Na skifech z Prahy až do Hamburku. Podařilo se českým veslařům získat Guinnessův rekord?

Na skifech z Prahy až do Hamburku. Podařilo se českým veslařům získat Guinnessův rekord?

V neděli 30. září přímo pod Karlovým mostem odstartoval pokus o zápis do Guinnessovy knihy rekordů zdoláním trasy Praha – Hamburg o délce neuvěřitelných 850 km jediným skifařem. Jak se českým veslařům na trati vedlo a povedlo se jim nakonec rekord získat?

Prohlédněte si všechny fotografie k článku…

Týden veslování na Střeleckém ostrově

Slavnostnímu vyplutí závodu Prague Hamburg Rowing Race předcházel týden veslování v rámci akce s názvem Hladiny, která probíhala v termínu 22. – 29. září na Střeleckém ostrově.

Událost začala startem veslařské štafety, kterou zahájila olympijská vítězka ve skifu z LOH v Londýně Mirka Topinková Knapková. Štafeta o celkové délce trati 850 km probíhala až do 27. září a byla pokusem o zápis do české knihy rekordů. Unikátem je fakt, že se veslovalo non-stop, tedy i v noci na osvětlené trati v centru Prahy.

Akce vyvrcholila supersprintem osmiveslic o putovní rytířský meč starosty MČ Prahy 1 a večerním koncertem zpěvačky Ellen Lenské. Pro návštěvníky bylo připraveno veslování pod vedením olympijského medailisty Václava Chalupy, ukázky tréninku na trenažerech s profesionálními instruktory, autogramiády reprezentantů a nábor nových veslařů z řad dětí i dospělých.

Prague – Hamburg Rowing Race

Stříbrný olympijský medailista Václav Chalupa se pokusí o Guinnessův rekord

Pokus o zápis do Guinnessovy knihy rekordů zdoláním trasy Praha – Hamburg o délce neuvěřitelných 850 km jediným skifařem odstartoval v neděli 30. září přímo pod Karlovým mostem. Vzhledem k extrémním podmínkám se jednalo o vůbec první regatu svého druhu! V jejím čele stanula legenda českého veslařského sportu, nositel Ceny Thomase Kellera za celoživotní přínos veslování, stříbrný olympionik a několikanásobný vicemistr světa ve veslování Václav Chalupa, který svoji aktivní kariéru ukončil před devíti lety.

O zápis do Guinnessovy knihy rekordů zdoláním několika set kilometrové trasy Praha – Hamburg se pokusil společně se zakladatelem závodu Alešem Nejedlo.

Na jaře jsem dovesloval z Českých Budějovic do Prahy pod Karlův most, tak proč nepokračovat dál. Je to výzva a doufám, že se nám to povede. Rád bych touto plavbou, ale i v týdnu před startem na Střeleckém ostrově, představil veslování jako sport rekreační,“ řekl český olympijský medailista, Václav Chalupa.

Prague – Hamburg Rowing Race

Svou vzdáleností i časovou náročností se jedná o nejextrémnější veslařský závod na světě, kterého se zúčastní jak profesionální, tak amatérští veslaři. „Připojit se k nám může každý, kdo má čas a chuť. Není podmínkou absolvovat celý závod, ale uvítáme podporu i při jednotlivých etapách. Letošní ročník pojímáme spíš jako takovou promo akci na příští rok. V podstatě jde o nultý ročník s pokusem o zápis do Guinnessovky,“ řekl Aleš Nejedlo, zakladatel závodu.

Celá trasa byla rozložena do dvanácti etap mezi česká a německá města na Labi. Unikátní projekt podpořili města Praha a Hamburk i všechna etapová města na trase. Každou z etap pak završilo slavnostní předání oficiální standardy závodu zástupcům měst, jako symbol jejich začlenění do projektu. Zakončení regaty proběhlo 11. října na Labi v Hamburku.

Prague – Hamburg Rowing Race

Účastníci v pátek 5. října úspěšně završili šestou etapu závodu

V pátek 5. října extrémní veslařský závod Prague Hamburg Rowing Race dosáhl své poloviny. Během plavby veslaři projeli městy Mělník, Ústí nad Labem, Bad Schandau, Drážďany, Riesa, a Wittenberg. Následovala města Aken, Magdeburg, Tangermünde, Wittenberge, Bleckede a cílový Hamburg.

Kromě Václava Chalupy, pro kterého bylo zdolání trasy na single skifu nejen životní výzvou, ale také pokusem o zápis do Guinnessovy knihy rekordů veslovali také Aleš Nejedlo, zakladatel regaty, a Dušan Macháček, předseda Českého veslařského svazu. Všichni tři chtěli absolvovat celou trasu na single skifech, což se nikdy předtím nikomu nepovedlo. V jednotlivých etapách se k nim připojili také další závodníci s různými typy lodí (skif, dvojskif, jedna osmiveslice – VK Ústí nad Labem). Vítáni byli také nadšenci z řad neregistrovaných závodníků, kteří se mohli přidat na jakoukoli etap.

Prague – Hamburg Rowing Race

Chalupa kvůli zdravotním komplikacím ze závodu odstoupil

V polovině závodu bylo rozhodnuto – legenda českého veslařského sportu a nositel Ceny Thomase Kellera za celoživotní přínos veslování Václav Chalupa do cíle nedojede. Kvůli silným bolestem zad musel ze závodu odstoupit.

Bohužel, zdravotní komplikace mi neumožnily závod dokončit. Kluci tak na sedmou etapu nastoupili už beze mě. Je to obrovská výzva a moc jim ten Guinnessův rekord přeju. Závod rád podpořím i v budoucnu. Chtěl jsem touto cestou představit veslování jako sport rekreační a to se, myslím, povedlo,“ řekl olympionik Václav Chlupa.

Vašek musel ze závodu odstoupit. Šestá – nejdelší etapa dala zabrat nám všem, ale jeho záda to odnesla nejvíc. Bolest byla tak silná, že mu neumožnila dál pokračovat. Všechny nás to moc mrzí, ale zdraví je teď na prvním místě,“ řekl Aleš Nejedlo, zakladatel regaty.

Prague – Hamburg Rowing Race

Češi si vyveslovali rekord. Na skifech dojeli z Prahy až do Hamburku

Účastníci nejextrémnějšího veslařského závodu Prague Hamburg Rowing Race si vyveslovali český rekord. Potvrdil to Luboš Rafaj, zástupce agentury Dobrý den, spravující Českou knihu rekordů. Extrémní závod Praha – Hamburk o délce 850 km odstartoval 30. září od Karlova mostu. Do cílového Hamburku dorazili veslaři ve čtvrtek 11. října v podvečer. Několik dní pak trval proces zápisu do knihy rekordů.

Novými českými rekordmany jsou Aleš Nejedlo, zakladatel regaty, a Dušan Macháček, předseda Českého veslařského svazu, kteří jako jediní absolvovali všech dvanáct etap závodu a vyveslovali si rekord!

Prague – Hamburg Rowing Race

Závod mi posunul hranice. Dá se říct, že jsem překonal sám sebe. Extrémní změny počasí nám dávaly za vyučenou a po několikahodinovém veslování nás, téměř permanentně, bolely ruce, záda i zadky. To nejhorší ale asi přišlo těsně před cílem, kdy jsme museli odveslovat deset kilometrů proti mořskému přílivu a v extrémních vlnách hamburského přístavu,“ řekl nový český rekordman Aleš Nejedlo.

Zda se veslaři zapíší také do Guinnessovy knihy rekordů se dozvíme za několik málo týdnů, avšak naděje jsou veliké! Absolvovat tak dlouhou trasu na single skifech se totiž nikdy předtím nikomu nepovedlo.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: