Přehrada Pařížov je na suchu – bude podzimní Doubrava?

Přehrada Pařížov je na suchu – bude podzimní Doubrava?

Pařížovská přehrada, která napájí koryto řeky Doubravy, je na suchu. Místo zásob vody v ní roste tráva. I když Povodí Labe zatím o zrušení akce nerozhodlo, oblíbená akce Zamykání Doubravy, plánovaná na 15. října je v ohrožení. Podívejte se na fotografie z 2. října.

Organizátor splutí Doubravy Franta „Bobr“ Zvěřina nám zaslal do redakce aktuální fotografie stavu vody ve VD Pařížov na Chrudimsku. Zásoby vody nejsou téměř žádné, co do přehrady přiteče, tak i odteče a vodácká akce Zamykání Doubravy je ohrožena.

Prohlédněte si všechny fotografie k článku…

Aktuálně je hladina v nádrži 5 metrů pod normální zásobní hladinou a přehrada tedy neplní svoji funkci. Důvodem tohoto neutěšeného stavu je skutečnost, že Pařížov má relativně malé povodí a samotná nádrž nemá velký zásobní objem. Nedostatek srážek se tedy projeví dříve, než na jiných přehradách.

VD Pařížov - stav 2.10.2016

A protože v korytě řeky Doubravy je nutné dodržovat minimální průtok až do výšky hladiny stálého nadržení, voda v době sucha pouze ubývá. O VD Pařížov byla také natočena reportáž v ČT, kde se můžete dozvědět více informací.

VD Pařížov - stav 2.10.2016

Vodácká akce Zamykání Doubravy zatím zrušena nebyla, rozhodnutí je dle pořadatele očekáváno začátkem příštího týdne. Jediné, co může pořádání oblíbené vodácké akce zachránit, je pořádný déšť.

Koryto Doubravy - 2.10.2016

Zkušenosti čtenářů

Ahoj, jsou již informace o dostupnosti vody? Je reálné aby se konalo zamykání Doubravy 2016?

Franta

Ahoj,
Zamykání Doubravy je z Pařížova zrušeno.
Franta.

Pavel

Sjet to s detskou mini lodickou na natahovaci klicek nebo na vysilacku a v pripade uviznuti ji ze brehu klacickem postrcit.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: