Víkend plný pádlování i protestů: Lofer-Rodeo 2018 a „Den Saalach“

Víkend plný pádlování i protestů: Lofer-Rodeo 2018 a „Den Saalach“

Víkend od 14. do 16. září byl pro Whitewater Slaves Lofer e.V. velkým úspěchem: 149 závodníků z dvanácti různých zemí se zúčastnilo Lofer-Rodeo 2018 a vytvořili skvělou atmosféru. Přibližně 180 kajakářů, paddleboardistů a kanoistů se v neděli shromáždilo na protestní akci „Den Saalach“, kde společně projevili odpor proti plánované vodní elektrárně v Unken.

I přes velmi optimistické plánování celého víkendu a Lofer-Rodeo, který pořádali Whitewater Slaves Lofer e.V. v Salzburger Saalachtal ve dnech 14. a 15. září 2018, byla překonána veškerá očekávání. 149 závodníků z Rakouska, Německa, Itálie, Švýcarska, Francie, Česka, Slovenska, Švédska, Velké Británie, Irska, Kanady a Nového Zélandu se přihlásilo na Boatercross na Saalach. Po velkých deštích během předcházejícího týdne měla slalomová dráha perfektní vodu. Navíc přesně v době začátku Head-to-Head jízd začalo svítit sluníčko – ideální podmínky pro skvělou podívanou pro nespočetné diváky.

Prohlédněte si všechny fotografie k článku…

Daniel Klotzner obhajoval svůj titul

Ve finále K1 Muži si obhájce titulu Daniel Klotzner z Itálie v boji o nejrychlejší linii dojel pro vítězství téměř pod loděmi soupeřů. I přesto však zůstal Klotzner ve hře, zatímco Gregor Becke (Německo) a Michael Buchtel (Česko) zaplatili za tento manévr vynecháním brány a oba byli diskvalifikováni. Souboj o titul jel tedy Daniel Klotzner proti Andreasi Brunnenovi (Rakousko), přičemž si ale Rakušan nechal silného Klotznera po další povinné bráně v „Glaser-Kurve“ ujet.

Také K1 Ženy rozhodly celý závod v povinných zatáčkách u bran. Susanna Halbach (Rakousko) ztratila v boji s ostatními u bran své jasné vedení a nechala se porazit Pavlínou Zástěrovou (Česko) a Lenou Grüb (Německo). Denise Rebenegger (Rakousko) skončila na čtvrtém místě.

V letošním ročníku Lofer-Rodeo byla nově kategorie C1 Unisex, kde Sabrina Barm (Francie) jen o fous nedosáhla na senzační vítězství. Po počátečních problémech na slalomové dráze se probojovala po shonu u povinné brány jako první do vítězného sprintu. Její náskok byl velký, ale vlna u vjezdu do cíle zpackala Francouzce vítězství a C1 Veterán Martin Karabec z Česka si dojel na ideální linii pro titul. Na třetím místě se umístil Vilém Klepač (Česko) před Bernhardem Steidlem (Rakousko).

Lofer-Rodeo 2018 / F: Klotzi
Lofer-Rodeo 2018 / F: Klotzi

Party dokud se nezboří bar – a ještě víc!

Již v 90. letech 20. století bylo Lofer-Rodeo legendární a známé pro dobrou náladu a super party! O 25 let později se na tom stále nic nemění. V pátek se mohli návštěvníci bavit během západu slunce u osvětlené Saalach. Poslední kajakáři byli na řece spatřeni okolo půl druhé ráno.

V sobotu večer se mohli závodníci i ostatní vyřádit na již legendární Bootshausparty ve stodole, která doslova praskala ve švech. Chvilku před půlnocí se rozpadla část baru pod tíhou přibližně 40 tančících kajakářů a chvilku poté došlo pivo! Přesto trvala party až do pozdních ranních hodin.

Také předávání cen patří během Lofer-Rodeo k zlatému hřebu. Koneckonců jsou předávány hlavní ceny mezi všechny účastníky a nejen výherce. Tentokrát to byl jeden kajak Exo Rexy a jeden Prijon Cocaine, u kterých ovšem nerozhodovalo jen štěstí, o tom kdo je dostane. Zatímco Exo Rexy si vybojovala Anna Sokolová ve hře kámen-nůžky-papír, Jonas Wiser musel za Prijon opravdu bojovat. Kluci to oproti holkám měli náročnější. Prijon Cocaine vybojoval ten, kdo udržel litrový krýgl s pivem nejdéle.

Lofer-Rodeo 2018 / F: Florian Hartmann
Lofer-Rodeo 2018 / F: Florian Hartmann

Společně za divoké řeky!

Ale také trocha té vážnosti byla vedle party během Lofer-Rodeo k vidění. V současné době se objevují plány na vodní elektrárnu v Unken, která by ohrozila sedmikilometrovou část řeky mezi Unken a Schneizelreuth, která je ideální pro začátečníky. Z tohoto důvodu se v pátek večer u Saalach promítal dokumentární film z Patagonie „Blue Heart“, který je o zastavění posledních divokých řek na Balkáně.

Alpine Kajak Club (AKC) podpořil svým stánkem s jídlem a prodejem AKC triček nejen fond „Free Rivers Fund“, ale také novou mladou občanskou iniciativu na záchranu Saalach. První várka triček je po víkendu rozprodána a další budou brzy k sehnání u AKC-Prezidenta (Jobst Hahn).

Lofer-Rodeo 2018 / F: Klaus Listl
Lofer-Rodeo 2018 / F: Klaus Listl

Pádlování na protest během „Den Saalach“

Velmi obdivuhodné vyjádření k tématu volných řek byla společná jízda na Saalach v neděli během „Den Saalach“. Jednalo se o informativní občanskou akci „Voda je život – Zachraňme Saalach“ k tématu vodní elektrárny v Unken. Přibližně 180 kajakářů, paddleboardistů a kanoistů se připojilo k AKC-Prezidentovi Jobstu Hahnu a k Judith Hackinger z Whitewater Slaves Lofer e.V., aby hlasitě protestovali proti plánům na zastavění Saalach. Přes všechny snahy zůstává nyní pouze naděje, že Saalach zůstane divokou řekou, kterou si při sjíždění můžou užít jak začáteční, tak i experti.

Další ročník akce, tedy Lofer-Rodeo 2019, se koná 13. – 14. září 2019. Tak si to zapište do kalendáře!

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: