Čertovy proudy v pořadu Nedej se

Čertovy proudy v pořadu Nedej se

O projektu komerčního raftingu na Čertových proudech, který oficiálně vystupuje pod názvem Divoká voda se hovoří už několik let. Projekt neustále naráží na problém ochrany přírody. Nyní byla o této problematice natočena reportáž, kterou odvysílala Česká televize v pořadu Nedeje se tuto neděli. Jaký je váš názor? Komerční rafting ano či ne?

Zkušenosti čtenářů

jan

Komerční rafting – NE !!

Krokodýl

Jsem celoživotní vodák a příznivec komerčního raftingu. Ale v tomto případě musím říct, že pan učitel má pravdu. Komerční rafting se musí provozovat s rozumem a nesmí ničit přírodu. Proto můj názor je „Komerční rafting NE“.

Mates K.

K pořadu bych doplnil několik faktů: Již osmým rokem pracuji ve firmě, jež provozuje komerční splouvání a výuku na divoké vodě. Vodu s lidmi jezdí deset procent zaměstnanců, ostatní činnosti vytíží zbylých devadesát – toť k výtce pana učitele, že když nezná zkušeného vodáka v Loučovicích, zaměstnanost se nezvedne. Dále bych rád oponoval tomu, že rafting je zábava „těch pár co na to mají“, všude, kde jsem komerční rafting viděl jej provozovali normální lidé, a za přiměřené poníze dostali odpovídající kvalitní službu a prožitek. Dobrá vůle zkusit sport, ve kterém jsou češi ve světě úspěšní, bych taky nenazýval „potřebou lidí, co si potřebují vyplavit adrenalit protože nevědí, co by s roupama“. Navíc výstavby jiných sportovišť zasahuje do krajiny trvaleji a drastištěji, zde se jedná o navýšení průtoku. Zmíněné endemitické druhy navíc nežijí jen ve zmíněné lokalitě, ale v mnoha dalších na šumavě i jinde, informace je zavádějící. Dále neplatí, že v českých řekách neexistuje skokové navýšení průtoku. Několikrát do roka jezdíme na vodu, co nastoupá jen o málo pomaleji, než při otevření Lipna, ale nárůst průtoku je tam ještě větší a světe div se, přírodní toky s tím nemají problém. Jestliže je problém pouštět kvůli cestovnímu ruchu 15kb, což je ústupek části společnosti, proč není problém pouštět až 30 kb při odstávce (elektrárna taky slouží společnosti) nebo nedej bože 60? Skokové změny průtoku dělá celá Vltavská kaskáda v řádu až 100 a více kubíků, navíc zbytek Vltavy také protéká chráněnými územími. Bavit se o ochraně přírody v lokalitě ekologicky katastrofálního zásahu do krajiny, jako je vodní dílo na Lipně je politické téma, nikoli realisticky-ekologické. Navyšování průtoku lze navíc oproti argumentu pana učitele realizovat plynuleji, nemusí jít rozhodně o  minutovou záplavu s kulminací do čtyř minut, zvlášť ne v horizontu několika kilometrů od přehrady, tedy na Čertově stěně, o které se v pořadu mluví a kde je nástup vody zbržděn dvěma jezy a tzv. rybníky. Pan učitel, myslím, reprezentuje proud obyvatel se zajištěnou prací a klidem, který si nějakými „zlými“ vodáky nechtějí dát rušit (poslední věta je můj názor, zbytek považuji za celkem objektivní fakta). Neříkám že souhlasím s politikou obce Lipno nad Vl., ale osočení z adrenalinového pozlátka mne, jakožto milovníka divoké vody hluboce uráží a nese zprávu upřímného nerespektování neškodných zájmů jiných lidí, stejně jako mne dráždí nepodložený teoretický závěr že skácení olší je přípravnou akcí. PS: Ondro, zeptali se tě, zda mohou v pořadu použít tvoje záběry ze splutí na kajaku?

vodak 1

Take jsem vodak a je plno lokalit PRIRODNICH kde lze jet divokou vodu, proto si myslim, ze vytvaret ji umele neni treba a jednou za rok to bohate staci.

Jirka

No na Lipno jsem jezdil vzdycky rad a kdyz jsem poprve cetl o tom ze by se tam voda mela poustet pravidelne tak jsem mel radost. Ted uz jsou ty pocity hodne smisene. Hlavne kdyz clovek vidi kdo zatim stoji a kdo to podporuje. Prvni alarm v hlave zaznel uz v okamziku kdy se tam mluvilo o velkem podporovateli projektu Zemanovi. Ten vetsinou nestoji za nicim dobrym. 🙁

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: