Přehrada Pěčín se stavět nebude

Přehrada Pěčín se stavět nebude

Velké vítězství si připsali odpůrci stavby přehrady Pěčín, která měla v následujících deseti letech vyrůst v Orlických horách. Sloužit měla zejména k boji s hrozícím suchem, se kterým se v posledních letech potýkalo až 80 obcí v Královéhradeckém kraji. Projekt dlouhodobě prosazovalo Ministerstvo zemědělství. Kvůli silnému odporu z řad veřejnosti (včetně vodáků) i obcí, a také kvůli chybějící podpoře kraje, vláda ve středu přípravy vodního díla zastavila. Stavba za 11 miliard korun měla začít růst už v nadcházejících deseti letech. Výška hráze měla dosahovat 80 metrů a mělo být zadržováno až 17 milionů kubíků vody. Pro nás vodáky je zásadní, že by díky přehradě zmizela část krásné říčky Zdobnice, která je v regionu Orlických hor populárním terénem. Ve stejný den se na stejném hlasování jednalo ještě o dalších čtyřech projektech přehrad a ty zatím pokračují dál. Podrobnosti si můžete přečíst na seznam.cz.

Zkušenosti čtenářů

Ondra

Je to opravdu tak velké vítězství?
Neřešila by přehrada problém sucha? Nebyla by užitečná i jinak?

HonzaC
Ondra:

Pročítal jsem si před časem uvodní studii k této přehradě, na základě které ministerstvo doporučilo výstavbu. Již v této studii byl závěr, který přehradu spíše nedoporučuje.
Dlé této studie je bilance spotřeby vody dle dostupných ukazatelů kladná s dostatešnou rezervou do roku tuším min 2060.
Když lehce schrnu závěry co si pamatuji.
Přehrada vzhledem k umístění (nad soutokem s Ríčkou) má zanedbatelný protipovodňový význam.
Přehrada vzhledem k určení má minimální rekreační význam.
přehrada vzhledem k průtoku ve zdobnici má minimální energetický význam.
Jednalo by se tedy vesměs o jednoúčelovou nádrž, rentabilita tedy nic moc.
Napojení na stávající páteřní vodovodní řad by bylo komplikované.
V dostupné vzdálenosti není vhodný lom s dostatečným množstvím vhodného materiálu pro vybudování tělesa hráze. Materiál by se musel vozit někde od Svitav.
Studie je stále dostupná na stánkách povodí labe: http://www.pla.cz/planet/public/kgrinfo/VD_Pecin/technicka_zprava.pdf

Honza

Ono je to asi celé složitější a rozhodně ne černobílé… Problémy s vodou do budoucna asi budou, ovšem nastavět megalomanské přehrady všude, kde to jen trochu jde, není podle mě dobré řešení. Ono daleko účinnější je začít od vlastně laciných drobností jako správná péče o půdu a jak správně podotýkají odpůrci, péče o stávající zdroje. Zejména pokud by to byla zásobárna pitné vody, tak by většina dalších využití šla stejně do háje kvůli hygienické ochraně…

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: