Vozíte na vodu všechno, co je potřeba?

Vozíte na vodu všechno, co je potřeba?

Zamýšleli jste se někdy nad tím, jestli s sebou na vodu vozíte opravdu všechno, co byste mohli v nouzové situaci potřebovat? Stává se vám někdy, že třeba složitě přenášíte lodě, chcete od kolegy podat smyci navíc a zjistíte, že ji nemá, protože jemu stačí házečka (pokud ji zrovna nezapomněl) a dál to neřeší? Pokud ano, pak čtěte následující řádky a dejte je přečíst i všem kamarádům. Až to jednou přijde, budete mít možná jen jeden pokus!

Já osobně jsem se s výše popsaným přístupem setkal už několikrát a musím uznat, že sice vždycky všechno dopadlo dobře, ale kdyby měli všichni potřebné vybavení, určitě by to situaci ulehčilo. Pokusíme se tedy udělat malý přehled toho, co by měl každý vodák vozit u sebe (ať už ve vestě nebo v lodi) bez ohledu na to, jestli je ve skupině či (proboha, jen to ne!) sám.

Házecí pytlík — obligátní pomůcka, kterou snad na vodu v dnešní době vozí každý a pokud ne, tak by se nad sebou měl vážně zamyslet. Není totiž nic horšího, než když okolo vás plave kamarád a vy mu nemůžete hodit záchranné lano, protože tyhle věci máte „na salámu“. Jestli si pořídíte házecí pytlík s jádrovým lanem, nebo s obyčejným nylonovým nechám na vás, ale pamatujte, že házečka, by měla být v lodi prostě pořád! Já s ní jezdím i na kanále, abych nemusel myslet na to, že ji mám, vždycky když někam jedu, dávat do lodi.

Vozíte na vodu všechno, co je potřeba

„Špagáty“ — další výbavou z řad „špagátů“ by měly být ploché smyce, které najdou využití při přenášení, tahání lodí, záchraně nablízko, když není čas motat házečku, a v mnoha dalších situacích. Smyce je ideální vozit ve vestě, samozřejmě ve spojení s karabinou, a jeden exemplář také omotaný kolem pasu a secvaknutý další karabinou (ten máte přístupný ihned).

Lanko na prusíky jsou další „špagáty“, které je dobré mít někde pohromadě s dalším vybavením, které byste mohli potřebovat ke stavbě kladkostroje, abyste to vyndali všechno najednou, když na takovou situaci skutečně dojde. Jinak prusíky asi příliš nepoužijete, případně si pomůžete smycí.

Zubní nit nebo režná nit patří spíše do „špagátků“, ale určitě je dobré mít ji také s sebou. Využijete ji na nouzové opravy oděvu, špricky, bot a domyslete si, čeho dalšího ještě. Důležité je, aby byla nit pevná a odolná!

„Železo“ — do kategorie železa patři karabiny (těch by určitě mělo být několik – jedna se zámkem, jedna bez zámku, jedna dostatečně velká, aby šla nacvaknout na žerď pádla – to je potom překvápko, když takovou karabinu nemáte a dojde na tohle cvičení). Přesný počet bych nerad udával, je to individuální, ale myslím, že tři je nezbytné minimum.

Vozíte na vodu všechno, co je potřeba

Další kovovou částí výbavy jsou kladky, které využijete při složitější záchraně, většinou zaklíněných lodí, kdy obyčejná lidská síla nestačí a je potřeba postavit kladkostroj. Kladka stačí jednoduchá s kluznými bočnicemi a nic se nestane, když budete mít třeba dvě, abyste dokázali postavit i složitější kladkostroj s lepším přenosem síly.

Pokud se pouštíte do pořádných soutěsek a kaňonů, pak by mohl najít využití také jednoduchý blokant, který oceníte třeba při slaňování. Modelů je na trhu celá dlouhá řada, a až si blokant půjdete koupit, určitě vám s výběrem poradí.

Nůž, nářaďový nůž je další část výbavy, která by měla být naprostou samozřejmostí. Kdo nemá nůž, ať nechodí na vodu. Kde všude najde nůž využití, není asi nutné rozvádět. Řeknu ale, že je určitě dobré pořídit si vodácký nůž, který je na použití ve vodě speciálně konstruovaný, má často několik typů ostří a jde otevřít i jednou rukou (a to je jen drobný výčet všech vlastností vodáckých nožů). Trochu speciálnějším vybavením je nářaďový nůž, kterým snadno ledacos opravíte. Uznávám, že asi není nutné brát si jej na jednoduchou vodu, kterou za hodinu sfouknete a jedete domů, ale už třeba v soutěskách alpských řek by se mohl sakra hodit. Stalo se vám někdy, že jste seděli nad utrženým popruhem zádové opěrky a říkali si: „Kdybych tak měl kleště, abych to tady…“.

Vozíte na vodu všechno, co je potřeba

Telefon je věcí, kterou v dnešní době už běžně používáme a není problém si jej brát i na vodu. Míst, ze kterých se dovoláte, nebývá okolo řek mnoho, ale pořád lepší chytit signál na půli cesty pro pomoc a zavolat, než ztrácet drahocenné minuty. Jestli zvolíte vodotěsný speciál nebo obyčejný telefon ve vodotěsném pouzdře, nechám na vás.

Lékárna — o lékárnách se píše často, a není tedy nutné vypisovat, co vše by taková lékárna měla obsahovat, ale na vodě je prostě nezbytná. Pokud jezdíte v zaběhnuté skupince, není nutné, aby měl lékárnu každý, pokud ale sedáte na vodu s někým cizím, raději si tu svou do lodi dejte. Nebylo by to poprvé, co by všichni koukali na rozedřené klouby (v lepším případě) a krčili rameny, že lékárna jaksi není.

Tesa — nepředpokládám, že by se našel nějaký vodák, který by si ještě dokázal představit život bez tesa pásky, ale kdyby náhodou… Je to taková ta stříbrná páska, většinou nazývaná instalatérská, a pokud jste s ní ještě nepřišli do styku, vězte, že s ní jde opravit cokoliv, opakuji cokoliv. Určitě se hodí mít ji namotanou na žerdi pádla pro ty nejakutnější případy a potom taky nějaký smotek v lodi, třeba u lékárny nebo jinde na dostupném místě. K tese je dobré přibalit i vteřinové lepidlo v malé tubě, kterým toho dokážete v případě potřeby taky docela dost slepit (většinou věci, které tesou slepit nejde).

Skládací pádlo — podobně jako u lékárny platí, že není nutné, aby měl skládačku v sehrané skupině každý, ale vezou ho třeba jen jeden nebo dva členové. Nicméně vydávat se na vodu zcela bez něj je holý nesmysl. Ať už zaplavete a pádlo zmizí po proudu nebo pádlo zlomíte, skládačka je vždycky jednodušší řešení než se škrábat z kaňonu po oslizlých stěnách a doufat, že se nezřítíte dolů.

Skládací pádlo

Něco na zub — jestliže se chystáte na celodenní plavbu, určitě se hodí přibalit si do vesty nějakou tu energetickou tyčinku nebo podobný příděl energie, který by vás mohl potěšit, až vám začne docházet šťáva. Taková tyčinka vás dokáže na nějakou dobu „zase vrátit do hry“ a vězte, že není nic horšího, než sedět zplihle ve vracáku a vědět, že kvůli nedostatku energie už se jen těžko doplazíte na konec splouvaného úseku. Samozřejmostí by měla být také lahev s pitím, ale přece jen jsme na vodě, takže v nouzi se dá pít i z řeky.

Speciální vybavení — pokud se vydáváte na expedice nebo nějaké složitější plavby (těžký dlouhý kaňon apod.), pak byste měli pamatovat také na další kusy vybavení, které by vám v případě potíží mohly zachránit krk. Teď mám na mysli zejména věci, které byste využili při nenadálém přenocování někde na řece. Pokud tahle situace nastane, pak určitě oceníte vodotěsnou čelovku, zapalovač nebo křesadlo (raději bych volil dobře uschovaný zapalovač). Předpokládám, že termofólii máte v lékárně, takže se o ní dál nezmiňuju.

Doufám, že jsem na nic nezapomněl a pokud ano, dejte mi určitě vědět, abych si svou výbavu poctivě doplnil. Až se strýček Příhoda zeptá, budu mít dost možná jen jeden pokus…

Zkušenosti čtenářů

Mates K.

Tisíckrát omletý článek, který ale STOJÍ ZA TO NEUSTÁLE PŘIPOMÍNAT! Díky moc, teď v Maroku jsme si vyzkoušeli, že je to všechno pravda, slaňovací a vyprošťovací matroš jsme použili do posledního kousku všechen včetně prusíků a kladek a měli jsme i lehce zraněného. Nemluvě o pravidle, že nejhorší situace nenastávají na nejdrsnější vodě, ale na řekách které jedeme posté a dobře známe!
V cizích zemích a obzvlášť vícedenních splutích nezapomeňte mít místní simku, balíček s pasem, penězma a pojištěním na krku, abyste se dostali domů či domohli právní ochrany a nouzové přepravy i v případě ztráty lodi. Na těle, nikoli v lodi je dobré mít vždy i termofólii, zapalovač.. čili takous kápézetku. Nejde jen o to co mám s sebou, ale kde to mám a JAK TO UMÍM POUŽÍT – trénujte lana, kladky, vyprošťování. Že to umíte vy je fajn, ale naučte to kamarády, až budete v průseru vy, musí to umět oni.

Vavrus

Díky za sice omílaný článek, ale je dobré alespoň na začátku nové sezón, nebo „větší“ akci, také provést kontrolu stavu stávajícího vybavení.
Stále mi chybí skládací pádlo, je hezké že vozím náhradní, ale jak mi bude platné v kaňonu pádlo u auta, nebo singlířské co mám na vzducholodi, co skončila o kilák jinde. Také kladková kolečka na karabinu stále odkládám. Blokant, nitě, multitool zatím šidím a sobecky spoléhám na pomoc od kamarádů (ni mne ano, já jim snad).
Potřebuji obnovit ploché smyce a jelikož vozím lékárnu v lodi, tak ještě KPZ přímo do osobní výstroje. Smyce kolem pasu je pro mne fuj zkušenost, ale hopšňuru jsem větvím a jiným pastím loni ještě „nabízel“ a asi zase budu. Ve věcech na vodu mám nastálo jen fotokopie dokladů (OP+pjištení), které je snad i zakázáno pořizovat. Nicméně mne mohou dle nich identifikovat v tom horším případě, nebo mám v ruce alespoň něco, když bude jazyková bariéra na úrovni maďarštiny.
Díky

Martin

V posledni dobe mi prijde, ze nejen na vode, ale obecne u vetsiny sportu, se rozmohl trend, ze si muzu vsechno koupit. I to bezpeci. Najednou je znamkou profesionality vybaveni. Takze kdyz mam sweetku a kajak o deset kilo tezsi, protoze tam vozim vsechny ty veci o kterych se pise na internetu, tak jsem pripravenej na vsechno. Nechapejte me spatne prosim, v zadnem pripade nechci rict, ze ty vyjmenovany veci jsou nesmysly. Sám je casto vozim. Ale rozhodne bych nerekl, ze jsou to nezbytnosti na kazdou vodu az krome hazecky, prilby, vesty a slusneho obleceni (coz je i neopren a bunda, i kdyz to tak uz dneska nevypada). Popravde bych spis rekl, ze pokud clovek nevi co s tim, tak je to spis potencialni prusvih. Ano, vyzkouset si to vecer u ohne je fajn svanda, ale to podle mne nestaci a u velky casti lidi bych rekl, ze sobě i ostatnim usetri spoustu prace, když se spolehnou na jednoduchou hazecku a svoje nohy, protoze naprosta vetsina veci se da obejit. Kdo se vydava nekam na expedici, ten stejne vi co ho muze cekat a nalezite se vybavi a připraví. Ta priprava a znalost by mela byt tou zakladni vybavou kazdeho a kdyz tohle nikdo neopomene, tak nebude potreba ani deset kilo materialu v lodi kazdyho ucastnika zajezdu. Coz je podle mne taky prehnany. Rekl bych ze by mel stacit rozumny pocet na skupinu. Treba dve vydani. A hlavne umeni to pouzivat.

Střelec

Hezkej seznam toho, co je třeba na expedici do skutečný divočiny, když je k dispozici náklaďák a k tomu náležitej výcvik s popsanejma udělátorama. V tuzemsku na běžnou vodu při přepravě na vlastním hřbetě (včetně vzducholodě) je nad rámec věcí „na sebe“ (včetně bezpečnostních) a na táboření (včetně zásob) tak nanejvejš házečka s jednou či dvěma karabinama, rezervní pádlo a lékárnička. Mobil a kudla bejvá součástí oblečení, mimo sezónu se při táboření na divoko šikne zásoba pitný vody.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: