Tipy na řeky bez lidí ve Východních Čechách

Tipy na řeky bez lidí ve Východních Čechách

Pro vodáky jsou letní řeky na východě Čech velkou neznámou. Mnoho z nich vůbec netuší, že jsou tu celoročně sjízdné moc hezké úseky, kde vodáka skoro nepotkáte.

Akorát nenabízejí tolik komfortu v podobě kempů a kiosků. Jen opuštěné a krásné řeky uprostřed lesů nebo luk. Nevýhodou je určitě jejich délka, jen některé nabízejí víc než dvoudenní putování. Díky jejich blízké poloze se ale můžete celkem snadno přepravit na jinou řeku, a tím si splouvání prodloužit.

Úpa

Letní úsek začíná od mostu v České Skalici a končí v Jaroměři. Řeka je dostatečně široká a pořád si udržuje pěkný proud. Ten bývá zmírněn před několika jezy, které se při nedostatku vody musí přenést, jinak jsou sjízdné. Pozor jen na tři za sebou jdoucí malé stupínky mezi Doubravicí a Zvolí, za nimiž se tvoří vývary a mohou být nebezpečné. Celá trasa je hezkým jednodenním výletem v délce dvanácti kilometrů. Končí se buď na začátku Jaroměře na říční plovárně, nebo se dá pokračovat na soutok s Labem. Plovárna je ale ideálním místem pro kempování a hvězdicové splouvání dalších řek v okolí.

Úpa před Jaroměří

Metuje

Metuje také nabízí celoroční splouvání. První úsek je od konce Hronova do Náchoda v délce jedenácti kilometrů, což je pěkná výletní trasa v kombinaci například s pěším nebo cyklovýletem. Druhý úsek začíná v Novém Městě nad Metují a končí v Jaroměři. Tenhle úsek je ale dost specifický, je nutné celkem třikrát odbočit z nové řeky, která byla uměle vytvořena, a jet původními koryty.

Půjčovna lodí Metuje

Půjčovna Metuje zajišťuje vodácký servis na řekách východních Čech a Polska. Objevte netradiční úseky sjízdné celoročně, na kterých budete sami. Ke každému úseku, na kterém jsou jezy, dostanete podrobný plánek s doporučením, jak je překonávat, nebo detailní kilometráž. Více najdete na www.raft.cz/metuje.

Pod Novým Městem v Krčíně se řeka poprvé dělí. Nové koryto nemá většinou vodu, jenže staré, kvůli své malé šíři, má vody dost. Jízda starými koryty je ale náročnější. Úzké meandrující koryto s velmi prudkými zatáčkami a občasnými nízkými lávkami, zarostlými místy nebo padlými stromy, je určena spíš pro pokročilejší vodáky. Výhodou starých koryt je až dvoudenní plavba hezkou přírodou bez přítomnosti davů vodáků. Musíte ale počítat s nenadálými překážkami, nutností neustále loď řídit i prodíráním se divočinou.

Nejproblémovější úsek ze všech je hned první odbočení, zvané Mlýnský náhon. Je úzký, zarostlý a nejčastěji se na něm vyskytují padlé stromy. V roce 2016 ale došlo k vyřezání největších překážek, takže plavba je už mnohem plynulejší. Další dvě odbočky jsou širší, takže zablokování nejsou častá. Pozor si dávejte také na stavidla, ke kterým nezajíždějte moc blízko, a na některá přenášení jezů. Hlavně statek pod Černčicemi je velký problém, pokud nezastavíte včas a vjedete na dvůr. Lepší je informovat se v půjčovně lodí v Náchodě.

Metuje v Novém Městě

Labe

Labe je přehlíženou a vodácky „opovrhovanou“ řekou. Omyl! Letní trasa od Dvora Králové nabízí celoročně dostatek vody, krásná opuštěná místa, rychlý proud, a to všechno bez vodáků! Koryto řeky je lemováno stromovím, historickými památkami přímo u řeky i hospůdkami. Úsek začíná pod Dvorem Králové u čističky. Dalo by se začínat už od přehrady Les Království, ale průjezd městem je bohužel komplikovaný vinou vysokých betonových zdí a dvěma nebezpečnými stupni, které nejde přenést.

Horní polovina úseku až do Kuksu je pěkně tekoucí řekou s lehce peřejnatými místy, které se zpomalí jen nad jezy. Tak dojedete k historické památce Šporkův mlýn, ve kterém je hospoda. Za chvíli jste v Kuksu, kousek od hospitalu. Návštěva téhle výjimečné barokní památky stojí za to, ale v tom případě počítejte s tím, že do Jaroměře nedojedete za den. Pod Kuksem se totiž proud začíná zpomalovat a jezy jsou častější. Celá trasa měří přes dvacet kilometrů.

Labe před Jaroměří

Orlice

Spojená Orlice a její přítoky Divoká a Tichá jsou asi nejznámějšími a taky nejvíc navštěvovanými řekami v tomto regionu. Poskytují vícedenní putování i v letních měsících. Nejčastěji se splouvá dolní úsek Divoké Orlice z Kostelce do Týniště a pak už po spojené Orlici do Třebechovic (Krňovic). Jedná se o dvoudenní úsek s přespáním na tábořišti v Týništi.  Břehy jsou většinou vysoké a hlinité a krásné písčité pláže přímo vybízejí ke koupání. Řeka má mírný proud, který ale v občasných prudkých zatáčkách umí pěkně zrychlit a často teče pod vrbičky. Určitě se vyplatí umět loď spolehlivě řídit.

Na dolní části Divoké Orlice není žádný jez a na spojené Orlici je jen jeden, hned pod soutokem u Albrechtic. Dál jsou pak na třiceti kilometrech jen dva kamenné stupně, které se dají za běžné vody splouvat, a trasa se dá navíc prodloužit o jeden den až do Svinar.

Úpa před Jaroměří

Zajímavou řekou je i Tichá Orlice, která nabízí i několikadenní splouvání. V případě dostatku vody se dá začít pod Letohradem a pokračovat přes Ústí nad Orlicí do Brandýsa nad Orlicí, což je ideální plavba na dva dny s kempy jak v Ústí, tak i v Brandýse. Trochu problémový úsek je pak do Chocně, kde je na zhruba šesti kilometrech šest jezů s vodou častěji v náhonech, než v řece. Proto se letní putování začíná níž, v Chocni, nastupuje se do náhonu pod elektrárnou a dá se splouvat asi třicetikilometrový úsek na soutok a pak třicet kilometrů po spojené Orlici do Svinar.

Vzhledem k tomu, že tábořiště jsou jen na některých úsecích a že řeky patří do přírodního parku Orlice, je třeba chovat se ohleduplně k přírodě.

Zkušenosti čtenářů

Martin Cvek

Nejsou takové články spíše kontraproduktivní? To chce redakce Pádleru zamořit i poslední řeky kde je klid jen ať je něco napsaný?

PetrUnO
Martin Cvek:

Řeky tu tečou od nepaměti a jen žasnu jak si někdo může dělat nároky na řeky který ještě vodáci neobjevili, přírodní bohatství je nás všech, osobně mám všechny uvedený řeky dávno sjetý a ani v duší mě nenapadlo zatajit někomu že tam jsou úseky které stojí za to navštívit. Mám větší problém, placené splutí řek, zas si někdo udělal byznys aniž by pro to něco udělal, zkurvený zelináři jenom přihráli job někomu ze svých přátel.

Aleš N.
Martin Cvek:

Jak se tomu jenom říká ? Že by sobectví, sociopatie ?
Uvedené řeky jsou krásné, a vždy jsem rád, když se mi podaří nějaký pěkný úsek „objevit“ a následně se pak o dojmy podělit s vodními přáteli. Vždy to ocení jen hrstka z nich. Ta hrstka, která na vodu jezdí kvůli vodě. Je to odpověď na Tvou otázku ?
V článku je také odkaz na půjčovnu, což bude normální placená inzerce a půjčovna je jedno z Petrových živobytí – jeho koníček je zároveň jeho práce, co víc si přát…:)

Kiwi

Martine,plně souhlasím, taky mně to task připadá.

Matouš

Úpa ze Skalice je po minulém týdnu dost zapadaná. Přenášeli jsme 2-3 krát, na kajacích, takže na deblech nebo nafukovačkách to bude ještě horší. Budem se snažit to nějak prořezat ale je tam dost práce.

Alena - Pádler.cz

Ahoj, tak my už radši budeme pořád psát jen o Vltavě, aby se neprokeclo, že tu teče taky něco jinýho! 🙂

Riki

Tak Upu se snažíme prožezavat ale ve třech to neni nic moc ale z toho nejhoršího snad bude už čistá přištý týden

Petr

Dolní část Úpy je již po větrné smršti průjezdná. Sice je v řece ještě dost padlých stromů, ale vše se dá pohodlně podjet či objet. Jen pozor na zátaras pod čističkou ve Skalici, kde se nám podařil udělat jen úzký průjezd při pravém břehu. Protože to tam docela valí, pozor by si měli dát začátečníci a raději to obnést.

bradlecký mlýn

nádherná a naprosto bez lidí je Loučná od Cerkvice do Čeradic

Chobotnice

O Labi jsem psal nedávno na Raftu, nenapadlo by mi to nějak zatajovat. Právě skrze prakticky nulovou vodáckou infrastrukturu tam stejně žádný mumraj nebude. To jsou řeky pro lidi co chtějí klid a přemýšlejí už trochu mimo stádo.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: