Proč se snažit postavit na paddleboard? Aneb výhody stand-up paddleboardingu

Proč se snažit postavit na paddleboard? Aneb výhody stand-up paddleboardingu

Proč se snažit postavit na paddleboard, když si můžu v klidu sednout do kanoe či raftu? Proč se snažit pohybovat pouze pomocí pádla, když k plováku jde již několik let připojit plachta, která při sportu zvaném windsurfing zaručuje požitek z rychlé jízdy? Proč raději nevyužívat energie mořských vln a nevěnovat se surfingu? Co vás čeká za bonusy, pokud se rozhodnete věnovat se právě stand-up paddleboardingu?

Zábava

Toto se nedá popsat a je potřeba paddleboard vyzkoušet! I ti nejzapřísáhlejší odpůrci po vyzkoušení uznají, že pádlování na stojáka má něco do sebe.

Paddleboard je univerzální zábava pro každého a v každém věku. Můžete se věnovat józe, plavbám po českých řekách a rybnících, zabavit na pláži skupinku dětí i získat zpět svoji kondici v pokročilém věku. Paddleboard můžete dělat rekreačně nebo na závodní úrovni, kdy rychlostní speciály, které jsou dlouhé a úzké a tedy i vratké, svým tvarem připomínají spíše veslice. Na paddleboardu můžete jet divokou řeku, užívat si peřejí slalomové dráhy nebo chytat příbojové vlny na pobřeží oceánu.

Zábava i adrenalin s přáteli / F: M. Hilgertová
Zábava i adrenalin s přáteli / F: M. Hilgertová

Oživení

Vltavu na raftu už jel skoro každý, ti odvážnější v kánoi, někdo si vyzkoušel i kajak, ale na paddleboardu je to zase úplně jiné, a tak čím dál častěji vidíme, že spolu s raftem si lidé půjčují i jeden nebo dva paddleboardy, na kterých se po cestě střídají. Když zrovna chtějí odpočívat všichni, není nic jednoduššího než plovák připojit za raft. Věřte, že těch momentů, kdy bude neobsazen, bude opravdu málo.

Stabilita

Velkým překvapením je rozhodně fakt, že stát na prkně není až tak obtížné, jak by se na první pohled mohlo zdát. Pokud si pro začátky vyberete prkno 32‘‘ a širší, tedy přibližně 80+ cm, půjde vám to určitě jako po másle. Paddleboard má ploché a díky konstrukci z materiálu drop stitch i velmi pevné dno, díky tomu jde o velmi stabilní plavidlo, proto si můžete dovolit na něm stát.

Rychlé učení

Na rozdíl od jiných sportů není třeba se pídit po instruktorovi nebo škole paddleboardingu, pokud si přečtete pár základních rad, další kroky jsou již víceméně intuitivní. Naučit se pádlovat na paddleboardu je výrazně snazší než na kánoi nebo kajaku. Velký rozdíl je v tom, že paddleboard je vlastně větší matračka, což s sebou nese jeden bonus a to, že po případném převrácení se na něj jen vyškrábete zpátky a můžete pokračovat v jízdě, odpadá složité vylévání lodi. Nehledě na to, že se na prkně krásně opaluje a pospává.

Opatrné začítky na vlnách / F: A. Svoboda
Opatrné začítky na vlnách / F: A. Svoboda

Rovnoměrné posilování

Toto moderní zaříkávadlo můžete směle předhodit svým kolegům, kteří používají různé balanční podložky a podobné výdobytky moderní posilovny. Paddleboard se na hladině neustále trochu pohupuje a pohybuje, je tak velmi prospěšný pro posilování vnitřního svalstva a zlepšení smyslu pro rovnováhu.

Díky práci celého těla je paddleboard vhodný jako rehabilitační pomůcka, pracujete zde pouze s váhou vlastního těla, a pokud pravidelně střídáte strany pádlování, nemusíte řešit ani kompenzační cviky jako například kanoisté. Paddleboard místo posilovny je skvělým řešením. Sportujete v přírodě, užíváte si čistého vzduchu a přítomnosti dalších podobně smýšlejících lidí, protože u vody se najde vždy dost přátelských pádlerů.

Skladnost

Nafukovací paddleboardy mají tu výhodu, že je po jízdě jednoduše smotáte jako matračku, sbalíte do batohu a ať už MHD, nebo i menším autem je dovezete domů, kde nezabírají moc místa. Rozdíl mezi kvalitním nafukovacím paddleboardem a jeho karbonovou obdobou je v rychlosti zanedbatelný. I u závodních speciálů je rozdíl menší než 10 %, což je v závodě znát, ale pro vyjížďky se tím nemusíte trápit.

Objevování přírody

Díky paddleboardu se dostanete tam, kam by vás určitě nenapadlo plavat nebo jít na procházku. Okolí řek i rybníků jsou plná krásných zákoutí. Díky postavení poměrně vysoko nad hladinou vidíte z okolí o dost více než z kánoe, kajaku nebo raftu.

Krásy Atlantiku / F: H. Rott
Krásy Atlantiku / F: H. Rott

Waveriding

S paddleboardem se dá jezdit i na příbojových vlnách. To nejtěžší, co se musíte naučit na surfu, je postavit se na vlně. Toto na paddleboardu přirozeně odpadá, neb stojíte po celou dobu. Záběr pádla je mnohem efektivnější než záběry rukama, chytíte si tak mnohem více vln než s běžným surfem, navíc je taky uvidíte dříve ve stoje nežli v leže.

Stále se rozvíjející možnosti a komunita

V posledních letech tomuto sportu propadá stále více lidí. Jednak se tedy snadno najde parťák na pádlování a také výrobci se předhánějí čím pádlování zjednodušit. U kvalitních plováků už dávno nejde o beztvaré matrace, ale přesně navržené a odzkoušené tvary, díky kterým jsou plováky stabilnější a rychlejší zároveň. Pádla jsou díky karbonovým vláknům stále lehčí a výkonnější. Jako příslušenství k paddleboardům se dají pořídit plachty pro učení windsurfingu, vodotěsné bagy, elektrické pumpy, speciální oblečení nebo třeba i elektromotory, které však stejně jako sedačky nejsou naším šálkem kávy, protože to už z SUP – paddleboardingu, dělá úplně jiný sport.

Pokud se chystáte paddleboarding vyzkoušet, podívejte se na www.paddleboardista.cz nebo na www.facebook.com/paddleboardista.cz, kde najdete mnoho dalších informací i parťáky pádlující vestoje.

Zkušenosti čtenářů

Střelec

Hezké reklamní žvanění o jednoúčelové drahé hračce k vodě. Srolované je to větší než Solar 410 v jednomístné konfiguraci, hodí se to maximálně na krátké výlety, protože většina typů nepočítá s bagáží, k tomu je třeba mít někde bezpečné místo k uložení suchých hadrů, pumpy, báglu a dalších drobností – batoh na zádech není optimální řešení. a k ůložišti je třeba se vrátit. Pokud uživatel není motorizovaný nebo nebydlí přímo u vody, má problém i v případě, že si to prkno jenom na místě půjčí. Navíc se dá do budoucna předpokládat úřední buzerace po prvních pár malérech, protože většinu rekreačních uživatelů nějaká bezpečnost prakticky nezajímá.

Jirka J.
Střelec:

Víš o tom kulový. Mám vyzkoušené vdálenosti přes 30 km. Suché věci dám do loďáku na přiď a klidně by se vešel i spacák. Můj SUP váží 8 kg, pověsím ho sbalený na rameno jako kabelku. Nafouklý při přenášení jezů pod paží. Kolik váží tvůj Solar? A není to nuda jako postrkovat gumu.

Petr

Souhlas se Střelcem. Je to drahá blbost k ničemu. Jet na tom s bagáží vodu si nedovedu představit. Momentální „hit“, který jak rychle přišel, tak zase odejde. Něco jako kdysi Rubikova kostka.

Rotťák

Pánové, pánové, vždyť rubikova kostka je stále jedním z nejoblíbenějších hlavolamů 🙂
https://t.tyden.cz/rubriky/relax/ostatni/rubikova-kostka-nestarne-rozjizdi-se-nova-vlna-zakazniku_527055.html
Stejně tak jako paddleboardy trochu láká mládež od počítačových her a o mládež by nám mělo jít především 🙂 Vzhledem k vaší přízemní (čti při hladině) představivosti a sezením omezenému rozhledu chápu, že vám obliba a výhody nejen rubikovy kostky unikly 🙂 🙂 🙂

Petr

Rotťák
Pánové, pánové, vždyť rubikova kostka je stále jedním z nejoblíbenějších hlavolamů 🙂
 
To se ale pane velice mýlíte. Rubikova kostka přestala být hlavolamem již několik málo měsíců po svém vzniku a jelikož ji kdekdo složil v čase pod 10 vteřin, začala se používat výhradně jako soutěžní pomůcka.
Asi budete mladšího rv.:-))))
Jinak to nic nemění na tom, že článek je plný reklamního žvanění.
Petr

SUPer

Strelec a Petr: Uz jste na paddleboardu nekdy jeli? Nebo jste tuhle disciplinu proste rovnou odsoudili, protoze se vam nezda? :o)

Jara

Spousta lidí  v životě vyzkouší jednu věc, ve dvaceti mají o všem jasno do konce života a vše nové je pro ně blbost. Ač jsem kajakář a asi jím i zůstanu, SUP je prima věc a velký respekt, jak na tom jezdíte a těch, co nikdy nic nového nevyzkouší a většinou jen kritizují, bych si nevšímal,

žralok

Za mě je Sup super . Maželku nebaví dřepět na lodi , ale pádlovat na Supu ano , má pocit aktivnějšího pohybu a je to pohybově zdravé . V období sucha brázdíme voleje a zajímavé rybníky , kde by mě to na lodi taky nebavilo . Krátké výlety tam a zpět bez potřeby pendlování . Děti na nich při dělání kravin stráví většinu času na koupání a když jsme je vzali k moři , tak jsme museli hodně prosit , aby nám je na krátkou projížďku okolo nepřístupných útesů půjčily páč na nich trávili veškerý a to i odpočinkový čas pláže nepotřebuje . Vlastníme pro nás dostatečné sety z Lidlu za 6000 kč . Nikdy bych si nepořídil nafukovací loď , ale nákup Supů nelituji jako doplněk na krátké vyjížďky .

Králík

Já jsem zase příznivec nafukovacích lodí, kterých mám doma několik. SUP mě nikterak neoslovuje hlavně z hlediska vlastního použití, které je velmi omezené.
Na válení se u moře a krátké projížďky okolo útesů si koupím v místním marketu matraci za dvě kila. Jízda na ní kolem útesů mně přijde podstatně bezpečnější, nežli SUP. Jezdit v helmě kolem skal by mě nebavilo. Při odjezdu domů ji sfouknu a hodím do plastového odpadu.

žralok
Králík:

Matrace vozíme k moři též a srovnávat jízdu a zábavu na matraci a Supu je fakt o ničem a helmu bych do toho fakt netahal .

Králík
žralok:

helmu bych do toho fakt netahal .
 
A jsme u toho o čem psal Střelec. Pád ze stoje mívá o dost horší následky nežli ze sedu. Ale to zatím nikdo „neřeší.“ Ještě před pár lety působily úsměvně helmy na kolech a lyžích a jak to s nimi vypadá dnes? Nebude to dlouho trvat a budete mít všichni na těchto plavidlech naražený kbelíky i na totálním voleji povinně.

Jirka J.
Králík:

Kdo má v hlavě něco, co stojí za ochranu helmou, tak si ji vezme, když je to potřeba a nepotřebuje na to zákon, stejně jako na lodi.

žralok
Králík:

zvážení rizika a ochrany je na každým , na hlubokým moři o kterým byla řeč si ji fakt brát nebudu , ale přemýšlím na cestou pro mléko do sklepa , tuhle mi na schodech uklouzla noha a a to by byla pěkná rána do hlavy , kdybych se nechytil zábradlí .

Králík
žralok:

Tak ji nos raději pořád, alespoń už nebudeš muset přemýšlet. Ještě se kvůli mléku zmrzačíš.

Ivan

Dá se jezdit i na Pálavě i na Barace  ve stoje a vzít si dlouhé pádlo. Když tě to nebaví tak si sedneš a jedeš dál. Na uzkém ws prkně je to větší sranda ve stoje s pádlem. Na těch rybníkách je zatím volno a dá se dobře jezdit.. Co jsem se díval na youtube tak se dají přidělat vesla a už je to zase něco jiného co plave. Jsem zvědav kam půjde vývoj tohoto plováku

žralok
Ivan:

Na pálavě či Barace jezdit po netekoucí vodě bych teda nechtěl ani v sedě natož ve stoje . Rozdíl  jízdních vlastností a rychlosti se Supem je enormní . Sedět , nebo jako já klečet na Supu jde také . Dokonce součástá toho setu z Lídlu je i kajakářská sedačka s opěrkou a přestavitelné pádlo na kajakářské . Dokonce už nabízejí i plachtu jako příslušenství zřejmě jako první seznámení s tímto druhem ježdění .

Ivan
žralok:

Samozřejmě,že na Supu je pevnější dno a musí to lépe jet. to bychom se mohli dohadovat který Sup je lepší na ježdění na rybníku ,řece a na moři. Měl jsem možnost si něco vyzkoušet. Pro tebe by bylo nejlepší si udělat klečení jako na singla.   Už jsem to také viděl. Ale snad se jednou naučíš postavit jako chlap.Posílí ti to celé tělo. Beru Supa jako obohacení vodáckého sportu a pro sebe jako příjemnou změnu na vodě.

žralok
Ivan:

klečení komplet si dělal Taichman a já ho měl možnost koupit , ale po testování na Budějckém kanále jsem zjistil , že na tom chci jezdit tak do ww1 aby to pro mě mělo smysl a na to mi stačí bobík na klečení , co jsem si udělal . Stát mě nikdo nepřinutí na to mám moc volšový nohy a jsem pohodlnej . Navíc jezdíme společně s manželkou a já jsem prostě z domova zvyklej klečet .

žralok
žralok:

Zrovna jsme na Salze objevili další plus pro Sup . Na čisté řece , kde je vidět na dno je díky lepšímu úhlu vzhledem k hladině pod vodu více vidět . Navíc si na něm užijete i lehčí neprávem opomíjené úseky .

venan

Nejde o reklamu na konkrétní zboží, jde o propagaci sportu jako takového. Trochu se divím, že to zde někdo odsuzuje, je to vodácký sport a jako takový sem jistě patří. Má svá specifika a je fajn, že existuje…

Honza aka macek

Něco málo jsem na kajaku, singlu a deblu pojezdil a nechápu ten odpor. Z mojeho pohledu je to prostě hodně minimalistický singl vestoje. Super na záda, jde vidět pasti pod vodou kvůli zorného úhlu a nic ti nebrání zkrátit pádlo a rozkleknout na tom, pak prakticky singluješ.

Pytliště

Jsem ročník 68 a celej život jezdím různou vodu, taky jsem jezdil slalom kajak jako mladej a eskymoval. Teď s rodinou na vejškách a podobně jsem hledal finančně nenáročnou možnost jezdit jako na kajaku ale svobodně a doplňkově ke sportu co mne dlouho živí (paragliding).
Prkno nafukovací s možností sundání ploutvičky je prostě bomba. SUP – vidíš dobře na dno, v kleče – skoro sportovní jízda v peřejích, sedačka – jako kajak jen s mokrým zadkem! A dostanu se kamkoliv, s batohem na zádech a jedu i v místech kde je opravdu málo vody. Tahle technologie mne potkala u dna motorového člunu co jsem koupil před 12 lety ale to dno se brzy rozlepilo – dnešní technologie je trvalejší a dokonalejší i na mechanické namáhání. A lidi co občas učím na kajaku, mají na prkně možnost zkoušet s opěrkou na nohy náklony, ketré jim na kajaku s oblým dnem jdou pak snadněji. Já jsem z nafukovacího prkna s odepínací ploutvičkou nadšen!

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: