Co chystají zahraniční vodácké firmy na rok 2018? Dozvěděli jsme se na Paddle Expu

Co chystají zahraniční vodácké firmy na rok 2018? Dozvěděli jsme se na Paddle Expu

Jako každý rok jsme i letos vyrazili na podzimní vodácký veletrh Paddle Expo do německého Norimberku, abychom okoukli, kam se vodácký svět ubírá a co nového se chystá na příští sezonu. Dnes si událme kolečko po stáncích zahraničních výrobců.

Astral

Výrobce plovacích vest, a v posledních letech také bot, na letošním expu předvedl pouze inovace stávajících produktů. Vylepšení se dočkaly boty Brewer, u kterých se změnila konstrukce paty tak, aby byla co nejpohodlnější. Toho chce Astral docílit jinou volbou materiálu v této části boty a výraznějším polstrováním. Pata je navíc tužší, aby lépe chránila nohu před zraněním. Nové je u Breweru také napojení podrážky na svršek boty, protože toto místo bylo v minulosti často předmětem reklamací. Uvidíme, zda se nový systém osvědčí.

Několik inovací se objevilo i na seakajakářské vestě Seawolf, která je postavena na základu divokovodní vesty Green Jacket. Všechny změny jsou spíše kosmetického rázu, ale Seawolf s nimi vypadá ještě lépe než dříve.

Prohlédněte si všechny fotografie z letošního Paddle Expo…

Creek Kooler

Dagger

Dagger vystavoval několik lodí a byl na výstavě umístěn spíše okrajově u expozice Palm Equipment. I tak jsme ale neminuli dlouho očekávaný kajak Phantom, který se vyvíjel několik let. Phantom byl ovšem stále vystaven s nálepkou prototype, ale jedná se v podstatě o dokončený prototyp bez viditelných provizorií. Phantom zapadá do současných trendů, špici podědil po Mambě, ale záď je plochá, vzadu ostře seseknutá a měla by pomáhat lodi akcelerovat po dopadech a z válců. Snad bude prototyp brzy přetaven do ostré verze a Phantoma potkáme někde na řekách.

DAGGER - prototyp kajaku Phantom
DAGGER – prototyp kajaku Phantom

EXO Kayaks

U stánku EXA byly připraveny dvě novinky. Tou první byl kajak T-REX ve velikosti S, který navazuje na vloni předsatavenou závodní creekovku T-REX. Kajak je do velké mírou pouhou zmenšeninou svého většího bratra, ale na první pohled je patrné, že se hodně ubíralo na objemu v přední části lodi. Na vývoji malého „Tý-Rexíka“ se podílela i česká kajakářka a člena týmu Exo Bety Brabcová.

EXO KAYAKS - loď Rexy
EXO KAYAKS – loď Rexy

Duhou novinkou byla loď Rexy, která jde s jedním ze současných trendů. Jedná se o loď na lehčí divokou vodu, která by měla pádlera naučit správně jezdit a dovolit mu trochu si s vodou i pohrát. Rexy má plochou záď a objemnou špici a jedinou nevýhodu vidíme v tom, že je určena pro opravdu malé pádlery, více velikostí by určitě neuškodilo, tak snad za rok. Na první pohled a posezení velmi zajímavý kajak s velice povedeným designem.

EXO KAYAKS - loď Rexy
EXO KAYAKS – loď Rexy

Na závěr jsem se u EXA ještě dozvěděli, že změnili plast na všech svých lodích a také, že nás u všech EXO lodí čeká zvyšování cen.

HF

U HF byl představen záchranný set pro seakajakáře nazvaný Plan Sea. Jedná se o kompaktně zabalené záchranné pomůcky, které je třeba mít stále u sebe a díky Plan Sea to zvládnete jen s malým balíčkem. Plan Sea obsahuje plovoucí lano, karabinu, hopšňůru a je vybaven pevným ocelovým okem.

HF - obsah balíčku Plan Sea
HF – obsah balíčku Plan Sea

Jackson kayaks

U Jackson Kayaks jsem se nejprve podivovali na novými cenovkami, kterými byly opatřeny všechny lodě. Smutnou zprávou je, že ceny lodí se výrazně zvýšily a tak nejspíš nebudou příliš zajímavé pro české vodáky. Zvýšení cen nám potvrdil i Jirka Šťastný z VODÁK sportu, který k nám Jackson dováží.

Co se týká novinek, tak jako největší pýchu nám Nick Troutman představil kajak Nirvana, který na první pohled působí trochu zvláštním dojmem, ale podle prvních zpráv je jízda na něm skutečnou Nirvanou. Loď je určena zejména na závodění a rychlou jízdu. Nechybí tedy výrazný přední (ten je opravdu velký) i zadní rocker, paluba lodi před límce je zkosena tak, aby jezdci nebránila dělat pořádně silné kolmé záběry, za límcem se loď rozšiřuje a na boku má výrazné plochy (zdánlivě je to analogie ze sjezdových lodí), které mají zajistit větší stabilitu při náklonech. Boky lodi jsou opatřeny hranou navíc. Pokud byste čekali zlepšení jízdních vlastností, není tomu tak, boční hrana má význam zejména kvůli pevnosti trupu lodi. Záď lodi je plochá a měla by fungovat jako jakýsi „booster“, který vás vystřelí z válce po dopadu. Zadní špice lodi je ostře seseknuta do roviny, prý kvůli tomu, aby mohla být delší vodoryska při dodržení rozměrů pro závody.

JACKSON KAYAKS - Nirvana
JACKSON KAYAKS – Nirvana

V oddělení fishing kayaků jsme objevili model, který se jmenuje Liska na počest tragicky zesnulého Honzy „Zoida“ Lisky, který byl významnou osobou v sekci rybářsků kajaků této americké značky. Moc hezká připomínka!

JACKSON KAYAKS - krásná vzpomínka na Zoida
JACKSON KAYAKS – krásná vzpomínka na Zoida

Lettmann

U Lettmannu se na příští sezonu chystá plnohodnotná creeková loď, ale zatím není zcela jasné, jak bude vypadat. Vystavený prototyp totiž připomínal spíš brambor zabalený do alobalu a připravený k vhození do ohně za účelem opečení. Z toho co jde na tvaru lodi rozpoznat je jasné, že se nebude jednat o závodní loď, jak je v poslední době módou, ale spíš o creekovku klasických tvarů.

LETTMANN - nová creekovka?
LETTMANN – nová creekovka?

Liquidlogic

Liquidlogic přivezl ukázat novou creekovku Delta V, kterou vyvíjel Pat Keller. Údajně by se mělo jednat o nástupce divokovodního tanku Jeffe (a Jeffe Grande), což se nejspíš povedlo. Kajak má velmi objemnou špici s velkým rockemerem, aby všude jel pěkně po vrchu a nejvíce pyšní jsou v Liquidlogicu na záď tvarovanou tak, aby co nejdřív opouštěla válce a pod skoky jezdce doslova vystřelila kupředu. No, je to jeden z největších trendů letošního roku i u většiny jiných výrobců, tak jen můžeme čekat až vyzkoušíme, komu se to povedlo nejlíp. První Delta V už je v Česku, tak snad brzy bude příležitost k vyzkoušení.

LIQUIDLOGIC - nová creekovka Delta V
LIQUIDLOGIC – nová creekovka Delta V

Nookie

U Nookie jsme okoukli velmi povedenou dětskou vestu, kterou by měl v příštím roce mít ve svém sortimentu HG Sport. Vesta je určena na turistické řeky i na mírně divokou vodu. Zajímavostí jsou dva popruhy vedené mezi nohy dítěte, aby vesta nesklouzla. U většiny dětských vest jsme zvyklí na popruh jeden.

NOOKIE - nová dětská vesta
NOOKIE – nová dětská vesta

Palm Equipment

U Palmu letos ze všeho nejvíc zaujala helma Shuck, která bude nejspíš docela zajímavá cenově (alespoň dle prvních informací přímo od výrobce) a velice povedené je i designově. Za největší přednost helmy Palm udává to, že by měla dobře padnou většině pádlerů. Jak je to možné? Vývoj totiž začal u 3D skenování hlav více než 4 000 lidí a teprve potom se na základě získaných dat začal ladit tvar helmy. Bylo vytvořeno pět různých průměrných hlav, ze kterých pak vycházely tři finální verze helmy. Helma Shuck je designově velmi líbivá, vyrobena je z tvrdého termoplastu, skořepina je bez větracích otvorů a je možné si navolit verzi s kryty uší (rovněž z termoplastu) nebo bez nich. Výstelka helmy je komfortně vyvedena a její vnitřní část je z pohodlného materiálu coolmax. Dotahování helmy je řešeno stahovacím kolečkem v týle. Doufejme, že si tento krásný produkt brzy najde cestu na pulty českých vodáckých obchodů.

PALM - helma Shuck
PALM – helma Shuck

Peak UK

Po loňském boomu jsme letos u Peak UK mohli okouknout jen jednu větší novinku, která se stala součástí vesty Guide Vest, ale brzy asi přibude i na dalších modelech tohoto britského výrobce. Zmíněná inovace se týká prsního popruhu (harness), na který je umístěn zkracovací systém, řešený dvěma plastovými žebříčky, mezi kterými si nastavujete délku (stejně jako třeba u popruhů sportovních tašek). Nastavení délky popruhu má zlepšit zejména bezpečnost, protože po provlečení popruhu sponou v přední části vesty vám nezůstane plandat volný konec.

PEAK UK - systém na zkrácení hrudního popruhu
PEAK UK – systém na zkrácení hrudního popruhu

Prijon

U Prijonu se to letos novinkami jen hemžilo. Mohli jsme obdivovat kajak Curve 3,5 Creek, který už je sice nějakou dobu k mání, ale na výstavě se ukázal vůbec poprvé. Jedná se o creekovku postavenou na základech hravého river runneru Curve. Loď má poměrně ostré hrany a výrazný rocker, který zejména směrem dozadu začíná opravdu brzy. K dostání je loď se dvěma typy výbavy – Pro a Active.

Velkou zajímavostí byl mořský kajak Skegyak, který je vůbec prvním plastovým mořským kajakem z dílný Prijonu, který má skeg. Nejspíš i proto se tím výrobce chlubí už v názvu lodě. Skegyak navazuje na úspěšnou řadu Seayak a v podstatě by ji měl vystřídat coby plastový topmodel určený na mořské pádlování.

PRIJON - kajak Falcon
PRIJON – kajak Falcon

Dále Prijon představil kajak Falcon, který tvarově stojí na pomezí rychlostních lodí a říčních kajaků. Vzhledem k tomu, že loď se vyrábí z kompozitních materiálů, nebude příliš vhodná na naše mělké řeky, nicméně na trénink na klidné vodě to pro mnoho vodáků určitě bude zajímavá alternativa k rychlostním nebo sjezdovým lodím. Otázkou zůstává jaká bude cenovka.

Posledním kajakovým přírůstkem do rodiny Prijonu se brzy stane debl kajak na divokou vodu, který jsme viděli zatím ve fázi malého dřevěného modelu, ale už na jaře by měl být v prodeji. Prijon chce vyplnit místo na trhu, kde v tuto chvíli sedí pouze Dynamic Duo od Jackson Kayaks, ale to je příliš drahé. Podle sdělených informací by se měl kajak vyrábět také metodou vyfukování, takže se dá očekávat, že toho hodně vydrží. Co se týká tvaru, tak je vše uzpůsobeno předpokladu, že vzadu jede kajakář, který umí loď ovládat a vpředu spíš začátečník, který se hlavně veze. Podle toho jsou tvarovány hrany, které fungují zejména v zadní části lodi, rozložen výtlak kajaku a uzpůsoben celkový design. Na tenhle kousek se v příští sezoně moc těšíme.

PRIJON - model chystaného deblkajaku na divokou vodu
PRIJON – model chystaného deblkajaku na divokou vodu

Poslední vystavenu novinkou bylo pádlo nazvané Python. To má už na první pohled obří list, kterému ale trochu ubírá na ladnosti dvojité žebro na nezáběrové straně listu. Od pohledu působí list určený na extrémní divokou vodu velmi neohrabaně, na druhou stranu ale také velmi bytelně.

Pyranha

Britský výrobce kajaků předvedl tři novinky. Začněme turistickým kajakem Fusion, který už na trhu nějakou dobu je, ale dočkal se několika vylepšení. Trochu jiný je samotný tvar lodi, která by nyní měla být ještě o něco rychlejší. Ovládání skegu se přesunulo před kokpit jezdce a úplnou novinkou je volitelný úložný prostor před kokpitem. Prostě si v Pyranhe řeknete, zda ho tam chcete nebo ne.

PYRANHA - skeg u kajaku Fusion
PYRANHA – skeg u kajaku Fusion

Dalším vystaveným kajakem, který byl zatím ve fázi prototypu byl allround Ripper, který sedí k současným trendům tohoto typu lodí. Plochá záď, která umožní i pohrát si s proudy a rozhraními, objemná špice, která projede hodně vln a válců a solidní délka lodě, která jí dodá rychlost. Uvidíme, až bude Ripper ve své finální podobě, dle prvních ohlasů se prý jedná o skvělou loď.

PYRANHA - kajak Ripper
PYRANHA – kajak Ripper

Posledním představeným kusem byl velmi hrubý prototyp modelu 9R, který tak vstoupí do své druhé generace. Vývojáři si slibují, že by loď neměla být tak agresivní jako její předchůdce a tedy by měla být vhodná i pro méně zdatné jezdce, kterým dávala současná 9R často zabrat. Z toho, co jsme se zatím dozvěděli by měly být klíčové následující vlastnosti: delší vodoryska pro zvýšení rychlosti, část objemu se přestěhovala do zádi, v zadní části lodi není ploché dno, ale je trochu vytažené doprostřed, aby tvořilo jakýsi malý kýl, seseknutá záď, kvůli maximalizaci délky lodi pro závody. Na tuhle novinku se hodně těšíme v ostrém provozu.

PYRANHA - prototyp 9R druhé generace
PYRANHA – prototyp 9R druhé generace

Red Paddle

U REDu letos slaví deset let své existence a k tomuto výročí je připravena speciální edice plováku 10‘6‘‘ ve fialové barvě. Jinak se nic extrovního neudálo, mění se v podstatě jen designy stávajících plováků.

Row on Air

Jednou ze zajímavostí, které jsme nemohli minout, byla konstrukce od výrobce Row on Air, která se dá upnout na palubu paddleboardu nebo třeba do kánoe. Jedná se o konstrukci nesoucí vesla ale s tou zvláštností, že pohyb veslujícího je kloubem inverzně převáděn a vy tak při veslování jedete dopředu. Pohyb vesel i chod kloubu jsou velmi hladké a celá konstrukce je poměrně lehká a tedy snadno přepravitelná. Kdo se doteď obával couvání při veslování, má nyní vyřešeno. Moc zajímavý nápad!

ROW ON AIR - systém umožňující veslovat a jet vpřed
ROW ON AIR – systém umožňující veslovat a jet vpřed

Scuba jet

Pro zpestření zařazujeme do přehledu novinek motory Scuba jet. Jedná se malé motory, které se dají k plavidlům připojit hned několika adaptéry (na paddleboardy například přes úchyty na flosny). A účel? No je to podobné jako elektorkolo, když si chcete udělat vyjížďku, ale nechcete u toho moc pádlovat, stačí dálkovým ovládáním zapnout Scuba jet.

SCUBA JET -  elektropohon pro malá plavidla
SCUBA JET – elektropohon pro malá plavidla

Seals

Americký výrobce špricdek vyhlášené kvality přidal do repertoáru turistické špricdeky Stretch Nylon, které jsou vyrobeny z pružného a velmi příjemného materiálu. Komfort ještě dodává jemná síťka na spodní straně špricdeky, která ji má zároveň chránit před potrháním.

Spade kayaks

„Spejdi“ po delší době připravili novým model kajaku nazvaný Black Jack. Loď nám představil Matze Brustmann a detailně nám vše popsal. Spade kayaks u Black Jacku přešli z vyfukování na klasický rotomolding, nicméně není vyloučeno, že se časem jejich lodě budou dělat v obou technologických verzích, vše záleží na poptávce. Black Jack je s výtlakem 280 litrů kajakem spíš pro malé lidi, ale už se pracuje na větší verzi. Na první jsou vidět ostré hrany. Bylo nám předvedeno, že dno má takový profil, aby nebylo ploché, ale vytvářelo uprostřed jakýsi drobný kýl, což by mělo pomoct s řízením lodi. Paluba je uzpůsobena (zkosena) k provádění kolmých záběrů a velký důraz byl kladen na bezpečnost lodi a její kokpit. Není to tak sofistikované jako u Ace of Spades, kde bylo sezení doslova vědeckým dílem, ale i zde najdeme mnoho zajímavých prvků – nožní opěrky jsou nastavené tak, aby co nejvíc bránily poranění kotníku, celý kokpit je velmi tuhý, aby měl jezdec skvělý kontakt s lodí a byly tak efektivní přenosy energie z každého záběru, šňůry od zádové opěrky a další nezbytnosti jsou pěkně ukryté do límce. Díky nové technologii by měla cena lodě být příznivější, než tomu bylo u předchozího modelu, otázkou ale zůstává, co kajak vydrží.

SPADE KAYAKS - Ondra zkouší sezení v Black Jack
SPADE KAYAKS – Ondra zkouší sezení v Black Jack

Starboard

U Starboardu jsme se podivovali nad surfem s tzv. hydrofoil systémem. Jedná se o menší plovák připevněný ke spodní straně surfu, který zaručuje, že při nabrání dostatečné rychlosti se samotný board vznese nad hladinu a vy jedete jen na malém plováku. Hlavní výhodu vidí surfaři v tom, že se bez nutného pádlování dokážou přesunout z jedné vlny na druhou a šetří tak mnoho energie. A samozřejmě musí být skvělý pocit surfování „ve vzduchu“. Podobný systém se už nějaký čas používá v jachtingu a nyní dorazil i k surfařům. Kdy se asi dočkáme u kajakářů?

Venture kayaks

Výrobce turistických kajaků přepracoval model Islay, který má nový tvar založený na původním modelu. Ovládání skegu se přesunulo před kokpit, aby bylo lépe dostupné a uvnitř lodi je nové sezení FIT 4, které by mělo být hlavně pohodlné. K tomu přispívají funkce jako výšková stavitelnost přední části sedačky, či velká zádová opěrka. Na první pohled nás zaujal palubní úložný prostor v přední palubě lodi. Jedná se vlastně o prolis, přes který je jen přetažena křížená pruženka. Škoda, že se v něm ve větších vlnách bude držet voda, takže cokoliv sem zabalíte, musí být opravdu pečlivě zabaleno.

VENTURE - nové sezení Fit 4
VENTURE – nové sezení Fit 4

Wavesport

U Wavesportu byl vystaven prototyp kajaku (už třetí rok po sobě přepracovaný), který působí nepříliš hezkým dojmem. Paluba je plná velmi ostrých hran a velkých výstupků a loď celkově působí trochu nedodělaným dojmem. Tvar se asi nejvíc blíží lodi Nirvana od Jackson kayak – výrazný rocker, zvýšené boky za jezdcem kvůli stabilitě v náklonech, ostře useknutá záď lodi. Uvidíme, zda se zatím nepojmenovaný kajak dostane do výroby nebo zda za rok uvidíme další prototyp.

WAVE SPORT - prototyp creekové lodě
WAVE SPORT – prototyp creekové lodě

YAK

U tohoto výrobce vodáckého oblečení jsme letos zaznamenali jen inovovanou vestu Highback, která tu byla představena v loňském roce jako novinka. Zřejmě něco nefungovalo, jak mělo,  když se vesta hned dočkala inovací. A co se změnilo? Změnily se kapsy v přední části vesty a také zapínání. Zmizely malé druky, které byly náchylné na zničení.

YAK - inovovaná vesta Highback
YAK – inovovaná vesta Highback

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: