Polské divoké řeky: Białka, Javorinka a ty druhé

Polské divoké řeky: Białka, Javorinka a ty druhé

V Česku nebo na Slovensku jsou stovky vodáckých klubů. Málokdo ale vnímá Polsko jako zemi vodáků na divoké vodě. Většina českých creekových kajakářů asi zná řeku Kamienna, která se nachází na polské straně Krkonoš. Naštěstí to není jediná řeka, kde si mohou polští kajakáři zajezdit na divoké vodě.

Białka, Javorinka a Biela

Když se přesunete do jihovýchodní části Polska, nazývané Małopolsko, můžete najít několik dalších potoků, které jsou sjízdné během jarního tání nebo po vydatných deštích. V Polsku jsou dva hlavní regiony, které by české nebo slovenské vodáky mohly zajímat. První z nich, který už někteří znají, leží na hranicích se Slovenskem. Nejznámější řeky tohoto regionu jsou Białka, Javorinka a Biela.

Další pěkný úsek divoké vody, který ale zná jen málokdo, je řeka Kacwinianka, protékající vesnicí Kacwin, jen pár kilometrů od Tater. Řeka začíná na hranicích se Slovenskem. Je tu několik úseků spadajících do II. a III. třídy obtížnosti a několik asi dvoumetrových skoků. Nejtěžším místem řeky je 6 metrů vysoký čistý skok v obci Kacwin. Tohle místo je také vhodné k ukončení plavby, protože zbytek řeky je plný umělých prahů a jezů.

Kacwinianka, 6 m vysoký skok v obci Kacwin.
Kacwinianka, 6 m vysoký skok v obci Kacwin.

Konina a Koninka

Když opustíte tuto oblast a pojedete asi 50 kilometrů, najdete hory Gorce a v nich další tři pěkné řeky: Konina, Koninka a Kamienica Gorczańska.

První z nich, řeka Konina, bývá někdy označována jako „polský Untertalbach“. Řeka se obtížností samozřejmě nedá s rakouským klenotem srovnávat, přesto je na ní několik úseků WW IV a V a spousta WW III. Nejtěžší část se nazývá „Koński Banior“ a díky velkému spádu je celkem technicky náročná.

Samozřejmě, že čím víc vody teče, tím opatrnější musíte během sjezdu být. Při vysoké hladině vody se ve spodní části dělá obří válec, proto buďte opatrní. Odměnou po této nepříjemné pasáži jsou dva těsně za sebou následující pěkné skoky (dva a jeden metr vysoké), které jsou hůř sjízdné za malé vody.

Konina, první katarakt
Konina, první katarakt

Když je zrovna na řece Konina velká voda, je dobrou alternativou řeka Koninka. Není sice tak obtížná, přesto za velké vody nabídne pěkné pádlování.

Kamienica Gorczańska

Poslední řeka, která stojí za zmínku, je Kamienica Gorczańska. Za malé vody je obtížnost této řeky mezi WW III a IV, ale s větší vodou roste i obtížnost. Kamienica Gorczańska se dá jet i za povodní, jen musíte dávat pozor na stromy a jiné naplaveniny. Celou řeku si můžete prohlédnout předem, protože teče podél silnice a přístup k ní je opravdu snadný.

Konina, první velká peřej, Polsko
Konina, první velká peřej, Polsko

Nejtěžšími místy na ní je hned první skok pod mostem, nazývaný „Łamacz Żeber“ (Lamač žeber), a „esíčko“ na konci. Za velké vody se dá na řece najít spousta zábavných míst.

Kamienica Gorczańska

Nasedací místo: Na start se dostanete po silnici č.968 z Mszany Dolné na Lubomierz, odkud pojedete horskou silnicí až ke dřevěným domkům na pravé straně. Nasedáte kousek pod nimi, nad mostem. Za nízkého stavu vody nasedněte o 2 km níž pod umělým prahem. Pozor, čekají vás dvě obtížná místa – prahy/jezy. „Trislapie”, jedno z těchto obtížných míst se doporučuje jet jen za malé vody.
Konec splutí: Szszawa (Delikatesy Centrum) na pravém břehu, případně v obci Kamienica Górna na levém břehu, odkud vede cestička ke stanici autobusu (silnice č. 968).
Délka splutí: 8 – 12 km (podle místa vysedání)
Čas: 1,15 (za povodně) – 2 hodiny
Spád: 20 ‰
Obtížnost: MV – WW III(-), VV – WW III+ (IV), VVV – WW IV–III

Konina

Nasedací místo: 2 km nad vesnicí Konina na levém břehu. Hned za mostkem následuje obtížný katarakt. Může se nasedat i pod ním. Pokud chcete, můžete vyjet po cestě za chatkami o několik set metrů výš, kde začíná NP, a projet si kaňonek s malými prahy, což je technická WW III na zahřátí před prvním kataraktem.
Konec splutí: na pravém břehu před vysokým jezem
Délka splutí: 5,5 km
Čas: 1,15 – 2,30 hod

Spád: 24 ‰
Obtížnost: WW III (IV, V-, IV)

Koninka

Nasedací místo: obec Koninki, pod sjezdovkou
Konec splutí: na soutoku s Prębiankou, před vysokým umělým prahem na Prębiance
Délka splutí: 4,3 km
Čas: 30 min – 1 hod
Spád: 28 ‰
Obtížnost: WW III–III+ (IV-)

Bližší informace k výše uvedeným řekám najdete na wiki.bystrze.pl, kde jsou také informace o vodních stavech a všem potřebném.

Zkušenosti čtenářů

Jirka

No jak vypada ten 6m vysoky skok jsem nasel na jednom videu tady: https://www.youtube.com/watch?v=5374ECn7SNM

Branko

tak my – pádleri z východu (Košice) niektoré pravidelne splavujeme… 😉
Malé upozornenie – riečky Biela a Javorinka sú celé na Slovensku. Majú pomerne malú spádovú oblesť, takže voda tam je len po intenzívnom topení snehu a dažďoch, ale rýchlo odtečie (väčšinou je to vo štvrtok, alebo tak nejak…). Horný úsek Bialky (tečie po hranici medzi SK a PL je zas z Poľskej strany v Národnom parku a rangeri tam zas až tak radi kajakárov nevidia, takže za úsvitu a tak… – ide o najobtiažnejší úsek, tak ww III – IV.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: