Freestyle světový pohár 2014 – Millau

Freestyle světový pohár 2014 – Millau

V roce 2014 se konají 3 závody světového poháru ve Freestyle kayakingu. Jeden závod se koná ve Francii a dva ve Španělsku. První ze série proběhl v krásném městě Millau na jihu Francie. Cesta z prahy trvá pouhopouhých 17 hodin a tak v neděli 22.6. vyrážíme na cestu abychom stihli v pondělí národní trénink, který máme již od 9:00.

Celý závod je součástí obrovského festivalu jménem Natural Games. Festival je údajně největší v Evropě, kde je vstup zdarma. Čísla říkají, že návštěvnost je zhruba 70 000 lidí. Závodní playspot vypadá hezky, ale je taky pěkně specifický a tak si musíme rychle zvykat.. Závody pro nás začínají již ve středu, kdy se konají první kvalifikace. Lukáš Červinka obsazuje 3. místo v kategorii C1 a s přehledem postupuje do semifinále. Kvalifikace pokračují i ve čtvrtek, kde Ondra Křivánek v kategorii K1M obsazuje 25. místo a brány čtvrtfinále mu o 5 míst utíkají stejně jako Bartoszovi Czaudernovi, který končí na 1. nepostupovém místě, tedy 21.

Otevírací ceremoniálLukáš Červinka při tréninku

Závody pokračují v pátek čtvrtfinálem kategorie K1M a poté se odjíždějí semifinále všech kategorií. Večer ve 23:00 se koná otvírací ceremoniál jak světového poháru, tak i celého festivalu. Zástupci jednotlivých zemí nastupují s vlajkami států na hlavní scénu a to před obrovským publikem. Na festivalu se nejede závod jen na kayaku, ale součástí jsou také závody v lezení, dirt biku, paraglidingu a slack line, takže o spoustu skvělých sportovních výkonů tu opravdu není nouze. Samozřejmostí jsou také každý den od odpoledne do brzkých ranních hodin koncerty spousty známých kapel a světových Dj’s.

Bartosz při závodě

Světový pohár pro nás vrcholí v sobotu, kdy se během celého odpoledne odjíždějí jednotlivá finále. Lukáš postoupil opět ze 3. místa, ale ve finále se daří více ostatním a tak Lukáš bohužel bere konečné 4. místo a to o pouhých 5 bodů.

Bartosz příprava na flatwateru

Atmosféra na finále je neuvěřitelná, břeh je naplněný k prasknutí a především při jízdách Francouzů dav fandí jako o život. Večer se má konat vyhlášení vítězů opět na hlavní scéně a to zhruba před 20 000 návštěvníky festivalu, bohužel tato ceremonie je přerušena obrovskou bouří, která vše ničí a tak nám nezbývá nic jiného než se sbalit a ráno se brzy vydat na cestu do Španělska, kde se koná další ze závodů. Brzy vám napíšu, jak jsme si na něm vedli.

Ondra Křivánek při závodě

Příští rok vřele všem doporučuji navštívit Natural Games, jelikož tento zážitek opravdu stojí za tu dlouhou cestu.

Výsledky z celého SP můžete najít zde: facebook.com/pages/2014-ICF-Freestyle-World-Cup-Series

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: