Spreewald a lužickosrbská jezera — ráj vodáků kousek od hranic

Spreewald a lužickosrbská jezera — ráj vodáků kousek od hranic

Nejen na moři lze plout na mořském kajaku. Všude je spousta dolních toků řek, kde je voda po celý rok a jezera, která za větru dokážou imitovat mořský příboj. Ano, musí se pádlovat.

Nedaleko, v podstatě 200 km na severozápad od našich hranic, je oblast „Laussitzer Seenplate“, což je rekultivovaná oblast po těžbě s mnoha jezery propojenými kanály (část je stále ve stavbě) a o nějakých 40 km dále stejným směrem k Berlínu je oblast Spreewaldu, lužickosrbsky Blota.

Spreewald

Celý Spreewald je stále osídlen lužickými Srby, i když podíl tohoto obyvatelstva stále klesá. Oblast bažin, ale hlavně mnoha říčních kanálů, které spojují obce a kudy lze plout. Ale také biosférická rezervace UNESCO, kde potkáte mnoho druhů ptáků a dalších živočichů.  V plném létě a za bezvětrného počasí také komárů. No vždyť jsou to blata.

Spreewald / F: Vojta Jančar

Ovšem musíte počítat, že na hlavních kanálech nebudete sami na vodě. Oblast je mezi Němci velmi populární, je zde mnoho kempů, půjčoven a restaurací i občerstvení. Všude vám nabídnou nakládané okurky v mnoha nálevech, což je místní specialita. Dokonce je tu „okurková cyklostezka“. Vůbec se tu pěstuje mimo okurek mnoho druhů zeleniny.

Spreewald / F: Vojta Jančar

Typické pramice na způsob „gondol“ a lodičky z mnoha půjčoven potkáváte na hlavních kanálech. Ale i za plného provozu lze nalézt okruhy, kde mnoho lodí nepotkáte. Síť kanálů je slušně značena, ale i tak můžete bez dobré mapky zabloudit. Tu obdržíte za nějaký ten peníz v každém infocentru, kterých je zde několik.

Jako východiště plavby lze použít obce Lübbenau (neplést se vzdálenějším Lübbenem) nebo Burg. Do ostatních sídel pak vedou již jen vodní cesty.   Pokud si nevyberete čas nějakých svátků, pak lze i zaparkovat (za 3-5€). Okruhy mají svou výhodu. Vyplujete nějakým směrem a zvolíte vhodný okruh podle nálady, zdatnosti či počasí. A vrátíte se po 10, 20 km zase k autu. Nebo do kempu, pokud se zde ubytujete.

Spreewald / F: Vojta Jančar

I za slunečných dnů často plujete pod baldachýnem stromoví, užšími kanály jakýmsi zeleným tunelem. Neprůjezdná místa jsou značena a pokud je zrovna jez se zdymadlem v opravě, je nutné přenést, což bývá jen pár metrů. Hlavní zajímavost pak je proplouvání právě zdymadlysamoobslužnými.  Pokud je plno, najdou se vždy ochotné ruce, které zdymadlo zavřou a napustí či vypustí vodu. Rozdíly hladin nejsou velké maximálně do půl metru. V pohodě si zde užijete nejeden krásný den.

Laussitzer Seenplate — Lužická jezera

Druhou oblastí, která je ve zrodu, obdobně jako u nás jezera Medard, Milada či Mostecké, je Laussitzer Seenplate. Má i stejný základ. Rekultivace oblasti po povrchových dolech. Pokud je však porostlá smíšeným březovo- borovicovým lesem, tak to ani nepoznáte.  Přístup není vždy a všude, ale písečné pláže najdete a lze plout přes jezera a průplavy s opět samoobslužnými zdymadly, tentokrát již s větším rozdílem hladin, v okruzích. Kempy zde jsou a další se staví.

Některé oblasti jsou zatím uzavřeny – vyplatí se, například v Senftenbergu, v „íčku“ si vzít informace a mapku. Do oblasti lze doplout i na lodi od městečka Hoyerswerda po řece Schwarze Elster (Černý Halštrov).

Laussitzer Seenplate / F: Vojta Jančar

Pravda, pokud si vyberete dobu, kdy jde „ místní bríza“, tak vlny na jezerech jsou krátké, ale docela vysoké a tak nácvik plavby ve vlnách chvíli vydrží náruživé „seakajakáře“ zabavit. Možností k návštěvě „gasthausů“ je zde zatím méně, ale třeba navštívíte Muzeum padělání peněz, které je v Senftenbergu.  My jsme na to šli narychlo a tak se nám povedlo vystoupit na břeh, tam kde se to nesmí a místní policie nás stáhla z vody a mimo výstupu do zakázané zóny nám vytkla špatné označení lodí.  Nezapomeňte tedy na to, že v Braniborsku musí mít každá loď své jméno, napsané na obou stranách přídě písmem 10 cm vysokým.  Ale za návštěvu tahle oblast určitě stojí.

Podrobnější informace hledejte na www.spreewald.de nebo www.luzicka-jezera.cz.

Zkušenosti čtenářů

Ahoj,díky za rozšíření škály činností na Lužických jezerech. Určitě se vyplatí přibalit i brusle (opravdoví kombinátoři můžou vzít i sjezdovky):http://papous1.blogspot.cz/2010/01/lyze-brusle-u-luzickych-jezer.htmlhttp://papous1.blogspot.cz/2012/05/brusle-z-nochtenu-do-weisswasseru-aneb.html
Kdo rád kytičky a kamínky, může zavítat sem:http://papous1.blogspot.cz/2012/05/za-bludnymi-balvany-do-nochtenu.html
Jinak Lausitz s jedním S a výraz Lužickosrbská jezera jsem vopravdu nikde neviděl ani neslyšel.

Jiřina

Nádhera veliká -byla jsem zde za socialismu a moc ráda na to vzpomínám,

Jiřina

Nádhera veliká -byla jsem zde za socialismu a moc ráda na to vzpomínám,

Jiřina

Nádhera veliká -byla jsem zde za socialismu a moc ráda na to vzpomínám,

Jiřina

Nádhera veliká -byla jsem zde za socialismu a moc ráda na to vzpomínám,

Luděk

Jiřina tam byla za socialismu 4x a 4x vzpomíná

Radek

Ahoj, mám dotaz. Je nutné mít název lodi na boku i nafukovacího člunu?

Radek

Ahoj, mám dotaz. Je nutné mít název lodi na boku i nafukovacího člunu?

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: