Po řekách a potocích za vodními mlýny

Po řekách a potocích za vodními mlýny

Na řekách se my vodáci s vodními mlýny setkáváme velmi často. Mlýny pro nás znamenají především přenášení jezů a mlýnských budov. Občas se ve mlýně nachází i hospoda. Kdo z vás se ale zamyslel nad jejich historií? Kdy se v našich zemích roztočila první mlýnská kola a kdy řeky přehradily první stupně a jezy?

Lopatková kola byla využívána na tzv. lodních mlýnech, stojících na dvou člunech ukotvených v proudu řeky. Plovoucí mlýny byly umísťovány na velikých nížinných řekách v místech, kde voda překonávala silným proudem terénní zlom. V první polovině minulého století kotvily tyto mlýny na dolním toku řeky Moravy.

Díky využití kola na vrchní vodu mohly počínaje vrcholným středověkem vznikat mlýny a malé průmyslové provozy i na malých tocích. Vodní kola hnala mlýnská složení, pily, valchy, stoupy k drcení surovin, dmychadla a mechanická kladiva hamrů, čerpadla a výtahy důlních děl.

S krásnou ukázkou nejstaršího dochovaného mlýna na vrchní vodu se staročeským složením v Čechách se můžete setkat v Hoslovicích u Strakonic. Jeho protějškem je Porčův mlýn v Býkovicích na Blanensku. Mlýn sedící na potoku Býkovce (občas splouvaný pravostranný přítok Svitavy ř. km 40,6) byl podle dochovaných plánů z první poloviny 20. století kompletně zrekonstruován. Jedná se o jediný plně funkční mlýn se dvěma staročeskými složeními a krupníkem v České republice. Jeho návštěvu můžete spojit s plavbou po střední části řeky Svitavy.

Dalším vodním mlýnem poháněným korečkovým kolem na vrchní vodu je mlýn Wesselsky v Loučkách na pravém břehu řeky Odry. Pracuje na vodu z náhonu, odbočujícího nad Jakubčovicemi nad Odrou na ř. km 88,4. Návštěvu této technické památky můžete spojit se splutím horního toku řeky Odry.

[b]Literatura a informační zdroje: [/b]

Jaroš, J. 2000: Slovník technických památek Blanenska. Blansko

Galusová, L. 2011: Archeologický výzkum vodních mlýnů: Výsledky, perspektivy.

AntropoWebzin 2011/2. Plzeň

Internetové stránky: www.porcuvmlyn.cz , www.vodnimlyn.cz, www.vodnimlyny.cz, www.vodnikola.cz , www.slup.cz.

text a foto: František Prokeš a Eva Poláčková (oba pocházejí ze starého mlynářského rodu)

Zkušenosti čtenářů

Ondra

Pěkné, konečně pěkný článek z České republiky. Dal sis práci, má to hlavu a patu. Zaujaly mě ty plovoucí mlýny. Jsou ještě někde? Myslím, že na Malém Dunaji, nebo se pletu?
Ondra

Franta

Co se týká plovoucích mlýnů, měly kotvit ještě za první republiky na řekách Hronu a snad i Váhu. Malý Dunaj také vyloučit nelze. V provozu by měly být nějaké plovoucí mlýny na řekách států bývalé Jugoslávie a v oblasti Balkánu.

martin

videl jsem nedavno nejakej cestopis. existuje minimalne jeden zachovaly (jako skanzen) na vahu / http://www.infoglobe.cz/nitransky-kraj-rubrika/plovouci-mlyn-v-kolarove/

Kuba

Pěkný článek, až takhle někdy bude klid, tak bych si to s chutí poslechl ještě jednou 😀

jirka

v cestopisu v TV ukazovali plovoucí mlýny na Slovensku – myslým Malý dunaj, či nějaké rameno Dunaje. Myslím, že říkali, že jsou tam už od římanů…nyní skanzen.
jinak odkaz pro mlýny na MD i když tam není ten plovoucí
http://www.maly-dunaj.sk/zaujimave-miesta

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: