Vánoční míchanice

Vánoční míchanice

Den před štědrým večerem vládne v každé rodině řádný šrumec. Cesta do nejbližšího nákupáku, návštěva našich předků a rychlé dokončení Vánočního úklidu. Přesto se najde pár kovaných kamarádů a kamarádek, kteří si i v tomto téměř Vánočním chaosu najdou chvilku vypadnout z tohoto zmatku.

Aj naše partia se vydala stejně jako každý rok na „Vánoční zboření“ na říčce Bílině. Po půl jedenácté dopoledne přijíždíme do místa startu – Rtyně nad Bílinou. Nejsme první. K našemu úžasu je zde již parta dvou pádlerů, kteří s nedočkavostí z vyplutí cpou luft do svého nafukovacího plavidla. Než stačíme sundat plavidla z našeho povozu a polknout něco málo lahodného moku, dojíždí autobus s vlekem, který dováží převážnou část naší vodácké sešlosti. Poloprázdný vlek na lodě dává avízo, že ani autobus nebude vodáky praskat ve švech. Počet účastníků po vystoupení z busu je konečných 23.

Každý pádler má ve svém příručním zavazadle připravené „mazadlo“ a v ten moment se také rozjíždí míchanice. Co vodák, to jiná ingredience, co jeho parťák, to jiná zamilovaná chuť. Několik společných momentek, povinné zalomení palců s podáním lahodného moku a než se vydáváme na naši vodáckou pouť, má každý pádler svou míchanici dle vlastní chuti již ve svém břuchu. K naší dobré náladě nepřispěla pouze kapka dobrého moku a košt cukroví, ale i to, že co chvilku se vylouplo sluníčko z mraků. Sice nemělo tu sílu nás zahřát, ale bylo to velice příjemné. Teplota vzduchu se pohybovala kolem 4°C, ale jak na tom byla voda, to netuším. Nikdo z nás to neměl chuť otestovat. Absence sněhové pokrývky chyběla k celkové atmosféře Vánoc. Tak snad příště.

Pohodová plavba
Pohodová plavba

S příjezdem ke kamennému mostu v Brozánkách nás vítá krásná místní bohyně s manželem a jejich malou princeznou. Mají s sebou kouzelný košíček, plný překvapení. Než se vzpamatujeme, jsme pohoštěni sklínkou „Jägera“. Chtěl bych tedy alespoň touto cestou poděkovat této rodině, která se rozhodla zpříjemnit naší Vánoční plavbu tímto pohoštěním. Nejen nadcházející Vánoční atmosféra v podobě obdarování plovoucích, ale i kus vodáckého srdce bylo cítit z jejich přítomnosti.

Obtížné nasedání pod jezem
Obtížné nasedání pod jezem

Vždy jen úsměv na rtech a lásku v duši, na vodě i na souši, Vám přejeme do nadcházejícího roku! Je příjemné, potkávat podél břehů takové srdcaře.

Slušný stav vody nám zajišťuje v celku rychlou plavbu a tak brzy doplouváme k jezu. Jak je vidět, nic se zde během roku nezměnilo. Nezpevněné břehy, absence přistávacího mola, chybějící označení jezu pro bezpečné zastavení při velké vodě a o možnosti bezpečného sestoupení pod jez k pokračování v plavbě, nemůže být ani řeči. Jen v průběhu loňského roku je zde zaznamenáno na pět úrazů. Patrně se nejedná o veřejnou cestu! Po překonání traversu v balvanovém poli a nestabilního srázu, pokračujeme v závěrečné části plavby. Poslední část peřejek, která tu zůstala po násilném přehrazení toku (stejně tak i druhý nový jez svým vzdutím zlikvidoval peřejky na poslední části před ústím do toku Labe). Než se nadějeme, jsme v cíli naši plavby.

Závěrečné grilování
Závěrečné grilování

Naši pouť zakončujeme v Koštově, u nové zástavby rodinných domků. Protože Babišovo EET uzavřelo nejednu vodáckou hospůdku, máme zajištěné náhradní pohoštění ve stylu grilovačky u našeho kamaráda. Během chvilky se rozpaluje gril a už se peče maso a nosí se na stůl teplé i chlazené nápoje. Sešlost rozpouštíme po sedmnácté hodině. Bylo to krásně prožité poetické odpoledne. Velké díky všem, kteří se podíleli na našich vodáckých radovánkách!

Hodně štěstí, zdraví a vodáckých chvil v Novém roce, přeje všem Ronny

PF 2018
PF 2018

Zkušenosti čtenářů

Zbyněk

Pěkný článek:) Jel jsem Bílinu druhý víkend v prosinci – z Hostomic. Bžanský jez je stejně na palici, jako ten u Stadic a doporučuji ho přenést vpravo okolo elektrárny. Stadický mi pro změnu tak zlý nepřišel. Asi 1 km za bžanským jezem je ve vodě strom, před ním cca 50 metrů odpadků. Špatný výstup z vody i nástup v silném proudu. Poslední jez u Západního nádraží je už naštěstí plný vody a tak je výstup i nástup v pohodě, loni jsem šplhal s kajakem po strmé a kluzké stěně z kamenů. Vodáci jsou na Bílině otravný hmyz. A pozor – před Bžanským jezem někdo umístil ceduli, že je za vyššího stavu vody sjízdný, což je nebezpečný nesmysl! Na strom se sjedu v létě podívat s motorovkou a suchým oblekem, třeba se mi povede ho odstranit. Povodí i soukromníci řeku jenom zneužívají a naprosto na ní kašlou. Překážek v plavbě bylo daleko víc, než vloni, ale zato jsem měl celou cestu luxusní chumelenici:)

vili-siven

Ahoj. Bžanský nafukovací jez se dá sjíždět a není nebezpečný. Cedulky jsem tam dával já. Sjíždím ho na laminátce. Pod ním je dost vody né jako ve stadicích- beton.
Hezký článek

vili-siven

Ahoj. Bžanský nafukovací jez se dá sjíždět a není nebezpečný. Cedulky jsem tam dával já. Sjíždím ho na laminátce. Pod ním je dost vody né jako ve stadicích- beton.
Hezký článek

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: