Freestyle světový pohár 2014 – Sort

Freestyle světový pohár 2014 – Sort

Opět v neděli ráno, tentokrát již 6.7, se vydáváme na cestu. Nabíráme směr Sort, malé horské městečko ve Španělsku. Vzdálenost ze Saltu je zhruba 250 km, ale cesta trvá více než 4 hodiny a to jelikož přes půl cesty projíždíme krásnými horami. Sort leží v údolí daleko od civilizace, ale město je plné hotelů a barů a to z důvodu, že v létě je tu populární komerční rafting a v zimě jsou o kousek výše spousty lyžařských středisek.

První trénink stíháme ještě v neděli odpoledne. Další dny opět zavládá závodní rutina stylem dopoledne otevřený trénink pro všechny národnosti a odpoledne druhý trénink dle národností. Válec v Sortu je téměř přírodní a vodní stavy tu trochu kolísají nahoru a dolů. Řeka zde má dost velký průtok a naše hřiště je přes šířku celé řeky, na jedné straně velká válcovitá pračka, ve středu věc o trochu vlnovitější a vlevo velký a rychlý vlnoválec. Celkově má válec dost ohromné rozměry a pořádnou sílu, takže pro juniorky je to celkem výzva. Udělat jakýkoliv trik je obtížné a je třeba si zvykat na sílu vody.

Prvních několik tréninků bylo možné i od světové špičky vidět jízdu za 0 bodů a výjezdy z válce po výplachu s kroucením hlavy, což se stává opravdu zřídkakdy. Závody začínají znovu ve středu a i my máme svého zástupce a to v kategorii C1. Lukáš se moc s tímto válcem neskamarádil a tak v kvalifikaci končí na 11. místě, tedy prvním nepostupovém místě. Odjíždějí se také kvalifikace juniorek a juniorů, kde už bylo vidět, že jízdy zde nakonec nebudou až tak špatné jak všichni po prvním tréninku předpokládali.

Ve čtvrtek přichází řada na královskou kategorii K1M. Z naší posádky z kvalifikace postupuje Peter Csonka ze 7. místa a to s jednou jízdou, jelikož v jeho první jízdě ho válec vypláchl až téměř do nenávratné vzdálenosti. Bartosz Czauderna utrhl čtvrtfinále z 8. místa a dále postupuje i Ondra Křivánek z 19. místa. V pátek je na řadě kvalifikace žen, které se nenechávají zahanbit a výkony v tomto obřím válci jsou nad očekávání. Odpoledne se rozjíždí čtvrtfinále, kde dále postupuje už jen Peter a to z 9. místa. Bartosz končí na 12. místě a Ondra na 15. místě.

Poslední závodní den letošních světových pohárů je opět prosluněný jako ostatně téměř celé 3 týdny po dobu závodění. Ve 12 hodin se rozjíždějí mužská semifinále, kde nejlepší jízdy jsou okolo 1000 bodů a většina z nás nerozumí, jak jsou toho tyto lidi v takovém playspotu schopní. Většině vypadlých závodníků nad tím opravdu zůstává rozum stát. Peter s tímto válcem také bohužel nenavázal blízké přátelství a po nevydařených jízdách zde tedy jeho závodění končí. Finále mužů a žen na tomto posledním závodě je pojato jako show pro diváky a proto se jede v noci od 11 hodin za umělého osvětlení. Vítězem se zde stává opět Dane Jackson z USA a to jízdou za obdivuhodných 960 bodů. Celkově v závodech světového poháru 2014 bere Lukáš Červinka 5. místo v kategorii C1. Ondřej Křívánek se umisťuje na 20. místě v K1M a Bartosz Czauderna na místě 14. v téže kategorii.

Celkové výsledky naleznete opět zde: www.facebook.com/pages/2014-ICF-Freestyle-World-Cup-Series

Zkušenosti čtenářů

chigi

Čím to je, že se naše rodeo reprezentace tak smrksla a jezdí na závody už jen dva lidi? A kde byl třeba Špindlík? je to škoda ne?

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: