Prague Riverside Cross

Prague Riverside Cross

Vodní slalom s biatlonem, nebo naopak? Ať už by byly představy kombinace těchto dvou sportů jakékoliv, včerejší odpoledne nám pod křídly organizátora Vávry Hradilka předvedla světová elita vodního slalomu, že jde o kombinaci nesmírně atraktivní.

1. ročník exhibičního slalomového závodu s biatlonovou střelnicí na vodě se uskutečnil 17.6.2014 na pražské Náplavce u Jiráskova mostu v oblasti parníku Vyšehrad. Jednalo se o podpůrnou a doplňkovou akci ke Světovému poháru ve vodním slalomu v Troji, který se uskuteční o nadcházejícím víkendu. Závodu se zúčastnilo 32 elitních slalomářů ze světové špičky. Na startu nechyběla zvučná jména jako například Hannes Aigner, Mateusz Polaczyk, Etienne Daille, Sideris Tasiadis a mnoho dalších. Z našich borců se předvedli Jiří Prskavec, Vít Přindiš, Jan Vondra, Stanislav Ježek, Víta Gebas a z žen samozřejmě Kateřina Kudějová a Eva Ornstová.

Závod se konal na náplavceStart z rampySrovnat lodě a vpřed

Po seznámení se s tratí odstartovala kvalifikace, která spočívala v individuální jízdě každého závodníka startem na 3 metrové rampě, skluzem do vody, projetím tratě 3 povodných a 2 protivodných branek. Následovala střelba z elektronické pušky na biatlonový terč. V případě třech zásahů ze tří ran následoval sprint zpět k rampě. Penalizace za každý minutý terč znamenala provést otočku o 360 stupňů a to ať už po svislé ose (kolem dokola), nebo po vodorovné ose (eskymácký obrat).

Povinná střelbaPozdější vítěz Vít Přindiš

Po kvalifikačních jízdách došlo k rozdělení do duelových soubojů – battlu. Kdo je dříve v cíli, postupuje pavoukem o kolo výše, až si to rozdají dva závodníci o vítězství. Všem dobře známý kayakcross.

Ještě jedna rampa

Biatlonová vložka byla vložena naprosto fantasticky a s citem. Pokud závodník zajel skvěle slalom, neměl zdaleka vyhráno a mnohdy jako v biatlonu, určovala pořadí střelba. Klidná ruka, pevné nervy a bystré oko.

Start neprofesionální kategorie

I když se jednalo o exhibiční závod, závodníci divákům předvedli naprosto špičkové výkony, na které byla radost pohledět. Od zahřívacích kvalifikačních jízd gradovala postupem času i divácká atmosféra. Dramatické finálové jízdy byly podpořeny bouřlivým fanděním zaplněné Náplavky. Nakonec svou skvělou formu potvrdil vítězstvím Vít Přindiš.

Eva Samková a David Svoboda

Mezi slalomářskou elitou předvedly své schopnosti s pádlem Eva Samková, Michal Novotný, Michal Šlesingr, David Svoboda, Tomáš Kraus a Kryštof Krýzl. V exhibičním souboji sportovních celebrit se nejlépe předvedl Michal Šlesingr. Třešínkou na dortu bylo vystoupení biketrialisty Petra Krause na parníku Vyšehrad, který svým skokem do Vltavy uzavřel vydařené odpoledne.

Mezi brankami

Nádherné počasí, špičkoví sportovci, fantastická myšlenka, uvolněná atmosféra a skvěle uspořádaná akce. Osobně si přeju více takových a děkuji organizátorům za úžasnou podívanou.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: