Dyje horní – mezi přehradami

Dyje horní – mezi přehradami

Dyji bohužel nejde jet zrovna moc souvisle. Na jaře je možné turisticky splout horní Dyji v Rakousku třeba až ze Schwarzenau nebo z Raabsu. Plavbu jde spojit i s Moravskou Dyjí, ale vždy doplujeme na vzdutí Vranovské přehrady. Pro seakajaky je tu hezká projížďka.

Informace o řece

Země
Česká republika
Kraj
Středočeský kraj
Název řeky
Dyje
Délka plavby
2 dny
Délka úseku v km
38
Obtížnost
ZW
Sjízdné
celoročně
Název vodočtu
Hevlín
Nízká voda
50 cm
Střední voda
150 cm
Vysoká voda
230 cm
Úsek
Znojmo – Hevlín

Mapa oblasti

Mapa oblasti

Popis toku

Pod přehradou je NP Podyjí a pak pitná voda pro Znojmo. To znamená převézt. Následuje hezký úsek od Znojma k Hevlínu, kde je možné plout.

Pokud chceme jet i kousek horního toku nad Vranovskou přehradou, což je lepší na jaře nebo po deštích, kdy je tam na vodočtu v Podhradí alespoň 50 (60 je lepší), pak přejeďte hranici a začněte v Drosendorfu. Ale najděte si nasedací místo pod jezem plovárny, který se velmi špatně přenáší. Je to na konci obce pod sportovním areálem na prvém břehu. I tak vás do Podhradí čeká pár jezů, z nichž některé jsou sjízdné, ale krásný opuštěný hraniční úsek stojí za to. Skončit můžete v Podhradí u jezu v obci nebo plout o zákrut dál na vzdutí k rekreačnímu středisku na prvém břehu.

Na jezech si užijete legraci
Na jezech si užijete legraci

Ale i úsek ze Znojma vystačí těm méně náročným na víkend. Je to stále kus přírodní řeky. Sice to chvíli trvá, než se vymotáme z města, poslední Oblekovický jez přeneseme vlevo a pak ještě chvíli řeka teče chatovou kolonií, ale náznaky přírody už tu jsou. Přeneseme vlevo vysoký jez u Tasovic a přírodní koryto připomíná meandry Lužnice či dalších našich krásných řek.

Občas padlý strom v řece, ale nic nebezpečného. Pod Tasovicemi přijedeme k šikmému jezu, který jde za dobré vody opatrně sjet vlevo. Najde se tu místo i pro pár stanů na přespání. Tady odbočují z Dyje dva kanály – Mlýnská strouha a kanál Krhovice – Hevlín – oba prý také sjízdné, ale může to být rákosovo-vrbové peklo.

Písčité plážičky vybízejí k odpočinku
Písčité plážičky vybízejí k odpočinku

Naopak řeka vtéká do úseku „Meandry Dyje“. Svižně tady teče, bez jezů a dalších výrazných překážek. Jen občas se musíme vyhnout stromu v korytě, případně jej přetáhnout. Vlevo jsou Jaroslavické rybníky a za nimi se řeka už narovnává do přímých úseků směrem k Hevlínu. Cestu nám přehradí jen jeden jízek, opět za optimální vody sjízdný, ale pozor za VV.

Kousek před Hevlínem proplujeme i Rakouskem. Můžeme plout i dále až ke vtoku řeky do Mušovských jezer, ale řeka je přece jen napřímena a zregulována a před vtokem do vzdutí nás čeká jeden jez. Přístup, doprava, sjízdnost: nejlepší je auty, protože se nemusíme vázat na jízdní řády, přístup je na mnoha mostech a celkem bez problémů. Trochu horší je to s tábořením, ale pro malou partu se najde místo i na břehu.

Na Dyji zažijete příjemnou romantickou plavbu
Na Dyji zažijete příjemnou romantickou plavbu

Do Drosendorfu se hravě dostaneme od Podhradí přes Uherčice a Vratěnín. Přejezd pod NP a pitnou vodu je dlouhý, ale nic jiného nám nezbývá. Pod Znojmem je vhodné začít z levého břehu u mostu silnice 38 a končit u mostu v Hevlíně.

Dyje na tomto spodním toku je sjízdná vlastně celý rok. Snad jen při uzavření hrází může být vody málo.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: