Hydroaplikace pro mobilní zařízení

Hydroaplikace pro mobilní zařízení

Kdo jezdí na vodu tak ví, že bez vodočtů se toho moc nezmůže. Jezdíme, když prší… Ale může pršet moc nebo taky málo a do řeky nic nedoteče. Variant, jak zjišťovat vodní stavy je mnoho – od volání místňákům, přes volání na hráze až po hledání vodočtů na internetu. Nebo se můžeme hezky po svých dojít podívat na vodočet či průtok odhadnout z řeky…

Jedním z výdobytků moderní doby jsou pak různé aplikace v našich mobilních zařízeních. Přeci jen je bereme všude s sebou a mobilní data už má dnes taky skoro každý. Proto se podíváme na možnosti využití mobilních aplikací, které nám hledání výrazně zjednodušují. Hledání na internetu v mobilním telefonu, kde je hromada bannerů, totiž není na malém displeji vůbec jednoduché. Nezanedbatelnou výhodou aplikací je také ušetřený datový tok, hlavně pak v zahraničí.

Rád bych upozornil na to, že data vyčtená na aplikaci nemusí odpovídat vodočtu, na který jste zvyklí z internetu – záleží na tom, který vodočet vývojář pro aplikaci využívá. Vodní stav si ale raději vždy zkontrolujte ještě na místě. Splést se může každý a vyčtená data nemusí být vždy stoprocentní.

V zásadě využívám tři aplikace: Paddlers, RiverApp a pak také existuje česká aplikace pro Android zvaná Stavy a průtoky vodních toků, která využívá data z Českého hydrometeorologického ústavu. Naleznete na ní však pouze české řeky. Všechny aplikace až na Paddlers z dílny 4-paddlers jsou zdarma.

Aplikace Paddlers z dílny 4-paddlersAplikace Paddlers z dílny 4-paddlers

Začněme tedy placenou aplikací Paddlers. Její cena je 1,99 Euro, což je asi unesitelná částka i pro šetřící vodáky. Bohužel aplikace není příliš vyvíjená, resp. její vývoj běží pomaleji než u zbylých dvou zmíněných aplikací. RiverApp má ale zase několik chybějících částí, kterými 4-Paddlers oplývá. Ale to rozebereme dále. Aplikace, která je i v češtině, je vyvíjená pro Android a Apple, ostatní systémy mají bohužel zatím smůlu. Stáhnout jí můžete např. zde.

Paddlers je bohužel celkem pomalá v načítání, minimálně verze pro Apple. Androidí verzi jsem zatím neměl v ruce. Oproti RiverApp obsahuje jak vodočty, tak popisy řek včetně nasedaček a vysedaček. Další dobrou vlastností je možnost uložení vodočtů i popisků na prohlížení offline. Aplikace také umí na základě vaší polohy (dle GPS) najít řeky v blízkém okolí a nabídne vám jejich popisky a vodočty. To je docela šikovné, když řešíte, kam se přesunout dál.

Po nějaké době užívání mi ale aplikace na mobilu přestala načítat data. Prošel jsem všechna nastavení a nakonec jí odinstaloval a nahrál znovu… Voilà – opět funguje. To jen kdyby se to někomu stalo, tak stačí přehrát.

Druhou aplikací je RiverApp, která je vyvíjená pro uživatele zdarma. Opět funguje jak na Androidu tak na Apple. Stáhnout ji můžete zde. Má velice obsáhlý seznam vodočtů z celého světa. Musím říct, že mi na vodočty vyhovuje víc než Paddlers, už jen proto, že je výrazně rychlejší. Můžete si poukládat oblíbené řeky, abyste nemuseli pokaždé hledat. Další příjemnou vlastností je pak možnost si nastavit Push notifikaci, když řeka dosáhne nějakého stavu. V aplikaci najdete vždy vodočet relevantní pro určitý úsek včetně označení obtížnosti.

Zobrazení vodního stavu v aplikaci RiverAppRiverApp má velice obsáhlý seznam vodočtů z celého světa

Aplikace Stavy a průtoky vodních toků má jeden nedostatek, a to že není k dispozici pro jinou platformu než Android. Ale těšit se můžete na známé grafy a přehledné tabulky se stavy na českých tocích. Ke stáhnutí je na Google Play.

Aplikace Stavy a průtoky vodních toků je k dispozici jen pro Android

Závěrem bych ještě rád zmínil webovou stránku, která aplikaci trochu nahrazuje – je jí mobilní verze známé stránky Rivermap.ch, dostupná na tomto odkazu:www.rivermap.ch/mobile. Tady najdete rychle a přehledně vodočty a krátké popisky obtížnosti řek v Itálii, Švýcarsku, Rakousku a Francii.

Mobilní verze známé stránky www.rivermap.chMobilní verze známé stránky www.rivermap.ch

Pokud máte s nějakou mobilní aplikací zkušenosti, budeme rádi, pokud se s námi o ně podělíte v diskuzi.

Zkušenosti čtenářů

Snížák

Nemá někdo zkušenosti s touto? https://www.facebook.com/kayakgauges?fref=nf

Růža

Jo vypadá dobře ,ale řek tam zatím moc není.Jednoduchá přehledná. Ale zatím vede river app.

Dan Princ

Případně můžete zkusit pro cz, at a ch využít vodočty přes SMS http://vodocty.princ.name/

Je to hodně omezené, ale nepotřebujete datový roaming, což je v dnešní době pořád eště docela problém. Navíc chytat internet někde v horách je taky občas složité.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: