Kanufest 2018: parádní závody v creekování a freestylu jsou za námi

Kanufest 2018: parádní závody v creekování a freestylu jsou za námi

Letos poprvé (a doufejme, že ne naposled) proběhl  díky společné práci vodáků z TJ Union Plzeň na slalomové dráze Kanufest 2018. Kromě závodů nechybělo třeba promítání nebo zpívaná.

Přihlásit do závodů se mohl úplně kdokoliv. Kategorie závodů byly vlastně tři – freestyle, creek a nakonec King/Queenof Roudnice, kde rozhodoval součet bodů z obou předešlých kategorií.

Prohlédněte si všechny fotografie k článku…

Příprava  v Roudnici začala už od středy, aby v sobotu dopoledne, takřka hned po registraci, proběhly první freestylové jízdy. Pravidla byla trochu netradiční, jelikož neměl každý závodník pouze 45 sekund ve válci, ale společně s dalšími šesti závodníky měli 14 minut. Jestliže závodník najel do válce a následně ho opustil, vjel do něj ihned další ze závodníků a takto to probíhalo celých čtrnáct minut.

Kanufest 2018: parádní závody v creekování a freestylu jsou za námi

Tři kola se odjela a účastníci byli informování, že za nedlouho proběhne sprint, takže každý měl nějaký ten čas najíst se, napít se, vyměnit malou loď za velkou nebo se třeba namazat opalovacím krémem, který byl v takovém počasí dosti zapotřebí.

Sprint

Doufaje, že se nám v letním pařáku neroztečou věci schnoucí na přímém slunci, jsme se pustili na již zmiňovaný sprint. Startovalo se z rampy, tudíž o zchlazení se při dopadu do vody nebyla nouze. Jelo se jen rovně dolů a člověk by čekal, že takový závod proběhne rychle, když už to tedy je sprint, ovšem vzhledem k počtu závodníků v tomto závodu to trvalo o něco déle. Tentokrát dal takřka každý najevo, kdo jsou jeho favorité a dal tak pořádně zabrat i svým hlasivkám.

Kanufest 2018: parádní závody v creekování a freestylu jsou za námi

Po odjetí sprintu byla zase byla nějaká ta chvilka na oddech a na volné ježdění, při kterém byl čas od času vidět i raft s kolemjdoucími, kteří si chtěli pádlování prostě jen zkusit. Také závodníci si mohli vyzkoušet branky, které byly připraveny na slalom.

Slalom

Uběhla snad hodina, možná dvě, věci na slalom již byly připraveny, rozhodčí byli rozsazeni u branek, komentátor stál u výsledkové listiny a první loď čekala na rampě na slovo „start“.
I tady po odstartování dokázali fanoušci navodit atmosféru jako při hokejovém zápase a řádně fandili každému svému favoritovi.

Kanufest 2018: parádní závody v creekování a freestylu jsou za námi

Poslední v pořadí dojel do cíle, Fidus s Žandulem sbalili profi časomíru a proběhl nácvik záchrany pod vedením ostříleného singlíře – záchranáře Kuřete. Dále nás nečekalo tento den už nic jiného než finále Freestyle, které trvalo tentokrát 20 minut, volné ježdění, promítání Kuřecích a Honzovo Kolářových filmů a také dlouhá zpívaná se dvěma kytarami a čtyřmi kytaristy ve stodole a po zavíračce ve „vůdcovském“ přístřešku.

Nedělní finále

A bylo to tady. Neděle. Dnes mělo být rozhodnuto o nejlepších z nejlepších a proběhnout všemi očekávaný kajakcross. Před tím se ale stal zajímavým zpestřením raftcross. Ten proběhl poměrně rychle kvůli menší účasti… Ale sedm posádek na první raftcross pro zábavu není úplně špatné. Rozjížďky zveřejněny, závodníci napumpovaní na rampě, takže zbývalo jen jedno – START.

Kanufest 2018: parádní závody v creekování a freestylu jsou za námi

Hned první rozjížďka předčila všechna očekávání a poskytla přihlížejícím pořádnou podívanou. Ovšem poslední jízdy už byly vyčerpávající, jak pro závodníky tak pro fandící a my se stali svědky i několika rozplaveb. Poslední čtveřice dopádlovala do finiše, když bylo všem oznámeno, kdy a kde proběhne vyhlášení, rozdání cen a také tombola.

Čas, který jsme měli zase na menší odpočinek, utekl jako voda a všichni již nastupovali před stupně vítězů, při čemž doufali, že právě oni na ně budou moci vystoupit.
Hlavní ceny King a Queenof Roudnice cen pobrali Ií a Kubí Helusovi, Creekovou sekci vyhrál Honza Kolář, Freestylovou sekci Miloš Trnka, předseda CNAWR a ostatní mohli jen doufat, že získají něco z tomboly.

Kanufest 2018: parádní závody v creekování a freestylu jsou za námi

Tím skončila náročná, alevýborná akce, na skvělém kanálu, s úžasnými lidmi. Už jen vše sbalit, rozebrat rampu a trampolínu, složit bazén pro děti a vše uklidit. Uff, tak příští rok zas?

Výsledky všech kategorií můžete najít zde.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: