Nafukovací kajak Gumotex Twist N II – starý přítel v novém kabátě

Nafukovací kajak Gumotex Twist N II – starý přítel v novém kabátě

Twist je dvoumístný nafukovací kajak určený spíše na klidnější vodu. Výrobce ho doporučuje do obtížnosti WW I. Jedná se o tříkomorové plavidlo s poměrně nízkými boky, profilovaným dnem a plochou přídí i zádí bez palub či vlnolamů. Jak už se stalo zvykem, pro testovací účely jsme zvolili terény o 1-2 stupně obtížnější, než udává výrobce. Byli jsme zvědaví, jak se v takovém prostředí bude plavidlo chovat.

Dodává: Gumotex www.gumotexcluny.cz
Testovali: Martina Marešová, Jan Šťovíček

Údaje výrobce:
Materiál: Nitrilon Light
Délka: 360 cm
Šířka: 83 cm
Hmotnost: 11 kg
Nosnost (max.): 180 kg
Rozměry po sbalení: 54 x 37 x 23 cm
Infocena: 10 190 Kč

Současný Twist je něco jako starý přítel v novém kabátě. Stejný model, který jsem shodou okolností testoval před několika lety, se nyní vyrábí z nového materiálu, tzv. Light Nitrilonu. Výměnou smáčivého textilu s gumovou vnitřní vrstvou za plnohodnotný nitrilon ovšem působí Twist mnohem méně jako matračka a víc jako seriózní loď. Ale abychom srovnávali srovnatelné: při použití běžného, standardního nitrilonu by byl Twist v tomto provedení podstatně těžší. Light Nitrilon ale poskytuje dostatečnou kvalitu, protože narozdíl od modelů na divokou vodu Twist nepotřebuje tak vysokou odolnost proti oděru.

Gumotex Twist N II
Gumotex Twist N II v akci

Jízdní vlastnosti, ačkoli se od minulého modelu zásadně nezměnily, mě opět uspokojily. Kajak i v kamenitém korytě a rychle tekoucí vodě ochotně poslouchá řízení, dobře vede stopu a přitom zůstává stabilní. Skvěle reaguje na náklony a přestože loď není určena na divočejší vodu, je i v proudech překvapivě obratná. Předesílám, že testovací verze nebyla vybavena směrovou ploutví, která tyto vlastnosti může ovlivňovat.

Problematická je podle mě voda, která se přes plochou otevřenou příď snadno nabírá a to nemusí být jen divoká voda, ale třeba i vlny v mořských zátokách. Jakmile je voda jednou v lodi, nelze se jí zbavit jinak než aktivním vyhoubičkováním nebo vyléváním, dno totiž nemá vylévací chobot. To je třeba mít neustále na paměti. Posádka se snesmí dostat (myšleno na větších vodních plochách) tak daleko od břehu, aby se v jakémkoli okamžiku při zalití nemohla rychle vrátit. Řešení vody v lodi daleko od břehu ve větších vlnách by se brzy mohlo stát osudným. A to i navzdory faktu, že i při totálním zalití vodou zůstane loď stabilní a výtlak ji udrží nad hladinou včetně posádky. Důvodem jsou nízké boky, které nedávají Twistu až tak velký objem, a tedy je možné s ním i nadále omezeně manévrovat. Výhodou v takové situaci je i nízko položené těžiště obou jezdců. Jak ale bylo řečeno výše, posádka by měla mít možnost zalití na paměti a tomu přizpůsobit terén, na který se vydá.

Gumotex Twist N II, jak vypadá dno
Gumotex Twist N II, jak vypadá dno

Negativně vnímám malé vnitřní rozměry nafouknutého člunu. I na klidné vodě posádka ocení helmu, protože háček v první fázi plavby bezpečně dostane od zadáka mnoho ran pádlem. I v případě, že se jedná o zkušenou a synchronizovanou posádku, chvíli trvá, než si kormidelník toto riziko uvědomí a než si začne dávat pozor.

Sedačky jsou nafukovací, s nafukovací opěrkou a stabilizačnímu popruhy pro náklon opěradla. Kolenní ani jiné fixační popruhy ve výbavě nejsou. Sezení bych i tak označil jako stabilní. Háček má k dispozici nastavitelnou nožní opěrku (nafukovací), kormidelník se zapírá nohama o opěradlo háčka.

Gumotex Twist N II, prostor sezení háčka
Gumotex Twist N II, prostor sezení háčka

Nový Twist neposkytuje žádný závrtaný komfort. Případná zavazadla se umisťují pod prokřížený gumicuk na zádi. Považuji to za dostatečné, protože loď není určena pro dlouhé výlety ani náročné sportovní plavby.

Právě stoprocentní nafukovatelnost veškerých doplňků umožňuje Twistu dosáhnout nízké hmotnosti a sbalitelnosti do malých rozměrů. To z něj dělá ideálního společníka na letní dovolenou, kde jízda po vodě je alternativou, nikoli hlavním programem. Navíc není problém vzít si loď do letadla.

Gumotex Twist N II v akci
Gumotex Twist N II v akci

Loď na divokou vodu to věru není. Výraznou barvu Twistu budeme nejspíš vídat v klidných mořských zálivech, mělkém říčním ústí, u rybníka, na jezerech či přehradách a klidnějších říčních tocích.  Protože Twist je velice tolerantní k případným chybám posádky, i méně zkušení jezdci nebo odrostlejší děti si na něm mohou užít spoustu legrace.

Líbí se nám:

  • nízká hmotnost
  • malé rozměry při sbalení
  • obratnost, stabilita

Mohlo být lepší:

  • vzájemná blízkost háčka a zadáka

Zkušenosti čtenářů

Střelec

Chce to vozit pumpu na čerpání vody z mořskýho kajaku. jeden bude pádlovat, druhej čerpat. Dá se v tom instalovat jen jedna sedačka pro  konfiguraci singl? Celkově to teď připomíná pokrácenej Solar 410 a asi by tomu neškodilo přidat pár zpevněných otvorů pro gumicuk i na přední špici. Když vezmu v potaz, že prapůvodní Heliosy se dělaly v délkách 340 a 380 a posádka se navzájem pádly nepomlátila, je na tom posledním výkřiku rekreační techniky něco špatně…

Ike
Střelec:

Nemám tu zkušenost. A jistě je lepší pádlovat synchronně, než každý úplně jinak 🙂

Ike

Jezdím Twistem II na moře každý rok na dovolené a to i včetně leteckého transportu v kufru. Jsem naprosto nadšený jízdou kolem skal atd. Zalezu do každé průrvy a jeskyňky. Vlny až 1m jsou naprosto v pohodě, vynese vás to nahoru a zase dolů. Jen se vlna nesmí přímo před vámi zlomit. To pak máte vodu  uvnitř. V životě se mi to nepodařilo převrátit. Ani na ostrých skalách, kam mě vlna hodila, se mi to nepodařilo propíchnout. kdyby existovala 5kg verze za 25-30 tisíc, koupil bych si ji. Bohužel, nic takového neexistuje.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: