adidas Sickline 2016

adidas Sickline 2016

Již od začátku září se, opět po roce, začali scházet extrémní kajakáři z celého světa na velmi dobře známých peřejích Wellerbrücke v Rakouském městečku Oetz.

Vodní stav se většinu září držel ve velmi solidním rozmezí 185-200cm v Tumpenu a bylo tak možné jezdit téměř všechny úseky řeky Oetztaller Ache včetně zmiňovaného horního i spodního Wellerbrücke. Začátkem října se ale bohužel velmi ochladilo a ve vyšších polohách začalo dokonce sněžit. Voda tak ze dne na den klesla pod 170cm a bohužel už do závodů nestoupla.

Vít PřindišVít Přindiš

Letošní adidas Sickline, který se konal o víkendu 7.- 8. 10., byl tedy poznamenán extrémně nízkým vodním stavem okolo 165cm. Již při trénincích mnoho závodníků netrefovalo úzké průjezdy mezi kameny a sem tam bylo vidět nepříjemné eskymování přes kameny nebo i rozplavby způsobené ztrátou pádel a podobně. Z českých borců na toto doplatil vynikající slalomář Vítek Přindiš, který se hned jeho druhou jízdou podíval, jak vypadá Wellerbrücke pod vodou a bohužel to odnesl ránou do hlavy o nepříjemně nastražený kámen. Rentgen hlavy naštěstí dopadl dobře a Vítek byl po denní pauze spolu s dalšími 7 českými zástupci připraven nastoupit k páteční kvalifikaci.

Již dopředu bylo všem jasné, že v kvalifikaci budou minimální rozdíly, a proto bude třeba předvést dvě luxusní jízdy bez jakékoliv chyby. Lehké drama připravil právě Vítek, který byl po první jízdě až na 56, tedy nepostupovém místě. Ve druhé jízdě se ale velmi zlepšil a zajistil si tak postup do sobotního programu z 38. místa. Michal Buchtel, Jan „Zajíc“ Lasko, Vít Přindiš, Jan Kolář i zahraniční Hiko zástupce Jamie Sutton  bez problému postoupili z kvalifikace. Mezi ženami obě dvě česká želízka  – Pája Zástěrová a Bety Brabcová také postoupily a mohly se těšit na sobotní „horní“ trať, která je už pro ženy celkem slušnou výzvou. Celkem drsným sítem, kdy ze 150 startujících mužů postupuje pouze 1/3 nakonec neprošli Matěj Koudelka (59. místo), Míra Kodada (73. místo) a Jiří Tykal (123. místo).

Pavlína ZástěrováPavlína Zástěrová

Sobotní program byl od rána nabitý a již v 8:45 začali závodníci sjíždět závodní trať v jejich tréninkových jízdách. Teplota kolem 0°C nezabránila ani divákům, aby se takhle brzy dostavili k trati a již od rána byla atmosféra závodu na skvělé úrovni!

Čtvrtfinále přineslo zajímavé souboje, při nichž vypadlo mnoho favoritů jako Jamie Sutton, Joe Morley, Isac Levinson a další, mezi nimi i Jan Kolář, který nakonec obsadil 38. místo.

Semifinále žen bohužel svedlo do jednoho souboje obě Češky. Jízda se více povedla Pavlíně Zástěrové, která si tak zajistila účast ve finále mezi TOP5 ženami a stala se tak historicky první českou finalistkou závodu adidas Sickline!

V semifinále mužů už šlo do tuhého. Jan Lásko poté, co ve čtvrtfinále přežehlil Jamieho Suttona už bohužel neprošel přes jeho bratra Sama Suttona, který v semifinále vystřihnul nejrychlejší jízdu dne. Vypadl i Vít Přindiš, který nakonec obsadil první nepostupové, tedy 17. místo a na jeho první účast v závodě adidas Sickline, je to velice solidní výsledek! Jan Lásko obsadil celkově 27. místo. Michal Buchtel přešel v semifinále přes Fabiana Dörflera z Německa a zajistil si tak účast ve finále!

Michal Buchtel v nejnáročnější pasáži tratiMichal Buchtel v nejnáročnější pasáži trati

Atmosféra nad peřejí Wellerbrücke houstla, jak bylo vše připravené k finálovému klání. První jely ženy. Pavlíně bohužel nevyšel hned start, kdy má závodník slidem z 6 metrové skály získat rychlost do úvodních peřejí. Startovní kicker házel celkem často doprava a bohužel tam skončila i Pája. Asi 4 vteřinovou ztrátu ze startu již ani skvělou jízdou nešlo moc vylepšit, a tak, ač bojovala až do cíle, musela se Pája spokojit se čtvrtým místem, které je ovšem v tak nabitém startovním poli, a při Pájině první účasti na Sickline, skvělým výsledkem a příslibem do budoucna! Mezi ženami triumfovala Sandra Hyslop (GBR), druhá byla Nouria Newman (FRA) a třetí Matrina Wegman (NL).

Michal Buchtel kousek před cílemMichal Buchtel kousek před cílem

Finále mužů bylo nabité a semifinálové časy opět předurčovaly těsné rozdíly. Kdokoliv mohl chybovat a kdokoliv mohl mít svou nejlepší jízdu právě tu finálovou. Nejlepší lajnu a tedy jízdu bez sebemenšího zadrhnutí lodi předvedl Aniol Serrasolses (ESP). Sam Sutton i Gerd Serrasolses, po semifinále největší favorité, ve finále lehce chybovali a nějakou tu desetinku si bohužel připsali. Suttonovi k jeho smůle, chyběla na vítězství v závodě pouze 1 setina sekundy a obsadil tak druhé místo. Američan Dane Jackson si výbornou jízdou dojel pro bronz. Gerd Serassolses těsně čtvrtý. Michal Buchtel, jediný český zástupce ve finále, předváděl již od startu pěknou jízdu a mířil na jeden z prvních časů. Bohužel po chybě na skoku Champions Killer ztratil téměř vteřinu a s ní i šanci na medaili, nakonec skončil těsně pátý a to je po dlouhé době velmi slušný český výsledek. Rozdíly byly opravdu minimální, prvních 9 závodníků bylo v jedné vteřině a o výsledku rozhodovaly i detaily.

Adidas Sickline 2016 je za námi a my se můžeme těšit, co přinese rok 2017. Doufejme ve více vody a v to, že se na startu objeví více českých pádlerů a to jak mezi muži, tak i v kategorii žen.

Zkušenosti čtenářů

Radim

Otázka: Kvalifikace se nejezdí na tom samém úseku, co závody v sobotu? Pokud ne, tak kde?
Díky za odpověď

Michal Buchtel
Radim:

Kvalifikace se startuje zhuba ve dvou třetinách finálové tratě, zhruba 30 metrů na posledním dropem „Championskiller“. Projedete cílem finálové tratě a pokračujete cca 300 metrů na lehčím, technickém WW3 úseku směrem na slalomovou trať k nasedačcce na spodní Oetz. Kvalifikace trvá nejlepším cca 1:25.

Radim

Zapomněl jsem poděkovat za info.
Díky

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: