který není sjízdný a přenáší se vlevo. Tento jez jako by řeku rozdělil a od Zvíkovce již řeka více teče. Na Zvíkovci jsou tři kempy, které jsou určené pro stanování, a je jen na nás, který z těchto kempů si vybereme.

Jez Zvíkovec je nesjízdný a musí se obnášet po levém břehu.
Jez Zvíkovec je nesjízdný a musí se obnášet po levém břehu.

K dalšímu jezu doplujeme, ani nebudeme vědět jak, po Zvíkoveckém voleji je to opravdu změna. Jez Kočkův mlýn (ř. km 80,6) je spíš větší schod, protože je to pouze zbytek rozvaleného jezu. Sjíždí se vpravo a přenáší se také vpravo.

Řeka je v těchto místech již trošku rychlejší, nečekejte ovšem žádné peřeje, Berounka je po celé své délce vhodná i pro začátečníky.

Proud nás zanese až na další jez, který je vzdálený necelé 4 km. Jedná se o jez Čilá (ř. km 77,4). Jez je sjízdný u pravého břehu, ale pozor, jen se zvýšenou opatrností, pod jezem jsou kameny! Nejdříve jez prohlédneme. Když by se nám jez nezdál, radši lodě vytáhněme a na pravé straně přenesme.

Jez Čilá je možné sjíždět v pravé části, kde je snížená koruna.
Jez Čilá je možné sjíždět v pravé části, kde je snížená koruna.

Na levé straně hned u jezu je tábořiště Šlovice, tábořiště je prostorné, ale není zde žádné sociální zázemí. Ovšem občerstvit se zde můžeme. Pokud bychom chtěli kemp se sociálním zázemí, dojedeme o cca 1 km dál, kde je u vesnice Skryje na pravé břehu kemp Ahoj (ř. km 75,7). Za kempem podplujeme modrý klenutý most, který se tyčí nad Berounkou a dojíždíme ke zřícenině Týřov, kde můžeme na pravém břehu u přítoku potoka zakotvit a vyrazit nahoru na hrad odkud je krásný výhled na skály nad Berounkou.

V tomto okamžiku již vjíždíme do kraje Oty Pavla. Budeme míjet Kouřimeckou rybárnu, kde se natáčel film Zlatí Úhoři, dále po řece můžeme navštívit Hostinec U Rozvědčíka (ř. km 68,7), který není z řeky vidět, ale ukazatele nás navedou na správnou cestu. Když budeme pokračovat, blížíme se k přívozu V luhu pod Branovem (ř. km 67,4), což je opět místo, kde trávil Ota Pavel své dětství. Na pravém břehu je Pamětní síň Oty Pavla, kterou nás provede místní převozník.

Další zastávkou bude jez Nezabudický mlýn (ř. km 66,8), který je většinu roku nesjízdný kvůli vodní elektrárně, jak to bohužel bývá. Za vyššího stavu vody se dá sjet vlevo vedle propusti. Přenášet je možné vpravo po břehu. Hned pod jezem na pravé straně nalezneme kemp Branov – zrekonstruovaný kemp s veškerým servisem.

Další kempy čekají hned za zatáčkou na levém břehu řeky, jedná se o kempy Višňová, mají zde místa na stany, karavany a k pronájmu jsou chatičky. Jsou tady také restaurace, kde se můžete občerstvit.

Necelé dva kilometry od Višňové je na pravém břehu výborná Hospoda U Jezzu a kousek dále nesjízdný jez v Roztokách (ř. km 63,1). Tento jez je vysoký a tvoří se pod ním nebezpečný válec. Přenáší se vlevo. Při větším stavu vody dávejte pozor, je zde málo prostoru na přistání. Na pravém břehu jezu je slalomová trať, tato trať je soukromá, takže nezkoušejte jez sjíždět touto stranou!

V Roztokách se nachází pouze jediný kemp – Tábořiště Mezi mosty na pravém břehu, jedná se o menší kemp bez sociálního vybavení. Po domluvě se zde dá zastavit a vyrazit pěšky na nedaleký hrad Křivoklát, který není z vody vidět.

Když budeme pokračovat dále po proudu opuštěným údolím, tak za necelých 9 km dojedeme do kempu Riviéra Zbečno (ř. km 54,3). Je zde místo pro stany, karavany a také je tu veškeré sociální zázemí. Můžeme se zde občerstvit v nově zrekonstruovaném kiosku.

Pokračujeme pod mostem ve vesnici Zbečno okolo kamenolomu a doplujeme k jezu Valentův mlýn (ř. km 51), tento jez je sjízdný nejlépe v pravé části po prodloužené spádové desce a přenáší se dobře po pravém břehu. Na levém břehu na jezu je restaurace a pod jezem je příhodné místo na koupání v řece. Kousek po proudu se nachází další tábořiště a to Tábořiště u Jezu. Kemp je vybaven veškerým vybavením, je zde místo pro stany. Tento kemp leží v údolí a jsou tu krásné přírodní scenérie.

Dále plujeme skrz Žloukovice, na které nás upozorní železniční most přes Berounku, na návsi je také restaurace a cca 1 km pod Žloukovicemi je na pravém břehu nouzové tábořiště Black Foot. Berounka zde zvolní kvůli vzdutí jezu v Nižboru (ř. km 42,9). Nad jezem na pravém břehu je krásná louka, kde se dá plavba zakončit. Dají se zde pohodlně naložit lodě a lodě zde sbírá většina půjčoven lodí na Berounce.

Jez Nižbor je až pod doporučeným vysedacím místem. Jeho konstrukce ale velí k jasnému obnášení.
Jez Nižbor je až pod doporučeným vysedacím místem. Jeho konstrukce ale velí k jasnému obnášení.

Plout se dá samozřejmě i dále – okolo Karlštejna a Tětínských skal přes Srbsko až do Dobřichovic nebo až do Vltavy. Celá tato plavba se dá naplánovat na další zhruba 4 dny. Je jen na nás, jak si úseky rozdělíme a který si vybereme. V půjčovně lodí nám jistě rádi poradí, jaký úsek jet pokud chceme jet na jeden den, prodloužený víkend nebo na delší dobu.

A závěrem malé připomenutí. Při plavbě vždy používejme hlavu, nikdy neriskujme a vždy si prohlédněme jezy, než se pustíme do jejich sjíždění. Nikdy nevíme, co nás po jezem čeká oproti stavu, který popisuje vodácký průvodce.

S aktualizací průvodce nám pravidelně pomáhá půjčovna lodí A.S.K.

Pujcovna ASK-logo

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: