Po stopách lovců velryb v severním Pacifiku

Po stopách lovců velryb v severním Pacifiku

Na podzim loňského vydaná kniha Po stopách lovců velryb v severním Pacifiku autora Standy Chládka (který je naším stálým spolupracovníkem) s podtituly Kronika ztraceného světa aleutských kajakářů a Moje aleutská kajakářská odysea je velmi unikátním dílem, a to hned z několika pohledů.

Autor: Stanislav Chládek

Počet stran: 282

Rok vydání: 2016

Formát: 190×275 mm

Vázaná, pevná

Vydal: Pavel Mervart

EAN: 9788074652165

ISBN: 978-80-7465-216-5

Infocena: 341 Kč

Pro naprostou většinu českých čtenářů je unikátní už samotná lokalita, kterou kniha popisuje. Jak si autor sám několikrát ověřil, není moc Čechů, kteří by dokázali Aleutské ostrovy správně zařadit na mapu světa. Dalším unikem je (i když pro vodáky tolik ne) způsob, jakým Standa danou lokalitu navštívil a probádal – na mořském kajaku, který byl na Aleutských ostrovech odedávna tradičním dopravním prostředkem a prostředkem obživy. Určitě je dobré dodat, že moře okolo Aleutských ostrovů patří k nejdivočejším na světě, a tak je třeba ocenit schopnosti nejen autora, který se po něm dokázal plavit, ale zejména starých aleutských kajakářů, kteří v těchto vodách lovili z kajaků i velryby.

Jak jsme u autora zvyklí z předchozích děl, kniha je velmi poutavě napsána a z vodáckého pohledu je naprosto vynikajícím prvkem střídání kapitol zaměřených na historii Aleutských ostrovů, vývoj jejich obyvatel, náboženství a vazby na okolí s kapitolami, ve kterých Standa popisuje své expedice na mořském kajaku. Pro člověka, který alespoň trochu rozumí pohybu po vodě, je tak kniha velmi komplexní a čtenář dostává naprosto vynikající představy o místech, která autor s přáteli navštívil. Samzřejmě nechybí ani napínavé příběhy, které se na cestách po moři stávají. Ať už je zavinilo počasí nebo sami kajakáři, určitě se u jejich čtení pobavíte a zároveň vás zamrazí.

Na závěr ještě zmíníme, že celá kniha je protkána více než třemi sty barevných fotografií a reprodukcí kreseb a u konkrétních kajakářských expedic také barevnými přehlednými mapkami.

Pokud byste se chystali do lokality Aleutských ostrovů (nebo podobné severské nefalšované divočiny), pak bude kniha určitě bohatým a velmi zajímavým zdrojem počátečních informací a inspirace.

Přiznám se, že jsem ještě nepřečetl všechny její kapitoly, ale už nyní ji bez zaváhání ukládám na čestné místo ve své vodácké knihovně.

Zkušenosti čtenářů

David G

Kde se dá kniha nejlíp koupit? Nejlépe třeba přímo od autora?

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: