Návrh zdražení splavenek na Soče je na světě. Vodáci připravili petici a protestní akci.

Návrh zdražení splavenek na Soče je na světě. Vodáci připravili petici a protestní akci.

Na jaře jsme informovali o plánovaném zdražování splavenek na populární slovinské řece Soče, která je jednou z top evropských i světových řek. Nyní zástupci obcí v regionu horního údolí Soči (Upper Soča Valley) vydali návrh na upravení tzv. Soča River Boating Regulation Plan, který na řekách Soče a Koritnici existuje od roku 1998. Podívejte se na několik navrhovaných úprav:

  • Denní splavenka, která nyní stojí 3 € by měla od nové sezony stát 10 € s tím, že by se v následujících 4 letech cena zvedala vždy o další 2,5 €. V roce 2024 by tedy jednodenní splavenka měla vyjít na 20 €.
  • Týdenní splavenka, která nyní stojí 16 € by se měla zdražit na 50 € a v dalších 4 letech by se cena vždy zvedala o 12,5 €. V roce 2024 by tedy týdenní splavenka měla stát 100 €.
  • Sezonní permit, který je vydáván na konkrétní jméno, nyní stojí 30 €. Po zdražení by měl stát 120 € a i zde je navrženo postupné zdražování po dobu 4 let, vždy o 5 €, až na částku 140 € v roce 2024.
  • Komerční splutí by měla být rozdělena do dvou skupin: do 10 plavidel a do 20 plavidel. Zde je navržena cena 4000 respektive 7500 €.
  • Při nedodržení podmínek pro splouvání by měla být vybírána pokuta 400 €.
  • Když si nárůst cen vyjádříme v procentech znamená to zdražování o 212 až 566 %.

Místní kajakáři, ale nejen oni, s těmito návrhy nesouhlasí a rádi by iniciovali vznik tzv. Fair Conditions for all Soča River users (Férové podmínky pro všechny uživatele řeky Soči), ve kterých by se mělo zohlednit, že uživateli řeky Soči nejsou jen vodáci, ale i lidé, kteří se na nasedacích a vysedacích místech kupříkladu koupou a další. Základními dvěma body by nyní podle místních mělo být:

1. vyjádření nesouhlasu s navrženými úpravami a jejich zrušení

2. doporučení nového a férovějšího systému pro zpoplatnění aktivit na Soče a Koritnici s požadavkem na vysokou transparentnost systému.

Připravenou elektronickou petici najdete na adrese www.peticija.online/posteni_pogoji_za_vse_uporabnike_soce, a aby nezůstalo jen u podepisování petice od obrazovek počítačů rozhodli se lokální kajakáři uspořádat 26. 10. protestní splutí Soči v úseku Otona a následný pochod s loděmi přes centum obce Kobarid. Večer pak proběhne zakončení sezony v kempu Koren.

Další informace lze najít kupříkladu na facebookové události protestního splutí www.facebook.com/events/1679668715498962

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: