Nesedej si na tu vestu! aneb jak se chovat k vodáckým věcem

Nesedej si na tu vestu! aneb jak se chovat k vodáckým věcem

Kromě lodí a pádel si ve vodáckých půjčovnách možná půjčíte také další vybavení – vesty, vodácké bundy a kalhoty, neoprenové oblečení a obutí, lodní pytle… Nebo si na vodu pořídíte vlastní vybavení. Jak se k takovému vybavení chovat? Není to zase tak složité. Pokud dodržíte těchto pár základních pravidel, bude vám vybavení spolehlivě sloužit po dlouhá léta.

V první řadě je třeba si uvědomit, že vodácké vybavení je outdoorová výbava jako každá jiná. Goretexovou bundu asi nebudete prát v pračce, jen tak na ní posedávat u ohně nebo ji používat místo ručníku. S vodáckými věcmi je to stejné, jedná se prostě u kus výbavy ze speciálních materiálů a podle toho je třeba se k nim chovat.

Vodácké vesty

Vodácké vesty si bereme kvůli tomu, že napomáhají plavcům udržet se na hladině, když dojde k převržení lodi. Tato funkce je zajištěna pomocí pěny uvnitř vesty. Pěna obsahuje vzduchové bublinky, které se při stlačování pěny vymačkávají (popraskají) a vesta potom ztrácí svoji nosnost. K nejčastějším chybám, které toto vymačkávání způsobují, patří přehýbání vesty při transportu (vestu nepřekládáme a nemačkáme), a potom také využívání vesty jako sedátka, to je velice časté, ale vesta tím hodně trpí. Navíc, když na vestě sedíte, tak ji logicky nemáte na sobě pro případ nedobrovolné koupele.

K roztržení vesty došlo při svlékání bez povolení bočních popruhů. Stejná věc se může stát, když popruhy dotáhnete moc.
K roztržení vesty došlo při svlékání bez povolení bočních popruhů. Stejná věc se může stát, když popruhy dotáhnete moc.

Vestám také neprospívá skladování v mokru. Svrchní část pěny nějakou dobu schne, a když jí to neumožníme, může začít plesnivět, čímž také dochází k jejímu poškozování. Vestu je nejlepší po jízdě volně vyvěsit, nechat vykapat a vyschnout. Neměla by ale být na přímém slunci, protože UV záření degraduje její svrchní materiál a vyšisuje barvy. Pokud vestu skladujeme, tak čistou, suchou a v ideálním případě volně zavěšenou.

Co se týče čištění, chováme se k vestám šetrně. Určitě budou opatřeny štítky s návodem, ale ze základních chyb uvedu ty největší – vesty nepereme v pračce, ani nesušíme v sušičce. Nečistoty odstraňujeme kartáčkem a mýdlovou vodou a vestu pak dobře opláchneme v čisté vodě.

Vodácké bundy a kalhoty

U vodáckých bund (a kalhot) platí to samé jako u membránových materiálů, ze kterých jsou třeba outdoorové bundy. Většinou se jedná o vícevrstvé materiály, a nešetrným zacházením může velmi snadno dojít k oddělení vrstev materiálu, který pak ztrácí svoji funkci – začne protékat. Opět tedy platí, že bundy nepereme v pračce, nesušíme v sušičce, nesušíme naruby (aby se nepoškodilo podlepení švů), nemačkáme, nesedíme na nich,…

Roztržená latexová manžeta. Po okrajích manžety je vidět zpuchření materiálu způsobené nedostatečnou péčí
Roztržená latexová manžeta. Po okrajích manžety je vidět zpuchření materiálu způsobené nedostatečnou péčí

U lepších vodáckých bund bývají na rukávech a u krku latexové manžety. Ty velmi dobře přilnou k tělu a zajišťují opravdovou vodotěsnost. Daní za tuto vlastnost je ale choulostivost použitého materiálu. U latexových manžet je třeba dbát na šetrné oblékání a svlékání, aby nedošlo k jejich natržení. Nejčastěji se latex poškodí o hodinky, prstýnky, náušnice,… Latex nenecháváme volně vystavený slunečnímu svitu, na kterém velmi rychle degraduje, to samé platí o mrazu. Dobře latexu nedělá ani zatížení hromadou jiných předmětů. Jednou za čas bychom měli latexové manžety přetřít speciálním pudrem nebo silikonovým olejem. Když jsou manžety zpuchřelé, lze je vyměnit. Toto svěříme autorizovanému servisu, nejlépe výrobci. Pokud si potřebujeme upravit průměr manžet (škrtí nás), provedeme to velmi ostrým nožem nebo nůžkami tak, aby řez/střih byl jednolitý a bez zatržení.

Neopreny

Víte co je neopren? Neopren je tenká a velmi choulostivá „pěna“, která je z obou stran obalená úpletem nebo pogumováním, které mají za úkol ji ochránit. Stejně jako u vest a bund se tedy jedná o specializovaný materiál, který vyžaduje specializovanou péči. Opět platí, že neopren neslouží jako měkká podložka pro sezení, ani ho drasticky neohýbáme, extrémně nenapínáme (i když je pružný dostatečně), ani nezatěžujeme. Většina takových manipulací neopren nenávratně poškodí a dochází ke ztrátě jeho funkce. U neoprenu je velmi důležité dbát na jeho očistu, rády se v něm drží mikroorganismy, které dokážou vytvořit nepříjemný zápach a plíseň. Ideální je neopren po použití vyprat v šetrném antibakteriálním roztoku, poté jej opláchnout v čisté vodě a volně zavěšený (ne na slunci) nechat pořádně vyschnout.

Poškozená svrchní (ochranná) vrstva neoprenu, který teď bude rychle degradovat
Poškozená svrchní (ochranná) vrstva neoprenu, který teď bude rychle degradovat

Lodní pytle

I lodní pytle sloužící k transportu materiálu, který potřebujete udržet v suchu, jsou vyrobeny ze speciálních materiálů, a i když jsou odolné vůči vodě a mechanickému namáhání, zejména oděru, tak nejsou nezničitelné. Lodním pytlům nedělá dobře zejména muchlání, které může poškozovat různé zátěry a nánosy voděodolných vrstev. V místě ostrého ohybu se může materiál snadno prodřít, čímž ztratí svoje vlastnosti. A vyndat večer z loďáku mokrý spacák, to je skutečné překvápko…

Tento text vznikl ve spolupráci s firmou Hiko, největším tuzemským výrobcem vodáckého vybavení a výstroje. V Hiku mají dlouholeté zkušenosti se všemožnými materiály od neoprenů až po membránové látky nejvyšší kvality. Ve výrobně v Jílovišti u Prahy vyrábějí nejen vybavení pro běžné vodáky, ale také pro vodní slalomáře, jachtaře nebo pro vodní záchranáře. Na rozsáhlý sortiment firmy se můžete podívat na www.hiko.cz.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: