Děti na vodě – rychlostní kanoistika

Děti na vodě – rychlostní kanoistika

Pádlovací sporty se v posledních letech díky úspěchům našich reprezentantů těší popularitě, a tak není divu, že leckterý rodič zatouží po tom, aby z jeho potomka vyrostla nová Štěpánka Hilgertová, Vávra Hradilek či Josef Dostál. Jiný by byl zase rád, aby jeho děti uměly bezpečně splouvat řeku na letní dovolené.

Děti si mezi pádlovacími sporty mohou vybrat z rychlostní kanoistiky, slalomu a turistických či skautských oddílů se zaměřením na vodní turistiku. Pojďme se dnes blíž podívat na první z možností, kterou je rychlostní kanoistika.

Na našem webu najdete i další články s tematikou pádlování s dětmi. Přečtěte si je:

Jedeme na vodu s dětmi! Jak na to?
Na vodu s (malými) dětmi. Jak? A proč?
Jedeme prvně na vodu, co byste doporučili pro rodinu s dětmi?
Děti na vodě – vodní turistika a rafting
Děti na vodě – začínáme se slalomem
Děti na vodě – rychlostní kanoistika (právě čtete)

Pádlování na hladké vodě má tu výhodu, že děti jezdí rovně po klidné vodě, a významně se tak snižuje riziko nedobrovolné koupele. Na rozdíl například od slalomu. Na druhou stranu je pro někoho ježdění tam a zpátky trochu nuda a motivovat děti na trénink není někdy úplně snadné.

Všechny vodní sporty navíc spojuje to, že se provozují v přírodě, na čerstvém vzduchu. Na závodech se většinou spí ve stanech a nechybí tak ani tábornická romantika.

Bezpečnost na prvním místě

Pro všechny tyto sporty platí jedna společná zásada: Děti by měly umět plavat a plavání by se, zejména v zimním období, měly cíleně věnovat. „Do našeho oddílu bereme i neplavce, ale počítáme s tím, že je plavat přes zimu naučíme,“ vysvětluje Pavel Dufek, vedoucí a šéftrenér oddílu Spartak Modřany. „Během zimní přípravy chodíme každou středu do bazénu, takže děti dobře připravíme i po téhle stránce. Plavání se navíc věnujeme i během letního soustředění na Častoboři.“

Příprava na start závodu v Častoboři / F: Filip Kolman
Příprava na start závodu v Častoboři / F: Filip Kolman

Pokud tedy vidíte budoucnost svých ratolestí v některém z vodních sportů, neopomíjejte tuhle stránku přípravy. Při výletu do akvaparku můžete formou hry vyzkoušet potápění a skákání do vody, plavání v akvaparkové divoké řece může zase posloužit jako trénink na plavání v řece skutečné. Mějte na paměti, že i když má dítě vestu a na břehu nebo na lodi je připravená záchrana, během několika prvních minut po zvrhnutí se dítě musí ve vodě postarat samo o sebe. Čím víc bude na takovou situaci připraveno, tím líp.

Kdy začít?

Stejně jako u všech ostatních sportů, i v rychlostní kanoistice se začíná čím dál dřív. Na závodech se běžně objevují pěti či šestileté děti, občas do kajaku rodiče posadí i dítě mladší (dlužno dodat, že většinou jde o rodiče, kteří na vodě sami jezdí a jde hlavně o zábavu, a ne o snahu cepovat potomka na lodi už od kolébky).

Není ale nutné propadat panice, pokud bude váš syn nebo dcera chtít zkusit rychlostní kanoistiku v osmi nebo deseti letech. Limit pro začátek je zhruba dvanáct, třináct let a má to jeden pragmatický důvod. „Malé děti začínají na minikajaku, neboli placce,“ vysvětluje Pavel Dufek. „Ten je dostatečně stabilní a děti se na něm dobře udrží už po chvíli ježdění. Pokud ale někdo začíná v pozdějším věku a do minikajaku se nevejde, tak už prakticky nemá šanci se na vratké lodi udržet.“ S tím, jak se děti zlepšují, přecházejí postupně na rychlejší, ale také méně stabilní lodě. Udržet na takové úzké „skořápce” balanc je pro netrénovaného člověka prakticky nemožné. A pokud to někdo zvládne, nikdy už nezíská takovou jistotu, jakou mají závodníci trénující na vratkých lodích odmala.

Závod deblkajaků byl právě odstartován / F: Filip Kolman
Závod deblkajaků byl právě odstartován / F: Filip Kolman

Rodiče by se u závodění svých potomků neměli nechat unést vášní a neklást na ně přehnané nároky. Některé děti jsou drobnější a oproti silnějším vrstevníkům v kategorii nemají šanci. Zejména v kategoriích těch nejmenších hraje svou roli i fakt, že se někdo narodil v lednu a jiný v prosinci. Fakticky tak spolu závodí děti, které jsou věkově rok od sebe. Důležité je malé závodníky povzbudit, dodat jim sebevědomí do dalšího tréninku. Podstatné je sledovat, jak se dítě rozvíjí, co se týče stylu, jaké dělá pokroky v technice záběru. Není od věci si také porovnat časy, které dítě zajelo na loňských závodech, s těmi aktuálními. Tam se dá odhalit pokrok a získat pro závodníka další motivaci.

Technika jízdy

Oproti slalomovým lodím mají rychlostní kajaky tu výhodu, že jsou uzpůsobeny pro jízdu rovně dopředu, a tak líp drží stopu. Lodě mají kormidlo, které se ovládá nohama a pomáhá jet rovně bez nutnosti neustále korigovat směr řídicími záběry. Děti se tak mohou lépe soustředit na správnou techniku záběru. Obvykle stačí jeden, dva tréninky na to, aby byl začátečník schopen jet rovně a nezvrhnul se při první vlnce. Problematické bývá vysvětlit těm nejmenším, jak se na místě otočit, ale i to se dá při troše trpělivosti zvládnout.

Kajaky odjíždějí, vzadu se chystají kánoe / F: Filip Kolman
Kajaky odjíždějí, vzadu se chystají kánoe / F: Filip Kolman

Co na sebe?

Vzhledem k malé pravděpodobnosti koupele během tréninku nebo závodu (v porovnání se slalomem) nejsou kladeny takové nároky na oblečení. Do začátků stačí funkční triko, pro chladnější počasí funkční legíny a šusťáková bunda, od věci nejsou neoprenové krátké kalhoty – nějaká ta voda přeci jenom z pádla do lodi nateče a v chladnějším počasí nejsou mokré kalhoty či trenky pro zdraví úplně ideální.

Běžné tréninkové (dostačující) lodě a pádla jsou oddílové a dostupné pro všechny členy. Pro závodníky se špičkovou výkonností dokážou oddíly s pomocí svazu města apod. zajistit i špičkové vybavení nejvyšší úrovně. Pokud by se chtěl dostat průměrný závodník ke špičkovému vybavení, musí si ho pořídit sám, případně se na pořízení podílí společně s oddílem apod. Lodě pro hromadné posádky jsou také oddílové.

Orientační ceny vybavení

funkční triko od 120 Kč
funkční legíny od 120 Kč
nepromokavá bunda od 500 Kč
dětská vesta 500 Kč
dětské pádlo 2 500 Kč
dětská loď 18 000 Kč
juniorská loď špičkové úrovně 30 000 – 50 000 Kč
juniorské pádlo profi 10 000 Kč
deblkajak profi 50 000 – 70 000 Kč
čtyřkajak profi od 250 000 Kč

Kde se jezdí?

Závodů vhodných pro děti včetně těch nejmenších se koná během sezony dost, soutěží se na tratích od 200 metrů po 5 kilometrů, jezdí se na singlu, deblu, a pokud ho oddíl vlastní, tak i na čtyřkajaku.

V adresáři na webu kanoe.cz je uvedeno 55 aktivních oddílů z celé ČR.

Vzhledem ke skutečnosti, že se rychlostní kanoistika dá provozovat na každé klidné vodě, konají se závody po celé republice. Termínovou listinu najdou zájemci na kanoe.cz v sekci rychlostní kanoistiky.

Závod deblů v Častoboři bude už brzy znát své vítěze / F: Filip Kolman
Závod deblů v Častoboři bude už brzy znát své vítěze / F: Filip Kolman

Zimní příprava

S nástupem podzimu a chladnějšího počasí se vodáci vrhají na zimní přípravu. Některé oddíly jsou vybaveny pádlovacími bazény, kde závodníci sedí za sebou na sedačkách a po každé straně mají úzký bazén ve tvaru 0, do kterého zabírají pádlem. Před nimi stojí velké zrcadlo, a tak mají možnost kontrolovat svou techniku. Je to vítaná část zimní přípravy, která umožní vypilovat techniku záběru a současně nepřestat pádlovat během chladných měsíců. Pro nejmenší děti to ale není úplně nezbytné.

Důležitější je naučit děti pořádně plavat a věnovat se celkovému tělesnému rozvoji. Není nic výjimečného, když desetileté dítě neumí udělat kotrmelec…

Zkušenosti čtenářů

Střelec

Vesty používané mládeží a dětmi při rychlostní kanoistice jsou patrně víc na škodu, než k užitku. Konstrukčně vychází z dětských polystyrének z přelomu 60. a 70. let, jen vázací tkaničky nahradily hodně volné gumové pásky a v novějších kusech je místo polystyrenu Mirelon. Takže celé zařízení s minimální nosností na uživateli volně plandá a při případné rozplavbě se nosné prvky pohybují kolem obličeje plaváčka. Technologie i materiály za posledních 50 let výrazně pokročily, tak proč bezpečnostní výbava pro děti a mládež konstrukčně pamatuje mamuta? Kdysi jsem se pokusil zjistit, jak by si pár jedinců představovalo dětskou vestu na štreky (a ušít ji), odpovědí byl v lepším případě nezájem, většinou ale otevřený odpor, podepřený kupou výmluv. Přitom bude stačit jedna spektakulární nehoda a bude s dětským ježděním konec, protože je pro politiky jednodušší něco zakázat, než řešit (tedy pokud řešní problému trvající věčné časy nenese dost příjmů).

David Raab
Střelec:

Střelče vidíte to příliš černě, to že používáte v rychlostní kanoistice plovací vesty z doby polystyrenové je problém prostředí rychlostní kanoistiky a ne toho, že by nebyli na trhu, odhoďte skepsi a trochu si zagooglujte a začne se to sypat např. https://www.hiko.cz/111-plovaci-a-zachranne-vesty#/vhodne_pro-rychlostni_kanoistika jako bývalého slalomáře mě to napadlo z první a hned to fungovalo, nabídka je určitě pestřejší

Střelec

Nabídka je sice pestrá, ale v praxi to vidět není. Je to evidentně dané přístupem v daném prostředí. O tom je druhá část mého prvního příspěvku. A „streka“ v nabídce Hiko je bohužel jen variace na předpotopní téma, která si nezadá s letitými bastly (v zásadě stejně mizerná). Kupodivu je to jediná „novinka“, kterou jsem u rychlostních mládežníků velmi vzácně zahlédl (snadno identifikovatelná podle barvy). Taky je to o tom, že nová výbava není zadarmo.

Martin

Vesta používaná pro rychlostní kanoistiku je povinná výbava až do kategorie žáků (cca 14-15 let) a musí v první řadě být lehká, minimálně omezovat v pohybu a nebýt na obtíž při použití na tenkém funkčním oblečení (často jen tílku). Vesty, které používáme opravdu stále vypadají skoro stejně jako před 30 lety ale nic vhodnějšího jsem zatím neviděl, a i v zahraničí co jsem viděl se používá velmi podobný typ vesty. To co zde uvádíte od Hika (model RACE JUNIOR) je momentálně asi nejpovedenější typ i když velmi podobný řadě jiných současný výrobků. (Nevím jak je snadno identifikovatelný podle barvy, když se dělá ve 4 barvách). Děti umí plavat, záchrana je vždy na blízku a vesta základní podpůrnou funkci pří plavání plní dobře. Navíc samo HIKO u vesty upozorňuje: „TATO VESTA NENÍ PLOVACÍ OCHRANNÝ PROSTŘEDEK 12402-5!!!“. Nikdy jsem neviděl, že by někomu při plavání spadla. Pokud někdo má pocit, že je potřeba pro svého potomka pořídit bezpečnější vestu třeba i za cenu zníženého komfortu, nikdo mu bránit nebude. Bavíme se samozřejmě pouze o klidné vodě, kde se rychlostní kanoistika provozuje.

Honza
Martin:

To co zde píšeš je právě to, na co Střelec naráží.
Píšeš, že vesta je povinná do 15 let a nejpoužívanější model je „streka“ RACE JUNIOR – u které výrobce uvádí, že se nejedná o certifikovanou plovací vestu. Na mě to tedy půsoubí, že závodník s touto vestou by měl být v závodě považován za závodníka bez vesty…
Když zůstaneme u Hika, tak například vesta Swift je certifikovaná, vyrábí se od velikosti XS (tedy cca věk 7 let). Na těle drží při plavání určitě o poznání lépe než uvdedená streka. Cenový rozdíl není nijak výrazný. Nevěřím, že váhový rozdíl (nevím jaký je) mezi strekou a swiftem ovlivní výsledný čas u dětského závodníka.

Martin

Pravidla rychostní kanoistiky říkají toto: „Plovací vesta musí mít nosnost minimálně 3 kg. Musí být vyrobena z materiálu nepohlcujícího vodu, rovnoměrně rozloženého do přední a zadní části vesty.“ Pro rychlostní kanoistiku je tato vesta vyrobená a podmínky splňuje.
Co se týká vesty SWIFT, tak tu má např. moje 10-ti letá dcera na divokou vodu, ale rychlostní kanoistiku v ní rozhodně nejezdí. Na rychlost používá klasickou RACE JUNIOR jako všichni. Vesta SWIFT je certifikovaná mezinárodní kanoistickou federací (ICF) pro závodění na divoké vodě. Proč ji cpát dětem na rychlostní kanoistiku. Pokud ti Honzo přijde, že to nebude až tak velkej rozdíl, tak si to zkus, nebo se alespoň na videu podívej, jak ten pohyb vypadá. Největší problém není váha, ale omezení pohybu a nepříjemný kontakt s vestou při rotaci trupu.
Ale to je jen pro vysvětlení proč používáme tyto vesty, jinak každý si může jezdit v jaké vestě chce.
A rozhodně v oddíle nemáme 30 let staté vesty. Je to spotřební materiál a životnost vesty je odhadem 5 let, pak se vyhazujou a kupujou se nové.

Střelec

Vývoj něčeho solidního není zadarmo… Asi by nebylo od věci vyjít technologicky z vest na wakeboard, použít streč a neoprén, výplň rozmístit podle potřeb a celou vestu koncipovat jako oblečení s nosnými prvky.
Jak poznám staré a nové vesty podle barvy? Snadno, staré kusy jsou vyblitě oranžové, někdy až šedohnědé. Na Radbuze nabo na Hracholuskách jsem jich potkal něúrekom. Po pěti letech můžou starou výbavu vyhazovat jen velmi bohaté kluby.

Ivan
Střelec:

Nechtěl bych být dítětem které má ve „wakeboardové“ vestě v letních teplotách a na slunci odjet hodinový až dvouhodinový trénink v přiléhavé vestě která logicky brání ochlazování organismu.
Možná bych se nebál říct, že by to pro ně bylo zdraví nebezpečné.

FuksaFan

tento sport má u nás celkem širokou základnu, je to dobře vidět na Mistrovství ČR v rychlostní kanoistice, kde je dětí a mládeže opravdu spoustu 🙂

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: