Vltava pod Prahou – víkendovka i jednodenka sjízdná celoročně

Vltava pod Prahou – víkendovka i jednodenka sjízdná celoročně

Pokud vyhledáváte kratší poklidné plavby, které by vás zabavily o nějakém nevyužitém víkendu, pak určitě myslete na Vltavu a její úplně nejspodnější tok pod Prahou.

Informace o řece

Země
Česká republika
Kraj
Středočeský kraj
Název řeky
Vltava
Délka plavby
2 dny
Délka úseku v km
46
Obtížnost
ZW
Sjízdné
celoročně
Název vodočtu
Vraňany
Nízká voda
150 cm
Střední voda
250 cm
Vysoká voda
360 cm
Úsek
Kanál Troja – Mělník

Mapa oblasti

Mapa oblasti

Popis toku

Jedná se o poklidnou plavbu vhodnou pro seakajaky i kánoe a kdo by čekal, že Vltava je v poslední části své pouti nezajímavá, ten by se hodně zmýlil. Tento úsek je splavný v podstatě celoročně a v každém ročním období bude mít své kouzlo. Pokud jste trochu trénovaní, ujedete úsek za jeden dlouhý den a večer budete šťastní z porce kilometrů, kterou jste právě urazili. Pokud jste méně zdatní, rozdělte si plavbu na dva dny s přespáním třeba u slalomového kanálu Veltrusy.

Jako možné nasedání můžete použít například schody na konci slalomového kanálu v Troji, kde vše pohodlně dáte na vodu a dají se tu i zaparkovat vozidla. Pokud byste něco zapomněli, pak vám to tu prodají ve specializovaných obchodech nebo zapůjčí v přítomných půjčovnách.

Na Vltavu se můžete vydat třeba v seakajaku
Na Vltavu se můžete vydat třeba v seakajaku

Ihned po vyplutí vás čeká největší peřej celého úseku – tzv. Trojská peřej, Nejedná se ale o nic náročného, paluba vaší lodě rozrazí pár vlnek, loď se rozjede ve zrychleném proudu a po přibližně sto metrech opět zpomalí v klidné hladině. Dál už to bude pořád stejné. Chvíli si užijte výhledy na Prahu z vody, není tu tak krásná jako v centru, ale své kouzlo zajisté má, a brzy už opustíte město a vplujete pomalu do přírody. I když civilizace se od řeky neztratí.

Po chvíli plavby narazíte na první zdymadlo v Klecanech. Určitě je dobré si předem zjistit možnosti pro zdýmání (kontakty na zdymadla jsou k dohledání na webu Povodí Vltavy – www.pvl.cz). V případě neúspěchu můžete jez obnést po levém břehu, kde je hned u vody asfaltová cesta. Stejně tak vede cesta i po pravém břehu, ale obnášení je tu delší.

Z Klecan se rychle dostanete do Řeže u Prahy a za ní už si můžete užívat přírodu naplno. Skalnaté stěny na pravém břehu jsou krásné zejména na podzim, kdy je vše pestře zbarveno.

Vltava protéká lužními lesy
Vltava protéká lužními lesy

Dalším jezem na trase jsou Dolánky. Opět by neměl být problém s průjezdem zdymadlem. Přenášení je možné po cestě na pravém břehu. Z Dolánek vás čeká další štreka do Kralup nad Vltavou, kde si užijete trochu toho „industriálu“, a po Kralupech už následuje další jez. Tady je možností hned několik. Buď se nechat prozdýmat, nebo jez obnést vpravo podél slalomového kanálu. Nebo být odvážný a sjet slalomovým kanálem, pokud je v provozu. S oddílem, který tu trénuje, by se případně dalo domluvit přespání (www.kanoistika-kralupy.cz), pokud jste sem vyrazili na celý víkend.

Další plavba je trochu úmorná. Řeka je relativně rovná a vy jen koukáte na cedule s kilometry, mezi kterými se pomalu přesouváte, a zdá se to nekonečné. Vysvobození ale přichází, a dokonce i malá odměna. Když dorazíte k jezu u Vraňan, přeneste lodě po pravém břehu do starého koryta Vltavy. Doleva odbočuje Vraňansko-hořínský plavební kanál, ale ten pro plavbu nemohu doporučit. A co ta odměna? Staré koryto Vltavy je zcela bez lodního provozu, voda tu příjemně proudí, takže vám pomůže v ukrajování kilometrů.

Místy řeka připomíná spíš rybník, ale krásné okolí vám to vynahradí

Vltava protéká skrz krásné lužní lesy a budete si připadat trochu jako v džungli. Po té dřině na (skoro) rybníce je tohle skutečnou odměnou. Až se nabažíte lužního lesa, vykoukne na vás z korun stromů věžička a to je znamení, že se blížíte k cíli plavby v Mělníku. Nechte se i s Vltavou odnést do Labe a u prvního mostu po soutoku se dá vystoupit na nábřeží, kam se dá dojet i s vozidly. Doprava zpět do Prahy je možná též vlakem či autobusem. Podél řeky vede téměř celou dobu i železnice, takže je případně možné plavbu ukončit dříve.

Okolo dolní Vltavy najdete i mnoho míst, kam se dá od lodě odejít na vycházku, např. zámek Veltrusy, Nelahozeves, Mělník a mnoho dalších…

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: