Vávra Hradilek: kajakář, deblíř, stand-upista a vůbec vodní živel

Vávra Hradilek: kajakář, deblíř, stand-upista a vůbec vodní živel

Termín na rozhovor s medailistou z olympiády jsme hledali obtížně, tak nakonec pomohl Skype. A i přes něj bylo slyšet, že už ho poolympijský kolotoč dost zmáhá, a dalo práci ho trochu rozpovídat.

Přesto poctivě odpovídal na všechny otázky a trochu se urazil, jen když jsem se zeptal, jestli umí s chytačkou. „Samozřejmě umím,“ ohradil se dotčeně a přidal historku, jak na Zélandu tahal z vody jednoho kluka, když si vyhodil rameno.

[b]Čí to byl nápad, ten mixovaný debl s Ježourem?[/b]

První to napadlo ICF, která to vůbec umožnila. A my jsme si pak s Jéžou říkali, že jestli to vůbec někdo z Čechů může udělat, tak jsme to my dva. A díky tomu, že jsme si olympiádu oba vyjeli ve svejch kategoriích, mohli jsme to opravdu dát dohromady. Ono už to zaznělo na tiskovce minulej rok, to jsme to brali spíš jako srandu, ale po nominaci jsem pak zašel za Jéžou a zeptal se, kdy půjdeme teda trénovat. No, a nakonec jsme trénovat ani nebyli a dali si to až na olympiádě.

Ne, my jsme spolu nikdy nejezdili a myslím, že k tomu ani nedojde. My jsme oba leváci. I když teda s Jéžou jsme vlastně taky oba leváci… Ale brácha jezdí vepředu a já nikdy nejezdil vzadu a asi bych tam jako kajakář ani moc dobře nejel. A když už, tak nalevo, a on nalevo nejezdí, takže to prostě asi nepůjde.

[b]A pochválil tě aspoň za tvou jízdu?[/b]

Určitě. Nám se vůbec sešlo dost ohlasů, že to nevypadalo zle. Což byla asi největší pochvala, co jsme mohli získat. (směje se)

[b]A jaké jsou další ohlasy na tebe a na olympiádu?[/b]

Ten humbuk, co se strhnul, je šílenej. Daleko větší, než jsem čekal, a jsem z toho už neuvěřitelně unavenej. Teď byly další závody, navíc zejtra jedu na Dolomitenmana

[b]Kromě slalomu jsi se zúčastnil i závodů v extrémním sjezdu, jezdíš na stand-upu, co dál jsi zkoušel?[/b]

Na raftu jsem vozil turisty na kanále a vydělával si tím v Troji. Ale nikdy jsem to nezkoušel na nějaký větší řece nebo na závodech. Rodeo jsem taky zkoušel, ale v Čechách pro to nejsou úplně dobrý podmínky, i když se teď v Praze playspot trochu zlepšil. Ale jezdil jsem třeba na Karlovce (jez nad Karlovým mostem v Praze, za velké vody vyhlášený playspot), i když jen na slalomce. Ale za pořádný vody tam jde udělat cartwheel i na ní. A pak to, co jsi říkal. Snažím se nebejt úplně zarytej slalomář.

[b]Letos v zimě jsi trénoval na Novém Zélandu, co sis od toho sliboval?[/b]

My jsme si tam na Kaituně za velký vody postavili nad i pod vodopády branky a trénovali tam. Za toho stavu tam spodní vodopád přenášeli i plasťáci, a my tam trénovali slalom. A to mi dalo myslím fakt hodně. Tam jsme se hodně přiblížili tlaku, kterej člověk zažívá před velkýma závodama, třeba i na olympiádě – nervozita, stres. Tam jsem se hodně naučil ovládnout mysl v momentě, kdy nejde jen o závod, ale třeba i trochu o život.

Ne, vůbec. S hezkým počasím se dokážu na kanále v Troji vozit dvě hodiny. Mně prostě baví jezdit slalom. Ke konci sezony je možná už člověk z toho závodění zmoženej a ty další disciplíny, jako extrémní sjezd, přijdou vhod, protože člověk vypadne někam jinam a třeba si i vydělá nějaký peníze tím, co ho baví. Ale slalom je pro mě jasná priorita.

[b]Čí to byl vlastně nápad, potrénovat za velké vody na Kaituně? Tlačili tě do toho sponzoři?[/b]

Ne, vůbec. To byla taková naše invence s Mikem Dawsonem (novozélandský kajakář-olympionik), my už si delší dobu říkáme jak posunout slalom marketingově trochu dopředu, víc ho zviditelnit. Tak jsme si řekli, že tam postavíme brány, natočíme video a uvidíme, co na to lidi budou říkat. Je jasný, že slalom v současnym podání se na Kaituně nikdy jezdit nebude. Ale je velká šance, že v nějaký pozměněný podobě by podobný závody v budoucnu proběhnout mohly. Zvlášť když se podívám třeba na aktivity Patricka Camblina a jeho Whitewater Grand Prix, což je směr, kterým by se vodní disciplíny měly vyvíjet.

Určitě by se měl změnit systém závodění, aby byl slalom atraktivnější a aby ty největší hvězdy mohly přijet na každej z nich. A tratě by měly mít kratší trať a technicky bejt těžší, aby toho diváci viděli co nejvíc a bylo to pro ně atraktivnější.

[b]Kromě slalomu jezdíš i extrémní kajaking, zaplaval jsi už někdy?[/b]

Já jsem ještě neplaval. Musím to zaťukat. Ale už jsem párkrát musel řešit dost nepříjemnou situaci, třeba když jsem právě na Kaituně zlomil pádlo.

[b]Kam se vydáš v zimě letos?[/b]

Dojedu sezonu, pak se chystám na Sick line a potom chceme jet do Severní Karolíny na Green Race. Jaký mám ambice? Nějakým způsobem důstojně reprezentovat (smích). Ne, nemám žádný ambice, chci si to prostě sjet tak, abych byl spokojenej. Pak chceme dát ještě jeden závod a stihneme toho určitě i víc, protože celkem je to naplánovaný na tři tejdny. Pak je tam v prosinci Chile, kam jsem pozvanej a zatím jsem to plánoval, ale teď po olympiádě to vypadá, že budu muset pracovat na jinejch věcech, shánění partnerů, sponzorů a peněz. A určitě pak pojedu zase na Zéland.

[b]V jaké reklamě tě teď vlastně uvidíme?[/b]

No, to asi nemá cenu komentovat. Ale je pravda, že je toho teď hodně a jsou tam i nějaký zajímavý nabídky. Takže jsem si řekl, že tomu dám opravdu co nejvíc, je to jedinečná šance zviditelnit nejen sebe, ale celej vodní slalom, takže to nedělám jen kvůli sobě.

[b]Na co se teď nejvíc těšíš?[/b]

[b]A to by probíhalo jako takový klasický vodácký zájezd? Sjet co se dá, kempovat nadivoko, romantika u táboráku?[/b]

Jojo, takhle jsme to měli už na Zélandu. Sjeli jsme kde co na západním pobřeží, lítali jsme helikoptérou, spali venku…

Ne, vůbec. Ale je pravda, že slalom je poměrně náročná disciplína. Když člověk pořádně trénuje, tak tomu musí dát opravdu hodně času. A spousta slalomářů má pak svůj život mimo slalom, kterým se úplně živit nedá, pokud všechno neklapne dokonale, jako u mě. Takže už na to potom třeba nemají tolik času nebo ani chuti na nějakej adrenalin. Ale na druhou stranu, když to vezmu i mimo Českou republiku, tak zahraniční slalomáři jezděj na vodu hodně.

[b]Díky moc, už tě pustím do té postele, ještě poslední otázka: Ty na svých stránkách píšeš, že tvůj životní cíl je mít nádherné děti s perfektní ženou a žít na krásném místě. Tak co ta žena a jaké je to místo?[/b]

Něco z toho je vyhlídnutý, ale konkrétní bejt nemůžu. To by mi to pak třeba někdo vyčóroval.

Rozhovor vyšel ve 4. čísle HYDRA 2012. Pokud jste si ho ještě nekoupili, neváhejte, najdete tam spoustu dalšího zajímavého čtení.

Placená inzerce:
Kvalitní nafukovací kanoe od tradičního výrobce Gumotex.

Zkušenosti čtenářů

Srb

Hele, Vávra je démon, to je jasný, ale před napsáním nějaké konkrétní informace doporučuju mrknout na oficiální zdroje. Je to pak trošku nefér vůči ostatním českým kajakářům, kteří na Dolomitenmannu ve skutečnosti dopadli lépe než Vávra při své premiéře…

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: