S novým Pádlerem splujete za víkend Berounku nebo strávíte měsíc na řekách Aljašky

S novým Pádlerem splujete za víkend Berounku nebo strávíte měsíc na řekách Aljašky

Vodácké léto je v plném proudu a díky občasným bouřkám je pořád rozumné množství vody. Obávané loňské sucho se tedy nedostavilo a vodáci tak mohou být jen rádi. Aby se vám letní dny strávené mimo vodu lépe snášely, vyráží právě do světa třetí letošní vydání vodáckého časopisu Pádler.

Pojďme si jako obvykle představit obsah Pádlera, abyste se na jeho příchod do poštovní schránky nebo na pulty stánků těšili ještě víc.

Pro titulní foto jsme vybrali jeden obrázek z expedice na Aljašku, o které se více dočtete uvnitř časopisu. Expediční partička Fjolls nám poslala tolik hezkých fotek, že by byl prostě hřích jednu z nich nedat i na titul. Chtěli byste zažít podobnou večerní jízdu divočinou Aljašky, stejně jako dvojice na fotce? Pro galerii jsme po delší době sáhli po fotkách ze závodního pádlování, konkrétně ze sjezdu a slalomu. Všechny obrázky má na svědomí Aleš Berka, který je oficiálním fotografem ČSK a dle jeho výběru to vypadá, že zcela právem. Snad se vám Alešovy fotky budou také líbit.

A nyní už pojďme na to hlavní, na samotné články. Třetího Pádlera otevírá šestistránkový článek z Aljašky (ano, odtud je i fotka na titulní straně). Partička mladých Čechů, kteří si říkají Fjolls, se v loňském roce vydala na řeku Alatnu tekoucí kompletně nad úrovní severního polárního kruhu. Jaká dobrodružství se dají v úplné divočině zažít nebo kolik členů expedice sežrali medvědi, se dočtete jen a jen v Pádlerovi. Dále se přesuneme do domácích vod, a sice na poklidnou Berounku. Tam se podíval Snížák a medvědi ani polární kruh se nekonaly. Byla to spíš dřina a zase dřina.

Pokud trochu sledujete dění okolo divoké vody a náš web, určitě znáte jména Michal a Honza Havelkovi. Tihle hoši v poslední době jezdí jeden vodopád za druhým a tak jsme je vyrazili vyzpovídat. Čtyři strany plné divoké vody, vysokých skoků a létání s lodí raději nečtěte před spaním, abyste měli klidné sny. Pokud vás zajímají rafty, pak určitě nevynechejte stranu 18, kde najdete hned několik tipů na ty nejlepší raftové tripy po celém světě. A kdybyste neměli parťáky, stačí se připojit k expedicím pořádaným českým Adrenaline Centre. Následuje fotoreportáž z letošního ZET Trnava Xrace, který už se pevně usadil na české divokovodní scéně. Fotky pořídil David „Vory“ Sodomka.

Abychom procvičili jazyky, je další text ve slovenštině. Postaral se o něj náš kamarád Lukáš Koštěnský a píše, jak si užil jarní pádlování na řekách Bosny a Srbska. Mnohým z vás určitě budou jména jako Vrbas, Neretva, Ugar nebo Ibar dobře známá. A jižním směrem od naší vlasti se ještě zdržíme u textu od Ivany Jakubkové, která byla pádlovat na řeckých ostrovech Korfu a Ithaca. Mimo příjemného pádlování ve vyhlášené dovolenkové destinaci zažila partička i jednu krizovou situaci, prozradím jen, že se šťastným koncem.

Další strany budou inspirací pro všechny, kdo na vodě rádi fotí. V rozhovoru jsme tahali moudra z Jana Homolky, který několik posledních let fotil české vodácké závodníky a publikoval svá díla i v denním tisku a na dalších prestižních místech. Řeč je jak o vybavení, tak o focení a třeba i úpravě fotek. Od focení odskočíme a těsně před polovinou časopisu nás čeká krátký report o českém poháru v kanoepolu, který má za sebou historicky první ročník. Text pro nás připravil pořadatel seriálu Petr Ježdík. Prostřední dvoustranu pak zabírá fotka od Flo Smithe, který zachytil několik kajakářů sjíždějících 23 m vysoký vodopád na francouzské řece Biasse. Mezi nimi byli i čeští zástupci a Honza Havelka nám popal, jak celá vodopádová akce probíhala. Pokud se vám fotka líbí, rozešijte si časopis a pověste si dvoustranu třeba na zeď.

Prohlédněte si všechny ukázky stran z nového vydání časopisu Pádler…

Druhou polovinu Pádlera otvírá Jakub „Kajman“ Šedivý svým textem o Korsice, ve kterém dokazuje, že se nejedná pouze o destinaci určenou extrémním jezdcům, ale že se zde dá jezdit i pěkná voda WW III až IV. Vše je samozřejmě podtrženo Kajmanovými vždy skvělými fotkami. Pak už vás čeká trocha technického čtení, protože Snížák se byl podívat v nové továrně Tondy Železného a společně spolu probírali celou budovu kus po kusu. Pokud máte rádi ocelové konstrukce, přijdete si na své.

Na následujících stranách se podíváme do Plattlingu, kde se letos konalo mistrovství Evropy ve freestylu. Text pro nás připravila Nina Csonková, která získala bronzovou medaili a za zmínku určitě stojí i zlato Lukáše Červinky, který se tak stal čtyřnásobným mistrem Evropy! U dívčích textů ještě zůstaneme, ale přesuneme se při tom za velikou louži. Co vše zažily během svého loňského pobytu v U.S.A. české kajakářky Jana „Borůvka“ Mrskočová a Káča Barešová, nám popisuje právě Borůvka. Budete se divit, co všechno holky sjely.

Z dálav se vracíme zpět domů na říčku Brodečku, někdy též popisovanou jako Drahanský potok. Průvodce po této řece nám poslal Franta Prokeš a pro milovníky potoků to bude naprostá lahůdka. Jen vychytat vodní stav. Dále se podíváme na Vltavu, přímo do Prahy, kde se konal paddleboardový závod Prague SUP race and night. Další důkaz toho, že paddleboarding už v českých vodách pevně zakotvil a je z něj plnohodnotná vodácká disciplína s mnoha vyznavači. A pokud ještě nemáte plán na zimu, pak vás bude zajímat článek od Lenky Vaňkové, která popisuje plavbuu po řece Whanganui na Nové Zélandu. Přečtěte si jej a zaručeně začnete střádat peníze na letenku, abyste mohli vojačit v teple i v zimním období. Navíc na tak hezké řece.

Předplatné časopisu Pádler

Líbí se Vám časopis Pádler a chtěli byste jej číst pravidelně? Není nic jednoduššího, než si zřídit jeho předplatné a mít tak jistotu, že vždy ihned po vydání dorazí do Vaší poštovní schránky. Předplatné stojí pouhých 330 Kč za rok a obsahuje 4 vydání časopisu Pádler včetně poštovného a balného. Být součástí předplatitelské rodiny Pádlera navíc znamená řadu výhod.

Následují recenze vybavení, kde tentokrát naleznete test člunu Gumotex Ontario 450 S, který testoval Šťovík, test lodi Lettmann Plan B a bot HiKO Contact, které testoval Snížák, test sandálů Teva Terra Fi Lite, které obul Ondra Müller a také recenzi nového rybářského pádla Catch od TNP, které vyzkoušel Vít Bardon. Pak už přichází pouze text od Choroše, který pojednává o problémech, které vodákům způsobuje pěstování palmy olejné v Indonésii, reportáž z pera Aleše Daňka o raftovém ME R4 ve Slovinsku, pozvánky na akce, které si nesmíte nechat ujít a reportáže z akcí, na kterých jste snad nechyběli. Obě rubriky pro vás připravila Alena Hrubá.

A to je z letního vydání Pádlera vše. Doufám, že vám jeho čtení zpříjemní letní dny a sejdeme se zase u podzimního čísla.

Ahoj!

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: